Udruga hrvatskih pacijenata – Marijo Drlje, prenosimo Otvoreno pismo Udruge dentalnih tehničara RH u kome pišu o problemima u stomatologiji.

Predsjednica UDT RH,  Živana Radić , Za sve informacije dostupni smo na br. 092 302 4348. Živana Radić)

Tratinska 27 (poštu slati na Kopernikova 3)
U Zagrebu 6.5.2019.

“Solidarni javni zdravstveni sustav (SJZS) po nama u UHP-a je nahumaniji i najdragocijeniji proizvod u povijesti civilizacije  i nema alternativu. Marijo Drlje”

Otvoreno pismo prenosimo u cjelosti.

“UDRUGA DENTALNIH TEHNIČARA REPUBLIKE HRVATSKE

PREDSJEDNICA RH
PREDSJEDNIK VLADE RH
ODBOR ZA ZDRAVSTVO I SOCIJALNU POLITIKU
MINISTARSTVO ZDRAVSTVA

HZZO

U Drnišu, 06. Svibanj 2019.g.

PREDMET: OTVORENO PISMO
Nedavno čitamo: “Pao trojac koji je fiktivnim dentijerama izvukao skoro 60 000kn…; Izdavali potvrde o dentalnim pomagalima….;Trojac oštetio HZZO za skoro 60 000kn….“ Tu pišu i o nama DENTALNIM TEHNIČARIMA. Stavljaju nas na stup srama. Nas, koje su privatizacijom zdravstva prije 21.g jedine izbacili iz sustava na slobodno tržište, prisilili uzeti laboratorije u zakup, bez ugovora, plaće, doprinosa, poslodavca; pokradenih prava u mirovinskom sustavu i na burzi rada; bez prava na plaćeno bolovanje prvih 42 dana; bez godišnjih odmora, praznika, blagdana, vikenda; neograničenog radnog vremena ( 12-14h);
bez obiteljskog života, sigurnosti, prava na sindikat, vlastitu Komoru; bez prava na otpor i neposluh; izloženi mobingu; neprijavljeni, prijavljeni na pola radnog vremena ili kao pomoćno osoblje, ostavljeni na milost doktora i vlastitih kolega.

Svaki neposluh ili otpor vodi zatvaranju laboratorija, burzi rada, odlaska na cestu i iz “Lijepe naše“. Nas su prikazali kao najveće lopove, a radimo za mrvice s doktorskih stolova. Da bi opstali ulažemo ogromna sredstva za opremanje laboratorija, radimo u opasnim uvjetima s toksičnim, kancerogenim i
zapaljivim materijalima. Dok doktorima stvaramo bogatstvo, sebi uništavamo živote, zdravlje, obitelj i dostojanstvo. HKDM ( stomatološka komora), Ministarstvo zdravstva i HZZO su od nas privatizacijom napravili ROBLJE, sluge, potrošnu robu bez radnih, ljudskih i moralnih prava. Za preživjeti i opstati, moramo biti sudionici u malverzacijama koje su oni dozvolili, za koje znaju i koje ne zaustavljaju.
Iznos od 60 000 kn. kojeg su iznijeli mediji je “ sića“, kap u moru milijardi koje se
“peru“ u ordinacijama preko radnih naloga. Taj privilegij koristi 70% doktora-privatnika (koncesionara ) koji su privatizacijom dobili opremljene ordinacije ( a sada hoće zakup tih ordinacija za 1 kn.), ugovore s HZZO, pacijente i svaki mjesec s državnih “ jasli“ 40 000-50000 kn. Od tih iznosa moraju odraditi samo trećinu kroz tkz.DTP , koju odrade u par dana. Za takav (ne)rad neto plaće su im 15 000- 25 000 kn. Vrata do tih istih koncesionara “jasličara“ radi 30 % doktora u DZ-a za 2-3 puta manje plaće koje u cijelosti moraju odraditi. Vrata do njih rade i rijetki ortodonti koje se ovakvom nakaradnom politikom “tjera“ iz DZ-a ( ali kad odu iz DZ-a nakon nekog vremena dobiju ugovor s HZZO), jedinog mjesta gdje “ obična“ i siromašna djeca ( odavno smanjenih prava) mogu dobiti pomagalo.
Iako je dentalno pomagalo 4/5 rad i materijal dentalnog tehničara odrađen kroz 22-33 faze rada i 12-24 utrošena materijala, mi dobijemo samo 1/4 cijene pomagala. Ostalo su prisvojili doktori za 1/5 udjela s 5 faza rada i 2 materija. Mi od te 1/4 moram platiti mirovinsko, zdravstveno, dopunsko, najam prostora, struju, vodu, knjigovodstvo, Komoru, telefon, internet, poštu, porez na tvrtku, spomeničku rentu, dostavu, kupovati materijal, pribor, skupu opremu, zanavljati i servisirati opremu, pratiti skupe edukacije i ako nakon toga što ostane isplatiti plaću. Na sve to plaćamo PDV koji ne možemo naplatiti kroz rad koji je
isključivo individualno protetsko pomagalo.

