Udruga hrvatskih pacijenata – Marijo Drlje, otvoreno pismo ministru Berošu, pitamo ga zašto je ukinuo sms poruke obavijesti, tri dana prije zakazanih termina pretraga u bolnicama?

Ministre Beroš, zašto rušite ono što je dobro funkcioniralo u praksi na prvoj crti oboljelih u SJZS?

 

Udruga hrvatskih pacijenata (UHP)

Tratinska 27/1 (poštu slati isključivo na Kopernikova 3)
Zagreb
https://udrugahrvatskihpacijenata.hr/
https://www.facebook.com/udrugahrvatskihpacijenata.hr

 

 

U Zagrebu 11.siječnja. 2022.

 

Ministre Beroš zašto u tišini  rušite i ono malo uspješne i svrsishodne komunikacije između sustava i njegovih korisnika u SJZS.  Zašto nas vraćate na kaos koji je prije toga vladao?

Poštovani gospodine ministre Beroš,

Pitamo Vas zašto ste ukinuli SMS poruke koje su bile odličan podsjetnik oboljelima 3 dana prije zakazanih termina pretraga?

Sa razočarenjem  Vas pitamo zašto ste ukinuli SMS poruke koje su bile slane kao podsjetnik i osigurač oboljelima 3 dana prije zakazane pretrage u bolnicama? To je bilo odlično rješenje, a nama u Udruzi hrvatskih pacijenata trebalo je nekoliko godina lobiranja, molbi i predlaganja da se taj osigurač uvede.

Prije uvođenja tog osigurača vrlo često su u medijima godinama iz zdravstvene administracije i nekih pohlepnih lobista tajkunizacije puštani spinovi kojima se ponižavalo oboljele da propuštanjem zakazanih termina pretraga uzrokuju duge liste čekanja. Ukazivali smo godinama na ta medijska prepucavanja i spinove o “neodgovornim pacijentima” i propuštanju zakazanih termina pretraga pri čemu se stalno javno najavljivala penalizacija jadne ponižene i izvarane hrvatske sirotinje, a da se nije priznavalo da se neke pretrage sramotno čeka i više od godinu dana. Posve je razumljivo da se u tako dugom vremenu vrlo lako može previdjeti davno zakazani termin pretrage, posebno kada su u pitanju oboljeli u zrelijim godinama. Kada smo napokon uspjeli u svojim molbama i prijedlozima da se uvede taj osigurač (SMS poruka 3 dana prije termina) to je onda odlično funkcioniralo, i  gotovo da više i nije bilo propuštanja pretraga.

Smatramo da je sramno to bilo sada ukinuti, jer je bilo odlično rješenje i koristilo je svima dobronamjernim u solidarnom javnom zdravstvenom sustavu (SJZS): i oboljelima i odgovornim  solidarnim zdravstvenim djelatnicima kojima nije cilj stvaranje kaosa.

Odjednom ste Vi u tišini ukinuli te SMS poruke, a da pritom niste pitali ni oboljele ni civilno društvo, za koje se ova Vlada toliko “zalaže”.

Gdje je bila provedena javna rasprava o navedenom pitanju? Molimo Vas, ako ste nekoga iz civilnog društva i pitali o ukidanju ovog odličnog rješenja u praksi  sa SMS porukama 3 dana prije termina pretraga, navedite nam ime i prezime tih osoba iz civilnog društva koje su Vam dale pozitivno mišljenje za takvu odluku.

Ministre Beroš, smeta li Vama civilno društvo koje se zalaže protiv tajkunizacije, općeg dobra, solidarnog javnog zdravstvenog sustava, i za bolju dostupnost prava na liječenje na zlatnom standardu u trenutku potrebe u SJZS, za koje se zalažemo?

U današnje vrijeme, kada su sve povoljnije i dostupnije usluge telefonskih operatera, trošak slanja SMS poruka pacijentima nikako ne može biti  razlogom njihovog ukidanja – propušteni/neiskorišteni termini pretraga  sigurno daleko više koštaju SJZS!

Kome je u interesu da se ukine uspješna i svrsishodna komunikacija između sustava i njegovih korisnika u SJZS i da se vratimo na kaos koji je prije toga vladao?

Pitamo  Vas ministre Beroš je li i ovo jedan od dokaza  kako se “kap po kap, zrno po zrno” ukidaju dobre stvari na prvoj crti SJZS, a možda da se stvori sve veći kaos i nepovjerenje s ciljem nesmetanog nastavka tajkunizacije SJZS?

Pitamo Vas je li ovo možda sve što se događa u SJZS, uvod u totalnu tajkunizaciju, a po poznatom nam scenariju tajkunizacije iz početka 1991. godine i poslije dok je trajao naš obrambeno – osloboditeljski Domovinski rat od nametnute nam agresije?

U dobroj vjeri.

S poštovanjem

Predsjednik

Marijo Drlje, dipl.oec

0