Udruga hrvatskih pacijenata – Marijo Drlje, dopis predsjedniku HLK dr Krešimiru Luetiću

Predlažemo vam,  vratite dopunsko zdravstveno osiguranje za članove HLK u solidarni HZZO.

Tratinska 27/1 (poštu slati na Kopernikova 3)

Zagreb,

U Zagrebu 23.ožujka 2020.

HRVATSKA LIJEČNIČKA KOMORA

hlk@hlk.hr

predsjedniku

doc. dr. sc. Krešimiru Luetiću, dr. med.

kresimir.luetic.@hlk.hr

predsjedniku Skupštine

doc. dr. sc. Nini Brajloviću, dr. med.

zastupnicima u Skupštini

Poštovani gospodine Predsjedniče,

Poštovani gospodine Predsjedniče Skupštine,

Poštovana gospodo Zastupnici!

Ohrabreni smo Vašim javnim istupima u kojima navodite kako „Ovu epidemiju možemo svladati samo zajedno, samo razumom, solidarnošću i humanošću.“ te kako „Rat s epidemijom kao društvo možemo dobiti samo svi zajedno. Pred svima nama je test naše ljudskosti. Nemojmo na njemu zakazati.“ Čvrsto vjerujemo u izrečeno, čvrsto vjerujemo da ste kao liječnici na tragu Vaših učitelja koji su cijeli svoj profesionalni život posvetili solidarnom unaprjeđenju zdravlja hrvatskih građana.  Nažalost stigli su nam i potresi, a to sve možemo preživjeti bezrezervnom (ne djelomičnoj) solidarnošću i odgovornosti svih nas. Osuđeni smo jedni na druge više nego ikada. Budimo braća i sestre jedni drugima i u dobru i u zlu.

Mi, Vaši pacijenti, ponosni smo što imamo takve liječnike.

S obzirom na trenutno stanje obilježeno nestašicom sredstava i opreme, predlažemo Vam da u ovim teškim trenutcima učinite i konkretne mjere koji će zorno dokazivati istinitost Vaših riječi. Predlažemo Vam da dopunsko zdravstveno osiguranje za članove Liječničke komore prenesete iz strane osiguravateljske kuće u solidarni Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

Ušteđena sredstva mogu se upotrijebiti za, primjerice, kupovinu zaštitnu opremu hrvatskih liječnika ili nabavu maski i rukavica za hrvatske pacijente.

Prijenosom uplate dopunskog osiguranja u hrvatsko zdravstvo pokazali bi po nama razumijevanje teškoća u kojima se nalazi hrvatsko zdravstvo i istaknuli Liječničku komoru kao tijelo koje brine ne samo o vlastitim interesima, nego i o interesima hrvatskih pacijenata.

U dobroj vjeri i s nadom u Vašu razboritost i visoku moralnost, s iskrenim poštovanjem,

Marijo Drlje, dipl. oec.,