Udruga hrvatskih pacijenata – Marijo Drlje, povodom Svjetskog dana prava pacijenata, dobili smo čestitku od gos. Darko Takač, a koju objavljujemo u cijelosti.

Čestitamo svima  18.4. Svjetski dan prava pacijenata.

Tratinska 27/1 (
poštu slati na Kopernikova 3)

U Zagrebu 18.travnja 2020.

Poštovani

od gos. Darko Takač dobili smo čestitku povodom SVJETSKOG DANA PRAVA PACIJENATA 18.4. i 19.travanj – OBILJEŽAVAJUĆI DAN DONOŠENJA EUROPSKE POVELJE O PRAVIMA PACIJENATA.
Uz zahvale gos Darku Takaču, čestitku prenosimo u cijelosti.

Marijo Drlje dipl.oec

———- Forwarded message ———
Šalje: Darko Takač <takac.darko@gmail.com>

Date: pet, 17. tra 2020. u 21:57
Subject: Re: Čestitka za SVJETSKI DAN PRAVA PACIJENATA.-
To: marijo drlje <marijodrlje1@gmail.com>
                                      Udruga hrvatskih pacijenata

Poštovane/i,

s posebnom pažnjom i iskrenim željama za boljitak , bez obzira na probleme izazvane pandemijom koronavirusom,  čestitam Vama osobno kao i svim Vašim članovima 18. travanj – SVJETSKI DAN PRAVA PACIJENATA i 19.travanj – OBILJEŽAVAJUĆI DAN DONOŠENJA EUROPSKE POVELJE O PRAVIMA PACIJENATA.
Korištenje pripadajućih prava od svakog pojedinca-pacijenta  u društvu te poticanje i educiranje svih potrebitih o propisanim i priznatim   pravima jedini su uspješan i učinkovit modalitet da ona istinski postoje u zdravstvenoj praksi i svakodnevnom životu. Da bi se ta prava mogla ostvariti, mora postojati transparentnost u djelovanju te odgovornost u izvršavanju obveza svih državnih i zdravstvenih autoriteta u našem društvu i državi. Svi se zajednički  zato na svim razinama trebamo boriti za ideale prava pacijenata u današnjem globaliziranom i dehumaniziranom Svijetu.
Hrvatski zdravstveni sustav treba se bolje ustrojiti i organizirati te se sa njim treba odgovornije upravljati.  Reorganizacija i reforma zdravstvenog sustava u Hrvatskoj ne smije se dešavati  na štetu pacijenata i njihovih prava. S toga vratimo istinske etičke principe u zdravstvo, izgradimo sustav pravih  vrijednosti i spriječimo vladavinu profita, nepotizma, krive privatizacije i partikularnih interesa. Apsurdno je i nedopustivo da svi oko hrvatskog zdravstva žive predobro, a naš se javni zdravstveni sustav istovremeno  urušava. Nema socijalne države bez javnog zdravstva, javnog školstva, …..
U ostvarivanju svojih ciljeva kao udruga pacijenata možete računati na nas ljekarnike koji se zalažu za potrebitu dostupnost lijekova za sve, racionalnu i odgovornu farmakoterapiju  te etički model hrvatskog javnog ljekarništva.

Želim Vam u svoje osobno ime i u ime Hrvatskog farmaeutskog društva  puno zdravlja te  uspjeha u Vašem budućem radu.

Uz pozdrav i izraze poštovanja,
Darko Takač,
Predsjednik Hrvatskog farmaceutskog društva