Udruga hrvatskih pacijenata – Marijo Drlje, od Predsjednika Vlade i Ministra zdravstva tražimo izgradnju tvornice za lijekove.

Izgradnja tvornica za lijekove je jamstvo za uspješno rješavanje svih budućih kriza kada je zdravlje hrvatskog puka u pitanju.

 

Udruga hrvatskih pacijenata (UHP)
Tratinska 27/1 (poštu slati isključivo na Kopernikova 3)
Zagreb
https://udrugahrvatskihpacijenata.hr/
https://www.facebook.com/udrugahrvatskihpacijenata.hr

U Zagrebu 12. travnja 2021.

 

REPUBLIKA HRVATSKA

Vlada Republike Hrvatske

n/p predsjednika, Andrej Plenković

Ministarstvo zdravstva

n/p ministra, izv. prof. dr. sc. Vili Beroš dr, med.

 

Prijedlog za izgradnju tvornice za lijekove

 

Poštovani gospodine Predsjedniče Hrvatske Vlade,

Poštovani gospodine Ministre zdravstva,

 

Ova zamorna tragikomedija oko nestašice lijekova i duga veledrogerijama ( i pored budžeta HZZO-a od cca 27 milijardi kn) ne samo što je dosadna i već stotinu put viđena, nego po nama postaje i uvredljiva po hrvatski puk. Nismo toliko naivni ni toliko nestručni kako ne bismo uvidjeli nekoliko jednostavnih činjenica koje ćemo za ovu prigodu u dobroj vjeri grupirati u tri skupine.

Prva se tiče važnosti proizvodnje lijekova:

  1. Proizvodnja lijekova, poput hrane, strateški je važno za opstanak svake nacije, a posebno u kriznim situacijama (da su granice zbog koronavirusa bile jače zatvorene ne bismo imali ni antibiotika, ni lijekova za tlak, dijabetes, zgrušavanje krvi itd, pa bi ljudi umirali ne samo od korone, nego i od tih bolesti).
  2. Bez lijekova nema liječenja, čime sav trud, znanje i požrtvovnost medicinskog osoblja i cijelog zdravstvenog sustava postaje uzaludna.
  3. Solidarni javni zdravstveni sustav (SJZS) je najdragocjeniji i najhumaniji proizvod u povijesti civilizacije i nema alternativu Zbog općeg dobra hrvatskoj puka SJZS, molimo Vas zaustavite tajkunizaciju SJZS.

Iz navedenog proizlazi da je za svaku državu proizvodnju lijekova od životne važnosti, da ju je nužno osigurati i da država mora biti u tom pogledu što više samodostatna (bar što se tiče generičkih lijekova – lijekova za čiju proizvodnju nije potrebna licenca).

Drugim riječima, po nama, svaka ozbiljna država trebala bi  zbog svoje nacionalne sigurnosti, osigurati vlastite (državne) tvornice generičkih lijekova za svoj puk.

Smatramo da je to razumljivo i jasno.

Sljedeći se skup činjenica odnosi na način proizvodnje lijekova, a on je, zbog prirode proizvoda (lijeka) također jasan:

  1. Privatna (profitna, zaradi usmjerena) proizvodnja i prodaja lijekova, mogući je izvor   korupcije u koju mogu biti uključeni i neki privatni proizvođači,i neki liječnici ili neki farmaceuti.
  2. Privatna (profitna, zaradi usmjerena) proizvodnja i prodaja lijekova mogući je izvor neke nepotrebne zdravstvene potrošnje (potrošnje koja ne pridonosi ni zdravlju građana ni boljem radu zdravstva)
  3. Svaka moguća nepotrebna potrošnja lijekova proizašla iz profitne (zaradi usmjerene) proizvodnje lijekova, mogući je izvor  brojnih bolesti, komplikacija liječenja i moguće povećane smrtnosti stanovništva.

Iz navedenog proizlazi da privatna (profitna, zaradi usmjerena) proizvodnja lijekova može dovesti i do korupcije, moguće nepotrebne zdravstvene potrošnje te moguće povećane smrtnosti puka. Drugim riječima, želimo li spriječiti navedeno, nužno je imati državnu neprofitnu proizvodnju lijekova koja neće biti usmjerena na zaradu nego na načelu solidarnosti na  zdravlje puka, bez obzira na njegove materijalne mogućnosti, a pri tome triba strogo odvojiti SJZS od privatnog. Privatno zdravstvo ostavimo tržištu i privatnom kapitalu, ali privatno zdravstvo ne miješajmo sa neprofitnim SJZS.

I to je sve po nama što treba znati o lijekovima, nestašicama lijekova, cijenama lijekova i dugova za lijekova. No, ono što je vidljivo velikoj većini našeg puka čini se da nije vidljivo nikome u našoj Vladi. Ili je, ali se pravimo kako to ne vidimo, dopuštajući tajkunizaciju SJZS.

Ukratko, dug za lijekove proizlazi iz toga što Hrvatska nema vlastite tvornice lijekova koje bi radile na neprofitnim načelima brinući jedino o zdravlju svojeg puka, nego se oslanja na kupovinu lijekova iz privatnih tvrtki čiji je smisao prije svega profit, a tek onda zdravlje puka.

Rješenje je vrlo jednostavno – izgradimo svoje tvornice generičkih lijekova i riješimo problem. Državne, neprofitne tvornice lijekova neće dovesti u moguću napast za korumpirati neke liječnike ili neke ljekarnike, lijekovi će biti provjerene kakvoće i sigurni, neće biti nepotrebne zdravstvene potrošnje, neće biti komplikacija liječenje i nepotrebnih smrti.

Prijedlog: novac koji ćemo dobiti od EU iskoristimo za reformu zdravstva (SJZS) i izgradnju nekoliko tvornica lijekova koje će biti garancije opstanka nacije i u kriznim situacijama, zauvijek riješiti dug, moguću korupciju, moguću nepotrebnu zdravstvenu potrošnju, moguće nepotrebno liječenje i nepotrebno umiranje nekih oboljelih.

S nadom da ćete razmisliti o našem prijedlogu, srdačno Vas pozdravljamo sa prve crte oboljelih.

U dobroj vjeri.

S poštovanjem

Predsjednik

Marijo Drlje dipl. oec

0