Udruga hrvatskih pacijenata – Marijo Drlje, poštovani gospodine Predsjedniče Hrvatske Vlade, obraćamo Vam se stoga što Vas molimo da mudrošću političara i odlučnošću državnika spasite naše opće dobro, solidarni javni zdravstveni sustav(SJZS).

Otvoreno pismo Predsjedniku Hrvatske Vlade Plenkoviću

 

Udruga hrvatskih pacijenata (UHP)
Tratinska 27 (poštu slati na Kopernikova 3)
Zagreb
https://udrugahrvatskihpacijenata.hr/

https://www.facebook.com/udrugahrvatskihpacijenata.hr

U Zagrebu 25.6.2018.

 

OTVORENO PISMO PREDSJEDNIKU VLADE REPUBLIKE HRVATSKE ANDREJU PLENKOVIĆU

 

Poštovani gospodine Predsjedniče!

Uskoro Vam na sjednicu Vlade dolaze prijedlozi dva važna zakona o zdravstvu: Zakon o zdravstvenoj zaštiti te Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju. Pogledate li oba prijedloga, čak  i letimično, s lakoćom ćete uočiti kako navedeni zakoni predviđaju poklanjanje (ne prodaju!) javnog zdravstva privatnicima, uvođenje zdravstvenog turizma u javne ustanove, smanjenje prava pacijenata (kroz tzv. košaricu usluga), plaćanje svih usluga izvan te košarice (kao u stomatologiji), povećanje participacije, raslojavanje pacijenata prema platežnoj moći (liječenje prema standardu i nadstandardu) te poskupljenje dopunskog i dodatnog zdravstvenog osiguranja. Sve navedene mjere imaju samo jedan cilj: omogućiti privatnicima što veću zaradu bilo putem naplaćivanja usluga pacijentima bilo zdravstvenom fondu. Tragedija je u činjenici što će najviše plaćati oni čije su zdravstvene potrebe najveće, a platežna moć najmanja – građani bez prihoda i umirovljenici.

Sada već i sami uviđate zašto se novi zakoni povezuju sa Superhikom – osiguravaju otimanje siromašnima i bolesnima, a poklanjanje zdravim i bogatim. I kada se već stalno spominje demografska katastrofa i potrebe za mjerama koje će poticati rad i ostanak u Hrvatskoj, postavljamo Vam pitanje: biste li Vi živjeli u zemlji u kojoj cijeli radni  vijek uplaćujete za zdravstvo da bi u starijoj dobi, kada Vam je zdravstvena skrb najpotrebnija, ostali bez nje? Naravno da ne biste. I sada iskreno odgovorite: zašto mislite da bi drugi građani Hrvatske to učinili? A planiramo Hrvatsku učiniti zemljom poželjnom za život?

I dok zemlje koje su ranije kročile u privatizaciju (Švedska, Engleska, Slovenija) što više  smanjuju udio privatnog u javnom zdravstvu čineći zdravstvenu skrb dostupnijom na solidarnom načelu (i naravno, besplatnom), mi idemo upravo obrnutim putem – poklanjamo javno zdravstvo privatnicima, a zdravstvo činimo manje dostupnim i skupljim. No, tragedija ovakvog postupka nije samo u okrutnosti prema hrvatskim pacijentima i bezobzirnosti prema hrvatskom zdravstvenom fondu, tragedija je što je vrlo vjerojatno da hrvatsko javno zdravstvo neće preživjeti ovakav masakr. Liječnici željni reda i sigurnosti u sustavu teško će prihvatiti stanje u kojemu je primarna zaštita potpuno privatizirana, a bolnički sustav potpuno javan, stanje u kojemu liječnici primarne zaštite mogu zarađivati višestruko više od najvrsnijih neurokirurga, kardiokirurga ili drugih vrhunskih bolničkih liječnika, stanje u kojemu liječnici u primarnoj zaštiti mogu raditi do 70. godine i poklonjene im javne ambulante prodavati ili ostavljati svojoj djeci (stvara se novo plemstvo u 2018.), dok za bolničke liječnike vrijede sindikalni ugovori i Zakon o radu, stanje u kojemu će, putem zdravstvenog turizma, hrvatski građani u svojoj domovini biti drugorazredni pacijenti u odnosu na strane turiste.

Hoće li medicinske sestre biti motivirane ostati u zemlji u kojoj se ambulante poklanjaju liječnicima dok one, iako rade po tridesetak godina u toj ambulanti ne dobivaju ni jedan posto udjela u vlasništvu, a naravno ni u naknadnoj prodaji ambulante? A to sve za plaću koja je simbolična u odnosu na ono što im nude druge zemlje.

Odgovori su više nego jasni.

Kao iskusnom političaru ne trebamo Vam pojašnjavati da je namjeran slom solidarnog javnog zdravstvenog sustava, političko, ali i demografsko samoubojstvo. Ograničenje ili smanjivanje sadašnje razinu prava na liječenje uzrokovati će daljnji pad povjerenja u bolju budućnost Hrvatske i predstavljati dodatni motiv za odlazak iz domovine.

