Udruga hrvatskih pacijenata – Marijo Drlje, u nadi brže i lakše dostupnosti na liječenje, podržavamo otvaranje dnevnih bolnica u Zagvozdu, Metkoviću i drugdje gdje ima potrebe.

Otvaranje dnevnih bolnica u Zagvozdu, Metkoviću i dr je nada oboljelih iz ovih krajeva u dostupnosti bržeg i lakšeg liječenja.

Tratinska 27 (poštu slati na Kopernikova 3)

Poštovani

U nadi brže dostupnosti dijagnostičkih usluga, podržavamo otvaranje dnevnih bolnica (Db) u Zagvozdu, Metkoviću i svugdje tamo gdje za to ima opravdanih razloga.

Dnevne bolnice (Db) bi trebale omogućiti lakšu i bržu dostupnost dijagnostičkih pretraga oboljelima koji žive na udaljenijim (ruralnim ) mjestima od bolnica.

Treba imati u vidu da u tim mjestima živi uglavnom puk starije životne dobi, a istovremeno imaju vrlo lošu ili nikakvu prometnu povezanost sa većim gradovima u kojima su bolnice.

Ne vidimo nikakav opravdan razlog zašto specijalisti iz velikih bolnica, jedan dan u tjednu ne bi radili  u Db npr  u Zagvozdu , Metkoviću ili drugdje.

Po nama lakše je doći jedan dan u tjednu jednom specijalistu iz npr Splita i obaviti cca 30 usluga u Db Zagvozdu, nego da iz Imotske krajine  , Makarskog primorja, Omiškog zaleđa i Vrgorca  puk ide u KBC Split.

U konačnici HZZO štedi na putnim nalozima a oboljelima bi trebalo biti dostupnije stručno mišljenje specijalista i  dijagnostika.

Strah nas je da ovu dobru ideju ne bi “minirali” neki zdravstveni djelatnici iz nekih svojih osobnih razloga i interesa.(npr. tajkunizacije SJZS )

Prisjetimo se samo e-naručivanja prije 10-tak godina i opstrukcije nekih da to ne zaživi u punom smislu (nažalost i danas neki imaju svoj tekice) .

Db bi morale zaživjeti ako se želi služiti oboljelima na najlakši, najjeftiniji i najdostupniji način liječenja, onima  koji žive npr u dalmatinskoj zagori,  a na to ne može  utjecati nedostatak liječnika jer nekom specijalistu bi trebalo biti svejedno gdje će raditi jedan dan u tjednu, u Splitu ili Db Zagvozdu ili pak u Dubrovniku ili Db Metkoviću itd

Na kraju krajeva solidarni javni zdravstveni sustav (SJZS) postoji zbog oboljelih i svi koji rade u njemu to trebaju uvažavati.

Marijo Drlje dipl. oec.