Udruga hrvatskih pacijenata – Marijo Drlje, ako se razbolite za vrijeme boravka van mjesta prebivališta u R H , sa iskaznicom HZZO-a javite se bilo kom najbližem liječniku gdje se zateknete u PZZ koji ima ugovor sa HZZO ili rade u DZ, moraju vas primiti.

Ukoliko vas netko ipak odbije primiti možete se žaliti MIZ-a ili HZZO-a ali ako to želite, možete i nama na e-mail:marijodrlje1@gmail.com

Gospodine Ministre Vili Beroš, molimo Vas za žuran naputak, kome se mogu javiti u ne hitnim (a ne daj Bože i teškim ) zdravstvenim stanjima naši sugrađani koji su zbog potresa  napustili Zagreb i nalaze se u svojim kućama za odmor diljem Hrvatske. Odgovor smo dobili žurno i pročitajte ga u nastavku.

Tratinska 27/1 (poštu slati na Kopernikova 3)

U Zagrebu 27.3.2020.

———- Forwarded message ———
Šalje: Vajagić Maja <Maja.Vajagic@hzzo.hr>
Date: čet, 26. ožu 2020. u 18:33
Subject: RE: Molimo Vas za žuran naputak, kome se mogu javiti u ne hitnim (a ne daj Bože i teškim ) zdravstvenim stanjima naši sugrađani koji su zbog potresa i napustili Zagreb i nalaze se u svojim kućama za odmor diljem Hrvatske.
To: marijodrlje1@gmail.com <marijodrlje1@gmail.com>
Cc: Pivčević Zrinka <Zrinka.Pivcevic@miz.hr>

Poštovani,

s obzirom na izvanrednu epidemiološku situaciju kao i s obzirom na posljedice potresa koji je zadesio Grad Zagreb, uslijed čega je dio građana bio primoran napustiti svoje mjesto prebivališta, izvješćujemo Vas da sve osigurane osobe Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje koje se zateknu izvan mjesta prebivališta imaju pravo na neodgodivu zdravstvenu zaštitu u najbližoj ordinaciji primarne zdravstvene zaštite koja ima sklopljen ugovor s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje.

Napominjemo da je provođenje primarne zdravstvene zaštite osiguranih osoba izvan mjesta prebivališta Zavod regulirao već ranijih godina  kako bi osigurane osobe Zavoda koje se npr. za vrijeme turističke sezone zateknu izvan mjesta prebivališta mogle biti zdravstveno zbrinute na teret obveznog zdravstvenog osiguranja u najbližoj ugovornoj ordinaciji.

S poštovanjem,

Maja Vajagić, dr.med., univ.mag.admin.sanit., univ.mag.med., spec. javnozdravstvene medicine

Rukovoditeljica Službe za ugovaranje zdravstvene zaštite

Sektor zdravstvene zaštite

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Direkcija

Margaretska 3, 10 000 Zagreb, Hrvatska

t    +385 1 4806 416

f    +385 1 4806 412

e   maja.vajagic@hzzo.hr

www.hzzo.hr

_____________________________________

Sve detalje o korištenju zdravstvene zaštite van svog mjesta prebivališta u HR možete vidjeti na ovom linku :2013. Pravo na liječenje izvan mjesta prebivališta

i ovdje:2014. Pravo na lječenje izvan mjesta prebivališta

———————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Ovo je bio naš dopis 26.3.2020. gospodinu ministru Vili Berošu.

From: marijo drlje <marijodrlje1@gmail.com>
Sent: Thursday, March 26, 2020 7:44 AM
To: KABINET <kabinet@miz.hr> PISARNICA <Pisarnica@miz.hr>

Subject: Molimo Vas za žuran naputak, kome se mogu javiti u ne hitnim (a ne daj Bože i teškim ) zdravstvenim stanjima naši sugrađani koji su zbog potresa i napustili Zagreb i nalaze se u svojim kućama za odmor diljem Hrvatske.

Tratinska 27/1 (poštu slati na Kopernikova 3)

UHP/20-26

U Zagrebu 26.3.2020.

n/p ministra zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš

Koronavirus i potresi, situacija je izvanredna i kako u ovom ratu sa koronavirusom dobiti zdravstvenu zaštitu i kome se javiti izvan svog mjesta prebivališta?

Poštovani gospodine Ministre!

zbog razornog potresa u Zagrebu 22.3.2020. god i oštećenih kuća i stanova, mnogi stanovnici su napustili Zagreb  i otišli  privremeno  u druga mjesta,u Hrvatskoj u svoje vikendice ili apartmane.

Mnogi od tih koji su otišli ne mogu se trenutno vratiti zbog oštećenih stanova ili kuća u Zagrebu, a neki su otišli i sa malom djecom od par mjeseci.

Neki su nam se javili da imaju problema i pitaju nas kako mogu dobiti zdravstvenu zaštitu tamo gdje se trenutno nalaze. Zbog koronavirusa situacija je izvanredna, a neki od tih već imaju potrebe za pedijatrom ili liječnikom opće prakse.

Kako nam javljaju neki su se javili Stožeru civilne zaštite u općinama i gradovima gdje se trenutno nalaze dok ne steknu uvjete za povratak u Zagreb. Osim ljubaznog razgovora ne mogu dobiti nikakav papir da su se prijavili, a to znači nemogučnost kretanja ….

Pitamo Vas zašto se od tih Stožera civilnih zaštita po općinama i gradovima, osobe koje im se prijave da su na njihovom terenu NE MOGU DOPITI PISANU POTVRDU I UPUTE kojih se moraju pridržavati.?

Neki su i poslušali savjet Civilne zaštite tamo gdje su došli i prijavili se u turističke zajednice KAO TURISTI, ali i dalje im nije jasno u slučaju ne hitnih  (a ne daj Bože i težih) zdravstvenih stanja,njih i njihove male djece kojem se liječniku obiteljske prakse ili pedijatru za djecu trebaju javiti i tko ih je dužan primiti?

Molim Vas za žuran pisani odgovor.

U očekivanju odgovora želimo Vam obilje snage i zdravlja sa prve crte oboljelih.

Marijo Drlje dipl.oec

Udruga hrvatskih pacijenata – Marijo Drlje, ako se razbolite za vrijeme godišnjih odmora u Republici Hrvatskoj ,u bilo kom gradu, sa iskaznicom HZZO-a javite se bilo kom liječniku, u PZZ koji ima ugovor sa HZZO ili rade u DZ, moraju vas primiti .

—————————-