Udruga hrvatskih pacijenata – Marijo Drlje, uputili smo naše stavove i mišljenja članovima Radne skupine za izradu Nacrta prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju i ministru zdravstva prof. dr.sc Milanu Kujundžiću

Naši stavovi i mišljenja o  izmjenama i dopunama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju

Tratinska 27 (poštu slati na Kopernikova 3)

U Zagrebu 11.6.2018.

Članovima Radne skupine za izradu Nacrta prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju i ministru prof. dr.sc Milanu. Kujundžiću

Poštovani,

kao član Radne skupine za izradu Nacrta prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, a u skladu sa održanim sastankom u utorak 29.svibnja 2018. dostavljamo Vam naše stavove i razmišljanja.

Kako bismo mogli odgovoriti na Vašu zamolbu i sudjelovati u izradi nacrta prijedloga novog Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, molim Vas odgovore na sljedeća pitanja:

1. Znamo li opći smjer razvoja našeg zdravstva? Je li to daljnja privatizacija ili jačanje cjelovitosti i učinkovitosti javnog zdravstva?
  2. Jesmo li i koju smo literaturu / iskustva koristili u stvaranju nove politike?
  3. Što ne valja u postojećem Zakonu?
  4. Što se želi unaprijediti novim Zakonom?
  5. Koja su područja / djelatnosti koja ćemo unaprijediti novim Zakonom?
  6. Koji su rezultati dosadašnjih priprema / istraživanja koja upućuju na povoljne ishode promjena?
  7. Imamo li znanstvene dokaze da će donesene promjene unaprijediti rad cijelog zdravstva?
  8. Jesmo li napravili simulacije i ispitali dosege mogućih promjena?
  9. Koji su to stručnjaci kojima se možemo obratiti za pojašnjenja u slučaju nerazumijevanja određenih područja?

NAPOMENA: Imajući u vidu činjenicu da je Hrvatska druga najsiromašnija zemlja u EU, mišljenja smo da je Zakon o zdravstvenom osiguranju dobar i  zasad ga NE treba mijenjati.

Ukoliko se Vi ipak odlučite mijenjati u tom slučaju tražimo da se današnja dostignuta prava na načelu solidarnosti u solidarnom javnom zdravstvenom sustavu (SJZS)    NE smiju smanjivati, uvođenjem tzv novih košarica usluga ili nekakvog nadstandarda i tome slično.

Posebno ističemo da HZZO-e mora ostati kao što je i sada jedna cjelina. U prostoru se „spekulira“ da se HZZO-e treba podijeliti na dva dijela i to dio koji bi pokrivao SJZS, a drugi dio koji bi pokrivao privatno zdravstvo. Mišljena smo da to ne bi bilo dobro i da bi to uništilo (pokopalo) naše opće dobro SJZS.

SJZS je najdragocjeniji proizvod u povijesti civilizacije i nema alternativu.

Nismo protiv privatnog zdravstva i svi koji žele biti privatnici neka osnuju svoje ordinacije, poliklinke i sl. i rade na tržištu ali bez ugovora sa HZZO-e.

U iščekivanju Vašeg odgovora, želimo Vam obilje zdravlja sa prve crte oboljelih

Srdačan pozdrav
Marijo Drlje, predsjednik

Na ovom portalu možete pročitati (potražite po naslovima)   su neka loša iskustva privatizacije iz Švedske i Engleske. Mi ne bi trebali srljati u privatizaciju (tajkunizaciju), kada možemo ućiti iz grešaka drugih.

Ovdje možete saznati tko su članovi radne skupine:

25.5.2018. Radna grupa za Zakon o zdravstvenom osiguranju