Udruga hrvatskih pacijenata – Marijo Drlje, otvoreno pismo prof. dr. Danko Velimir Vrdoljak predsjedniku SDP-ovog Savjeta za zdravstvo

Udruga hrvatskih pacijenata (UHP)
Tratinska 27/1 (poštu slati na Kopernikova 3)
Zagreb
https://udrugahrvatskihpacijenata.hr/

https://www.facebook.com/udrugahrvatskihpacijenata.hr

 

 

OTVORENO PISMO prof.dr.sc. Velimir Danko Vrdoljak

Poštovani ,

Solidarni javni zdravstveni sustav (SJZS) po našem je mišljenju najhumaniji i najdragocjeniji proizvod u povijesti civilizacije, i nema alternativu.

 

Pročitao sam Vaš intervju u Novom listu od 24.studenog pod naslovom “Zdravstvo nije pred kolapsom, nego u kolapsu. Mi smo u bankrotu, radimo 20 milijuna eura duga svaki mjesec”. http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Zdravstvo-nije-pred-kolapsom-nego-u-kolapsu.-Mi-smo-u-bankrotu-radimo-20-milijuna-eura-duga-svaki-mjesec?fbclid=IwAR0zXt4bdezvappERcIi0WJRaZlqpR2TEfTxkv5s3weMn_xVGxUzXM0839I

Odmah na početku ističem kako poštujem Vaše pravo na vlastito mišljenje, ali se s njim u jednome dijelu ne slažem. Između ostaloga, ne slažem se s time da biste Vi željeli  javne  prostore naših Kliničkih bolničkih centara i drugih bolnica otvoriti kako bi se nakon 16 sati u njima operiralo samo one koji su bogati i imaju novca to liječenje privatno platiti.

Pitamo Vas planirate li Vi to udaljiti osiromašeni hrvatski puk iz naših najboljih bolnica, a u te bolnice primati one koji imaju novca privatno platiti operacije i liječenje?

Pitamo Vas gurate li vi to mlade i neiskusne liječnike (bez nadzora iskusnijih kolega) da uče, vježbaju i stječu iskustvo na osiromašenom hrvatskom puku, a vrhunske specijalizirane liječnike s dugogodišnjim iskustvom usmjeravate na bogate pacijente  koji bi se privatno liječili u našim najboljim javnim bolnicama?

Pitamo Vas je li za Vas tzv, običan hrvatski puk manje vrijedan samo zato što nema novca za platiti privatno liječenje?

Pitamo Vas znate li Vi da je Hrvatska najsiromašnija zemlja u EU?

Pitamo Vas zar ste već zaboravili kako su neki oboljeli bili ponižavani 2003,2004,2005. god. itd kada ih neki zdravstveni djelatnici nisu htjeli primiti prijepodne, pod izgovorom da nemaju vremena, već su ih primali poslije podne privatno u istoj bolnici u kojoj su radili i to naplačivali (bilo im je to omogučeno). Poslije mnogih pritužbi to je ukinuto, a evo Vi to izgleda ponovo predlažete !!!!!!!

No, kako se slažemo s Vama da veliki kapaciteti i oprema naših bolnica ne smiju stajati neiskorišteni (prema Vašim riječima oni se koriste samo oko 20%),  dozvolite mi da Vam predložim ono što  UHP već dugo zagovara, a to je sljedeće:

Zalažite se za opće dobro u solidarnom javnom zdravstvenom sustavu, a ne za dobro pojedinaca (novih večih ili manjih tajkuna), ma kako se oni zvali.

Zalažite se za otvaranje i rad svih naših bolnica i nakon 16 sati, pa  i subotom, i neka se u njima na solidaran način liječe svi naši građani kojima je to potrebno, te neka to liječenje bude plaćeno iz osnovnog i dopunskog osiguranja.

Zalažite se za donošenje rokova u kojima  oboljeli moraju dobiti termin za svu dijagnostiku u SJZS.

Zalažite se za objedinjenu javnu nabavu i uštedite velike novce u SJZS.

Na takav bi se način ne samo bolje iskoristio značajan postojeći potencijal hrvatskog zdravstvenog sustava, nego bi se  omogućio lakši pristup liječenju i onim hrvatskim građanima koji su u radnom odnosu i koji moraju uzimati bolovanje ili slobodne dane kako bi obavili neki pregled u sadašnje jednokratno radno vrijeme bolnica. Država bi tako više uložila u liječenje svojih građana, ali bi i ostvarila značajne uštede kroz smanjenje broja dana plaćenog bolovanja kod radno sposobnog stanovništva.

Zalažite se za sve radno aktivne koji su na bolovanju, a žele se što prije vratiti u proces rada da im se užurbano osigura liječenje u cilju što bržeg izlječenja.

Zalažite se za razdvajanje SJZS od privatnog jer  po mom mišljenju, mješanje praksi je uzrok propadanja SJZS.

Zalažite se da HZZO-a mora dobro novčano nagraditi sve one zdravstvene djelatnike koji na ovaj način žele raditi prekovremeno. Svima nam je dobro poznato da mnogi liječnici iz SJZS u drugoj smjeni rade u privatnim poliklinikama, s punim pravom koristeći svoje teško stečeno znanje i iskustvo za pomoć većem broju oboljelih – zašto im se ne omogući da svoje pacijente primaju unutar SJZS, i da za to budu dovoljno plaćeni (iz osnovnog i dopunskog osiguranja) kako ne bi morali odlaziti u privatni sektor?

Dodatno tome, produljenje radnog vremena naših najboljih javnih bolnica i osiguravanje dostojne plaće i pošteno plaćenih prekovremenih sati sasvim bi sigurno potakli mnoge naše zdravstvene djelatnike koji su otišli raditi na bolje plaćena radna mjesta širom Europe da se vrate u Domovinu i da svoje znanje i sposobnosti prakticiraju tamo gdje su ih i stekli – u hrvatskom solidarnom javnom zdravstvenom sustavu.

Zalažite se za programe slične PROGRAMU PLUS I 72 sata, jer su to bili vrlo dobri pravci kako u solidarnom javnom zdravstvenom sustavu na načelu solidarnosti pomagati i liječiti teško oboljele.

Zalažite se za potpunu informatizaciju SJZS u kome će svi biti plaćeni po težini i odgovornosti svoga rada.

Više o prijedlozima i iskustvima Udruge hrvatskih pacijenata, koja već dugi niz godina upozorava na sustavno uništavanje solidarnog javnog zdravstvenog sustava, možete pročitati na našoj web stranici, a posebice u knjizi KRIK SOLIDARNOSTI Kome smeta opće dobro solidarni javni zdravstveni sustav dostupnoj na linku:

https://udrugahrvatskihpacijenata.hr/wp-content/uploads/2017/03/Marijo_Drlje_Krik_solidarnosti.pdf

U dobroj vjeri.

Želimo Vam obilje zdravlja sa prve crte oboljelih.

U Zagrebu 26.11.2019.

S poštovanjem

Predsjednik

Marijo Drlje dipl.oec

0