No, ovim Vam se pismom ne obraćamo kako bi Vam ukazali na činjenice koje i sami znate. Obraćamo Vam se stoga što Vas molimo da mudrošću političara i odlučnošću državnika spasite naš solidarni javni zdravstveni sustav (SJZS). Obraćamo Vam se sa zamolbom da konačno, nakon 25 godina čekanja, provedete pravu, korjenitu i spasonosnu reforme hrvatskog zdravstva. Ta se reforma po nama sastoji od mjera koje su već dugo poznate, a sastoje se (ukratko) od sljedećeg:

  1. Reforme bolničkog sustava.Vlasništvo nad bolnica mora biti jedinstveno (trenutno su klinike državne, a bolnice županijske ili gradske). Suvišne bolnice treba pretvoriti u poliklinike s dnevnim smještajem, a nastale slobodne prostore pretvoriti u samoodržive domove za starije (trenutno se na smještaj u dom čeka i više od 10 godina) i hospicije. Tako će pacijenti dobiti vrhunsku zdravstvenu skrb, stariji domove, a neizlječivo bolesni dostojno mjesto za svoje posljednje dane.

Reformom bolničkog sustava preraspodijeliti će se i zadržati sve medicinsko osoblje. Uz to, u domovima i hospicijima može se zbrinuti i dio nepotrebnog nemedicinskog osoblja  kojeg je u bolničkom sustavu oko 7000 (po nekim procjenama to godišnje košta oko 800 – 900 milijuna kuna).

  1. Izjednačavanju statusa svih liječnika u javnom zdravstvu koji, već po samoj odrednici, trebaju biti bez iznimke javni djelatnici. Tko želi biti privatnik neka izađe iz javnog zdravstva i zaputi se poduzetničkim vodama.
  2. Uvođenju neprofitnosti u poslovanje javnog zdravstva – zarađivanje na boli ii patnji pacijenata nije primjereno sustavu kojeg financiraju sami građani. Pacijenti ne smiju biti izvor prihoda, a ne smiju se ni razlikovati po platežnoj moći. Mogućnost zarađivanja u javnom zdravstvu potiče negativne zdravstvene ciljeve (što više bolesnih, što duže i skuplje liječenje), mogući kriminal (naplaćivanje neučinjenih usluga) i korupciju (afera Farmal).
  3. Uvođenju potpune transparentnosti potrošnje i objedinjavanju javne nabave. Na taj je način moguće uštedjeti i do milijardu kuna godišnje. Mi, građani, želimo uvid u potrošnju svake lipe koju smo uplatili za liječenju bolesnih. Želimo potrošnju vidjeti na internetu za svaku ustanovu koja prima naš novac namijenjen liječenju.
  4. Depolitizaciji javnog zdravstva.Neki političari,  pohlepni lobisti privatizacije (tajkunizacije) se već 25 godina prema solidarnom javnom zdravstvu  odnose kao prema izbornom plijenu koji treba što više iscrpiti (oslabiti i napuniti  privatne račune nekih pohlepnih lobista tajkunizacije), a onda SJZS pokloniti svojim istomišljenicima i uhljebima. Tražimo neka SJZS upravljaju ekonomisti ili liječnici i građani koji će biti odani solidarnom javnom zdravstvu, a ne osobnom bogaćenju.
  5. Popunjavanju solidarnog javnog zdravstva sadržajima i djelatnostimapotrebnim za samostalno obavljanje što većeg broja zadaća. Miješanje praksi treba zabraniti ili ostaviti u iznimno rijetkim slučajevima. Privatnike i posrednike u javnom zdravstvu treba svesti na najmanju moguću mjeru. Smanjit će se liste čekanja, a pacijente sačuvati od moguće nepotrebnih medicinskih postupaka.
  6. Povećavanju plaća medicinskim djelatnicima, osobiti sestrama i liječnicima. Nedopustivo je da liječnici i sestre moraju raditi dodatne  poslove da bi mogli pristojno živjeti. Samo nas zadovoljni liječnici i zadovoljne sestre mogu dobro liječiti. Budu li se provele predložene reforme, ušteđena će sredstva biti dovoljna za osjetno povećanje plaća zdravstvenim djelatnicima.
  7. Uplaćivanju sredstava koje država duguje zdravstvenom fondu. Donositi zakone kojima će se smanjiti prava osiguranika, povećati participacija te dopunsko i dodatno osiguranje s izgovorom „punjenja zdravstvenog fonda“ dok istovremeno država ne uplaćuje svoje obveze, čin je krajnjeg licemjerja.

Provođenjem navedenih mjera stvorit ćemo pravedan, solidaran zdravstveni sustav, dostupan i financijski održiv . Neupitno je da bi predložena reforma imala potporu svih građana, pacijenta, većine liječnika i financijsku potporu EU.

Poštovani gospodine Predsjedniče Hrvatske Vlade, obraćamo Vam se s nadom u Vašu političku i državničku mudrost. Državničku, stoga što se nadamo da su Vaši obzori i širi, i vremenski dalji, da jednako razumijevate potrebe sadašnjih hrvatskih građana (Hrvatska je danas druga najsiromašnija zemlja u EU) kao i potrebe onih koji tek trebaju doći. Jer samo takvim, širokim i dalekim pogledom možemo stvoriti zajednicu u kojoj će ljudi ne samo rado živjeti, nego se u nju i rado vraćati.

U očekivanju odgovora želimo Vam obilje zdravlja sa prve crte oboljelih.

U dobroj vjeri,

S iznimnim poštovanjem i nadom,

Predsjednik

Marijo Drlje, dipl. oec.

 

 

0