Udruga hrvatskih pacijenata – Marijo Drlje, ministre Beroš, kako je moguće da oboljela od raka, čeka očitanje nalaza MR čak 35 dana?

Oboljela je napravila pretragu na MR prije 35 dana i još nije dobila nalaze!

 

Udruga hrvatskih pacijenata (UHP)

Tratinska 27/1 (poštu slati isključivo na Kopernikova 3)
Zagreb
https://udrugahrvatskihpacijenata.hr/
https://www.facebook.com/udrugahrvatskihpacijenata.hr

U Zagrebu 11. lipnja 2021.

MOLIMO VAS PROČITAJTE ŽALBU OBOLJELE od raka koja na očitovanje nalaza MR već čeka 35 dana i vidite otprilike što oboljeli u SJZS mora prolaziti kada teško oboli.
NAŽALOST BOLEST NE ZNA ČEKATI I NE ZANIMAJU JE STALEŠKE BORBE ZA POZICIJE I MOĆ

Ministru zdravstva 

izv. prof. dr. sc. Vili Beroš dr, med.

MOLIMO VAS ZAUSTAVITE TAJKUNIZACIJU  (i kroz miješanje praksi) NAŠEG OPĆEG DOBRA, HRVATSKOG PUKA.,   SOLDARNOG JAVNOG ZDRAVSTVENOG SUSTAVA,   Učinite to već jednom, jer je Hrvatska druga najsiromašnija zemlja u EU !!!

Poštovani gospodine Ministre

prosljeđujemo Vam pritužbu  koju smo dobili sa e-maila:  H………com a oboljela K…..  H…, iz Zagreba,  moli za pomoć u liječenju. Oboljela nas je molila da sa ovim dopisom obavijestimo sve institucije i želi razgovarati za medije!

K…… H….., K……. 4, Zagreb,  je obolila od raka. Ona je majka  dvoje blizanaka starih 9 godina. Gđu Kristinu kako kaže muče u procesu liječenja na ………….

Pitamo Vas gos. ministre Beroš je li normalno da teško oboljelu (i sve druge oboljele) u bolnicama lijeće specijalizanti bez nazočnosti njihovih mentora. Pitamo Vas bi li tako bilo kada obolje i očevi, majke, babe, didovi ….od tih istih nekih Likara?

Pitamo Vas zašto oboljeli ne mogu dobiti stalnog  doktora u nekim bolnicama koji bi ih vodio, u kojeg bi imali povjerenja, već svaki put ih netko drugi nepoznat preuzima, a često i specijalizanti ne predstavljajući se?  I osobno sam nekoliko puta ma OHBP bio u takvoj situaciji, i kada pitam tko me obrađuje i koje reference ima, nastala bi mučna situacija na nekoliko trenutaka…i na kraju obično čujem, “moramo i mi ispeći zanat”. Sve bi to bilo u redu kada bi na kraju pregleda ili pretraga došli neki specijalisti mentori koji su tada u službi, ali na žalost ne….

Pitamo Vas kako je moguće da oboljeli za svoju pretragu MR ne dobije nalaz ni poslije 35 dana od pretrage? Je li ovo psihičko mučenje oboljelih, dok čekaju svoje nalaze. Jesu li ti  neki Likari svjesni koliko je teško psihički oboljelima dok čekaju njihove nalaze (je li to i milostinja)?

Pitamo Vas jeste li upoznati sa odlukom tadašnjeg ministra Milinovića iz 2008. godine, da se nalazi MORAJU dobiti najkasnije za 7 dana. Vama na znanje zbog problema sa izdavanjima nalaza u to vrime , mi u Udruzi hrvatskih pacijenata smo te 2008. godine pokrenili široku peticiju sa više udruga i tražili da se donese rok za dostavu nalaza i temeljem te peticije koju je u kratkom roku (27 dana) potpisalo 16.500 osoba , tadašnji ministar Milinović je donio odluku da SE NALAZI MORAJU DOSTAVITI OBOLJELOM NAJKASNIJE U ROKU OD 7 DANA!  Pitamo Vas je li to netko ukinuo, a ako nije zašto se to ne poštuje?

Pitamo Vas je li teško oboljeli dobiva milostinju kada mu se neki zdravstveni djelatnici obrate (ili dobiju neki termin) ili su oni za to ipak za naše prilike ne loše plaćeni.

Pitamo Vas je li ovo što se događa u nekim ustanovama u solidarnom javnom zdravstvenom sustavu (SJZS) jedna velika sramota u civilizaciji 2021.godine.

Pitamo Vas je li za ovakvo nikada gore stanje  (sustav se je počeo naglo urušavati tamo daleke 2002. god i iz godine u godinu sve je gore i gore) u SJZS po pitanju dostupnosti prava na liječenje, kriva , po nama neodrživo miješanje praksi i moguće preusmjeravanje oboljelih iz SJZS u privatni?

Pitamo Vas jeste li svjesni ako ne zabranite miješanje praksi u SJZS, stanje će biti sve gore i gore. Molimo Vas zabranite miješanje praksi  dok još nije sve u SJZS uništeno i na takav način počnite reformu SJZS. Naš prijedlog reforme SJZS imate ovdje:17.4.2021. UHP-a,novi prijedlog reforme SJZS

Molimo Vas da sa svojom administracijom razmotrite ovaj dopis i već jednom omogućite oboljelima bez stresa dostupnost na liječenje na načelu solidarnosti.

Tražimo od Vas gospodine Ministre Beroš, da ne prosljeđujete ovaj predmet  HLK jer u nju nemamo povjerenja (svi predmeti koji su završili tamo u ovih 17 god našeg humanitarnog rada su zaključili, citiramo “sve je rađeno po pravilima struke”), već da na razini MIZ-a ispitate  sadržaj Žalbe i naš prijedlog reforme SJZS i po službenoj dužnosti donesete odgovarajuću odluku i Vi iz MIZ-a pomognete oboljelom.

U nadi Vaše pozornosti i pozitivnog odgovora nama u UHP-a i imenovanoj, želimo Vam obilje zdravlja sa prve crte oboljelih.

U dobroj vjeri.

S poštovanjem

Predsjednik

Marijo Drlje dipl. oec

0