Jedina smo djelatnost u Hrvatskoj koja ne može naplatiti PDV za svoj proizvod.
Na prijedlog Ministarstva i HZZO-a početkom godine je trebalo doći do izmjene i
korigiranja pojedinih postupaka u dentalnoj zdravstvenoj zaštiti. Smanjio bi se mjesečni iznos ordinacije za 6000 kn, a za paušal od 40 000-50 000kn. bi se napokon nešto i odradilo.
Prihvatila bi se direktiva EU o ukidanju štetnih “crnih plombi“. Ti su prijedlozi izazvali bijes među doktorima koji preko HKDM ne samo da zadržavaju postojeće sramno stanje i prihode, već žele uvesti u usluge evidentiranje i bodovanje najbanalnijih radnji, pa bi uskoro samo gledanje u usta pacijenta moglo biti vrednovano i bodovano kao jako zahtjevna i komplicirana usluga.
Gospodo, molimo Vas usporedite postupke, odgovornost, radno vrijeme i primanja stomatologa (koncesionara) i kirurga (bolničkih abdominalnih,
kardio…. svakim danom do lakata u krvi) i uvidite apsurd.
HKDM prihvaća stajalište profita zauzimajući stav da korištenje amalgama nije
zdravstveni, nego isključivo ekološki problem.

Iako je neznatna razlika u cijeni materijala i trajanju ugradnje,“ crne“ plombe više nisu toksične kad bi “bijele“ bile na listi HZZO-a, ali jesu kad se rade na crno i bez računa
Kako nešto što sadrži živu nije štetno za ljudski organizam, a štetno je za prirodu? Ako ordinaciji potrebnih 3500 kn. mjesečno za rad s
kvalitetnim materijalom i 15-minutni proces ugradnje bijele plombe predstavlja veliki utrošak vremena i skupog materijala, netko opasno obmanjuje Ministarstvo, HZZO i javnost.
Je li ovo znači da HKDM i stomatološki lobi imaju veću moć od Ministarstva?
Je li oni kroje ovakvu pogubnu dentalnu politiku koja je Hrvatsku dovela na samo dno ljestvice zemalja EU po stanju oralnog zdravlja, iako smo po br. doktora na broj stanovnika daleko iznad prosjeka?
Godinama ukazujemo na sve prljave rabote u rasipanju proračunske milijardi, sofisticiranom “peglanju“ radnih naloga, i “ zamračivanju“ milijardi kuna sive zone koje mi odrađujemo.
Stvorili ste kastu koncesionara-privatnika “jasličara“ koji za proračunska sredstava ne moraju staviti ni ključ u bravu, zarađuju milijarde kuna u sivoj zoni, a niste stvorili sustav kontrole i standard koji će zaštititi pacijente, osigurati certificiran proizvod, pisano preko jamstva garantirati kvalitetu pomagala a pogotovo materijala kojih ima upitne kvalitete i opasnih po zdravlje.
01.01.2019. dentalni tehničari su napokon vraćeni u zdravstveni sustav postajući
djelatnost Primarne zdravstvene zaštite. Međutim HZZO za rješavanje naših problema ne prihvaća nas kao sugovornike, već pojačava br. doktora koji bi za nas trebali pronaći prihvatljivo rješenje. Iako su ovakav sramotan način vrednovanja našeg rada ispregovarali doktori-HKDM, kreirali naše ropstvo, stvorili monopol nad našom strukom ,osmislili pljačku proračunskih sredstava i pacijenata ( kojima se svakodnevno uskraćuju i krše prava iz
zdravstvenog osiguranja), HZZO s njima pregovara i traži rješenje, smatrajući da oni najbolje poznaju struku. Naravno, kao članovi HKDM ( postali 2010.g prisilno potpisom 15-tak kolega) naši predstavnici strukovnog razreda služe kao paravan, slabi, nemoćni, neinformirani bez suglasnosti članstva se s prijedlozima uvijek slože. HZZO traži rješenja s HKDM koja zastupa samo i isključivo interese doktora dentalne medicine.
Traže rješenje za žrtvu odnjenog egzekutora. Traže rješenja za roba od njegovog robovlasnika.
Dentalni tehničari moraju imati vlastitu Komoru koja će zastupati i štititi njihove
interese i vratiti im uništena radna, ljudska i moralna prava.
Godinama ukazujemo na pljačku u kojoj smo prisiljeni biti sudionici, tražimo razgovore i nudimo rješenja, ali mi očito ne poznajemo sustav tako dobro kao oni koji ga uništavaju.
Zbog ovakvog sumanutog razbacivanja proračunskih sredstava, teško bolesna i
invalidna djeca na temperaturama ispod nule traže prava na lijek i život. Zbog ovoga se djeca sa teškim dijagnozama liječe donacijama a ne sredstvima iz solidarnog zdravstvenog proračuna. Zbog ovoga je zdravlje postalo roba, a liječenje profit i zarada.
Gospodo zaustavite ovu pljačku i devastaciju zdravstvenog sustava odmah danas, jer sutra je već kasno.
S ciljem rješavanja problema molimo prijem na razgovor.
S poštovanjem!
ROB