Udruga hrvatskih pacijenata – Marijo Drlje, ministre Beroš, mogu li onkološki bolesnici i sve druge visoko rizične skupine birati kojim će cjepivom biti cijepljeni?

Tražimo pravo na biranje s kojim cjepivom ćemo se cijepiti?

Tratinska 27/1 (poštu slati isključivo na Kopernikova 3)

U Zagrebu 29. siječnja 2021.

Mogu li onkološki i svi drugi visoko rizični oboljeli birati s kojim će se cjepivom cijepiti protiv korona virusa?

Ministru zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš   dr.med.

Poštovani gospodine Ministre

Tražimo od Vas  da napravite plan, da se onkološki bolesnici i sve visoko rizične skupine cijepe sa cjepivima koja imaju učinkovitost  do 95% po uputama proizvođača.

Takav plan je vrlo jednostavno napraviti ako se želi, a to je,  kako dolaze cjepiva sa učinkovitosti  do 95%, tako se s njima cijepe onkološki oboljeli i sve visoko rizične skupine, a kako dolazi cjepivo sa cca 60% učinkovitosti neka se s njim cijepe manje rizične skupine.

Ovih se dana u javnom prostoru puno piše i priča o cjepivima protiv korona virusa, što kod nas oboljelih, tzv. običnih građana, izaziva mnoga pitanja, a od nikoga ne možemo dobiti točne i pouzdane odgovore.

Opće je poznato da su sami proizvođači cjepiva iznijeli u javni prostor podatke o učinkovitosti svojih cjepiva. Tako se pokazalo da učinkovitost nekih cjepiva iznosi i do 95%, a nekih drugih cca. 60%.

Pitamo Vas,  gospodine ministre Beroš, mogu li onkološki bolesnici i sve druge visoko rizične skupine birati kojim će cjepivom biti cijepljeni?

Predlažemo Vam, gospodine Ministre, da donesete naputak da onkološke bolesnike i  sve druge visoko rizične skupine treba cijepiti onim cjepivima koja imaju visoku učinkovitost, dakle onim cjepivima koja imaju učinkovitost do 95%.

Iako bi bilo poželjno da se svi građani mogu cijepiti tim cjepivima, na žalost, realnost je takva da po načelu solidarnosti oni građani koji su zdravi, odnosno manje su rizični, mogu biti cijepljeni ostalim cjepivima koja zdravstveni sustav ima na raspolaganju.

( Pitamo Vas gos ministre Beroš je li možda potrebno i razmisliti o odustajanju od nabave nekih cjepiva sa učinkovitosti sa cca 60?
Ako neki  proizvođač kaže da mu je učinkovitost cca 60%, (a da nisu učinkoviti iznad 65 godina starosti) znali se koliko je to u praksi? Koliko se može vjerovati proizvođaču u učinkovitost?  Npr proizvođač mog automobila u papirima kaže da auto može ići 180 km/h, a ja sam jednom kratko u testiranju koliko može auto ići, jedva uhvatio  na ravnoj cesti do 155 km/h.  !!! )

Smatramo da bi tako osigurali najbolji učinak cijepljenja na zdravlje hrvatskog puka i što brži povratak na uobičajeni način života.

Iz nekih naših kontakata sa zdravstvenim djelatnicima, saznali smo da se još uvijek ne zna gdje će se to cijepljenje odvijati, je li u ordinacijama u PZZ ili u Domovima zdravlja (je li to njihov posao) ili na nekom trećem mjestu?

Smatramo da bi javna nedvosmislena komunikacija sa javnosti i zdravstvenim djelatnicima, te precizno objavljeni plan i mjesta cijepljenja značajno doprinijeli povećanju povjerenja hrvatskog puka u rukovođenju sustavom i procijepljenost populacije.

U očekivanju odgovora nama u Udruzi hrvatskih pacijenata, želimo Vam obilje zdravlja sa prve crte oboljelih.

Marijo Drlje dipl.oec