Udruga hrvatskih pacijenata – Marijo Drlje, dostavili smo naš prijedlog reforme SJZS, Ministru Berošu i Radnoj skupini.

Ovo je naš prijedlog i doprinos u pokušaju nove reforme SJZS

 

Udruga hrvatskih pacijenata (UHP)

Tratinska 27/1 (poštu slati isključivo na Kopernikova 3)
Zagreb
https://udrugahrvatskihpacijenata.hr/
https://www.facebook.com/udrugahrvatskihpacijenata.hr

U Zagrebu 26.10. 2021.

UHP/21-88

Poštovani gospodine Predsjedniče Hrvatske Vlade,

  Poštovani gospodine Ministre zdravstva,
  Poštovani članovi Radne grupe
  Poštovani mediji …

Poštovani

u privitku je  naš prijedlog reforme  solidarnog javnog  zdravstvenog sustava (SJZS).

Smatramo, ako se želi reformirati SJZS po mjeri oboljelih i da SJZS bude dostupan na zlatnom standardu cjelokupnom solidarnom hrvatskom puka kada im je zdravstveno zaštita potrebna, potrebno je reformirati SJZS po našim prijedlozima koji su u privitku.

Dugo , već 18 godina, humanitarno pratimo SJZS i po našem mišljenju svi pokušaji dosadašnje reforme su bili u smislu solidarnosti uglavnom lažni, prelijevanje šupljog u prazno, ili  bolje rečeno iz blagajne HZZO-a u neke privatne đepove.

U Nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti koji se pojavio u medijima, ima stvari koje se mogu podržati , ali to ne može uspjeti ako se ne zabrani miješanje praksi i zaustavi TAJKUNIZACIJA,  ako se ne donesu ROKOVI za pojedinu uslugu u SJZS…više vidi u prijedlogu u privitku.

Smatramo da će i ova reforme propasti ukoliko se ne zabrani miješanje praksi i lobiranje nekih pohlepnih lobista tajkunizacije koji miješaju prakse.

 Valjda je svima jasno da igrač Hajduka ne može prije podne igrati za Hajduk, a poslije podne za Dinamo jer bi takva liga bila ne regularna. Zar ne?  Ili bi možda  u Hrvatskoj i bila regularna?…ali smo sigurni da u  Njemačkoj, Danskoj , Austriji, Francuskoj …ne bi.
Po našim saznanjima stanje u smislu dostupnosti na liječenje u SJZS nikada nije bilo gore.
Po nama bi se možda moglo govoriti o onemogućavanja liječenja na načelu solidarnosti u SJZS i preusmjeravanja u privatno zdravstvo.
Poštovana gospodo,možda ne znate, ali tu ipak ima jedan problem, a to je , Republika Hrvatska je druga najsiromašnija zemlja u EU i naš hrvatski puk nema novca za plaćanje privatnih zdravstvenih usluga. Pitamo vas poštovana gospodo je li to vas uopće zabrinjava?
Privatno zdravstvo ostavite tržišti i odvojite ga od SJZS.

Molimo Vas zaustavite farse zvane reforme SJZS i hitno triba reformirati SJZS po mjeri solidarnog Hrvatskog puka , a da bi u tome uspjeli počnite reformu od zabrane miješanja praksi i po našem prijedlogu reforme SJZS koji je u privitku

Ovdje možete vidjeti naš prijedlog reforme SJZS:26.10.2021. UHP-a,novi prijedlog reforme SJZS
U dobroj vjeri.
S poštovanjem
Marijo Drlje dipl.oec, predsjednik
0