Udruga hrvatskih pacijenata – Marijo Drlje, pitali smo ravnatelje Domova zdravlja kako je zdravstvo iz njihove nadležnosti funkcioniralo za vrijeme pandemije koronavirusa ?

 

U dopisu smo tražili analizu rada za vrijeme koronavirusa, zaposlenika DZ i koncesionara. Odgovore koje dobijemo objavit ćemo u nastavku teksta, a zaključke donesite sami.  Dopunjeno!

Odgovor dr Antonije Balenović, ravnateljice DZZC možete pročitati ovdje:  24.5.20.DZ odgovor Udruzi hrvatskih pacijenata (UHP)

Odgovor dr. Marka Rađe ravnatelja DZSDŽ možete pročitati ovdje: 6.6.2020. dr Marko Rađa DZSDŽ, na naš upit je odgovorio

Odgovor Ravnatelja Domova zdravlja Dubrovačko neretvanske županije možete pročitati ovdje:19.6.2020.odgovor DZ DU- Nertvanske županije

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Udruga hrvatskih pacijenata (UHP)
Tratinska 27/1 (poštu slati na Kopernikova 3)
Zagreb
https://udrugahrvatskihpacijenata.hr/
https://www.facebook.com/udrugahrvatskihpacijenata.hr  

U Zagrebu 05. lipnja 2020.

Molimo Vas za analiza rada i ponašanja djelatnika DZ i koncesionara za vrijeme pandemije koronavirusa iz vaše nadležnosti.

 SVIM  DOMOVIMA ZDRAVLJA (DZ) U HRVATSKOJ.

 

Poštovana gospođo i gospodo  Ravnatelji

 

U proteklih nekoliko tjedana smo  dva otvorena pisma uputili javno i to:

  1. Prijedlog reforme 2020. solidarnog javnog zdravstvenog sustava (u privitku)
  2. Javno smo podržali dr Maju GRBU Bujević (u privitku)

 

Poslije ova dva otvorena pisma žestoko nas napadaju NEKI koncesionari u PZZ kao da mi ništa ne znamo, da oni rade isti posao kao i zaposlenici DZ i da nema nikakve razlike, da što nas briga za razliku u plaćama za isti posao koncesionara i zaposlenika DZ itd.,. Neki od njih  često ističu da za svoju plaču zaposlenici DZ pitaju Ravnatelje DZ, jer da HZZO plaća po doktoru isto bio on koncesionar ili zaposlenik DZ. itd …

Neki  upornim takvim javnim istupima  dovode u moguću zabludu neke koji ne poznaju tu problematiku .

Pitamo vas je li ovakvi DZ imaju smisla postojati jer ono što čujemo u javnom prostoru od nekih koncesionara u PZZ, ispada da su DZ zaista nepotrebni u ovakvom obliku. Je li to baš tako? Planirate li reformu DZ, a ako da kakvu?

Zbunjeni smo malo i ponukani tim nekim istupima i napadima, slobodni smo pitati i vas jeste li vi ravnatelji i vaša administracija uopće potrebni ili zbog vas ravnatelja i kako kažu brojne administracije, liječnici zaposleni u DZ imaju male plaće … cca 8000, 9000 kn, kako se priča, dok neki koncesionari imaju i dva ili čak  i do tri puta više. Je li to baš tako?

Pitamo vas zašto neki doktori koncesionari koji imaju ugovor s HZZO-e imaju toliko (…2 puta ili više) veću plaću od zaposlenog doktora u DZ?  Je li koncesionari možda više rade (npr više dužuraju….) i imaju veću odgovornost  od doktora zaposlenog u DZ?

Molimo vas, pomognite nam za razumijevanje ove problematike iz prve ruke , vašom analizom iz svoje nadležnosti.

Tko zastupa Domove zdravlja (DZ) u javnom prostoru? Imate li vi DZ svoju udrugu kroz koju artikulirate svoje stavove i prijedloge?

U proteklom periodu smo od nekih pacijenata smo dobili razne primjedbe o otežanom dolasku i kontakata njihovim liječnicima, o ne izlasku na teren, o tome da neke lijekove moraju sami kupovati i onda ih nositi u ordinaciju za primiti, iako imaju osnovno i dopunsko osiguranje itd, itd.

NE ZNAMO ŠTO JE TOČNO ISTINA, JER DO NAS DOPIRU RAZLIČITE INFORMACIJE koje nam izazivaju zabrinutost i strah jer smo najsiromašnija država u EU i neki oboljeli nemaju novaca kupovati lijekove i nositi ga u neke ordinacije za primiti… Pitamo  Vas, ako oboljeli moraju kupovati neke lijekove i pomagala, koje lijekove i pomagala oboljeli koji ima osnovno i dopunsko osiguranje HZZO-a mora kupovati i nositi u ambulante u PZZ, npr obiteljsku medicinu za to primiti?

PREDLAŽEMO da  se razmisli o uvođenju nekog znaka prepoznavanja tko je zaposlenik DZ, a tko je koncesionar koji ima ugovorom s HZZO-e.

Predlažemo npr da na kutama ili mantilima (ili da kute i mantili, budu različite boje) zaposlenika DZ ima na mantilu (bluzi) oznaku vidljivo istaknuta kojem DZ pripadaju (čiji su djelatnici). To bi pomoglo kada su oboljeli nezadovoljni sa pristupom zdravstvenih djelatnika ,prema njima, da znaju kome se točno mogu žaliti, DZ ako je zaposlenik DZ ili MIZ-u ili HZZO-a ako je koncesionar.

Molimo Vas za Vaše stavove i  vaše iskustvo za vrijeme pandemije koronavirusom, kako je to funkcioniralo u radu zaposlenika DZ i u radu koncesionara u PZZ sa ugovorom HZZO iz vaše nadležnosti?
Pitamo vas kako to funkcionira inače?

Je li sve štimalo? Kako je to štimalo i koji su ( i jesu li ) se problemi javljali?  Kako je bilo sa zaštitnom opremom  i jesu li koncesionari sami kupovali tu zaštitnu opremu? Je li bilo dovoljno zaštitne opreme?

I da ne duljimo molimo Vas za jednu analizu kako je funkcioniralo solidarno javno zdravstvo sa djelatnicima DZ i koncesionara-privatnika sa ugovorima HZZO-a  u vašoj nadležnosti?

Vidimo da pored nas što smo u javni prostor iznijeli svoje mišljenje i stav i za to dobili žestoke kritike od nekih doktora privatnika na jaslama HZZO, pa čak i na osobnoj razini. Vidimo da se  na DZ  već dugo u javnom prostoru javno upućuju kritike kao je li višak ili nepotrebni itd.

Imate li podataka za protekli period i jeste li vodili evidenciju na dnevnoj bazi o radu zaposlenika i koncesionara za vrijeme ove pandemije koronavirusom , iz vaše nadležnosti?

U nadi  vašeg pozitivnog odgovora, želimo Vam obilje zdravlja sa prve crte oboljelih.

U dobroj vjeri.

S poštovanjem

predsjednik

Marijo Drlje dipl.oec.

U privitku:

  1. Prijedlog reforme 2020. solidarnog javnog zdravstvenog sustava:9.6.2020. UHP-a Reforma SJZS,dopis svima
  2. Javno smo podržali dr Maju GRBU Bujević : 16.5.2020.UHP.a dr Grbu-Bujević Otvoreno pismo podrške
0