Udruga hrvatskih pacijenata – Marijo Drlje, uputili smo naše stavove i mišljenja članovima Radne skupine za izradu Nacrta prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju i ministru zdravstva prof. dr.sc Milanu Kujundžiću

 

Naši stavovi i mišljenja o  izmjenama i dopunama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju

 

Udruga hrvatskih pacijenata (UHP)
Tratinska 27 (poštu slati na Kopernikova 3)
Zagreb
https://udrugahrvatskihpacijenata.hr/

https://www.facebook.com/udrugahrvatskihpacijenata.hr

U Zagrebu 11.6.2018.

 

 

Članovima Radne skupine za izradu Nacrta prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju i ministru prof. dr.sc Milanu. Kujundžiću

​​

Poštovani,

kao član Radne skupine za izradu Nacrta prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, a u skladu sa održanim sastankom u utorak 29.svibnja 2018. dostavljamo Vam naše stavove i razmišljanja.

Kako bismo mogli odgovoriti na Vašu zamolbu i sudjelovati u izradi nacrta prijedloga novog Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, molim Vas odgovore na sljedeća pitanja:

  1. Znamo li opći smjer razvoja našeg zdravstva? Je li to daljnja privatizacija ili jačanje cjelovitosti i učinkovitosti javnog zdravstva?
  2. Jesmo li i koju smo literaturu / iskustva koristili u stvaranju nove politike?
  3. Što ne valja u postojećem Zakonu?
  4. Što se želi unaprijediti novim Zakonom?
  5. Koja su područja / djelatnosti koja ćemo unaprijediti novim Zakonom?
  6. Koji su rezultati dosadašnjih priprema / istraživanja koja upućuju na povoljne ishode promjena?
  7. Imamo li znanstvene dokaze da će donesene promjene unaprijediti rad cijelog zdravstva?
  8. Jesmo li napravili simulacije i ispitali dosege mogućih promjena?
  9. Koji su to stručnjaci kojima se možemo obratiti za pojašnjenja u slučaju nerazumijevanja određenih područja?

NAPOMENA: Imajući u vidu činjenicu da je Hrvatska druga najsiromašnija zemlja u EU, mišljenja smo da je Zakon o zdravstvenom osiguranju dobar i  zasad ga NE treba mijenjati.

Ukoliko se Vi ipak odlučite mijenjati u tom slučaju tražimo da se današnja dostignuta prava na načelu solidarnosti u solidarnom javnom zdravstvenom sustavu (SJZS)    NE smiju smanjivati, uvođenjem tzv novih košarica usluga ili nekakvog nadstandarda i tome slično.

Posebno ističemo da HZZO-e mora ostati kao što je i sada jedna cjelina. U prostoru se „spekulira“ da se HZZO-e treba podijeliti na dva dijela i to dio koji bi pokrivao SJZS, a drugi dio koji bi pokrivao privatno zdravstvo. Mišljena smo da to ne bi bilo dobro i da bi to uništilo (pokopalo) naše opće dobro SJZS.

SJZS je najdragocjeniji proizvod u povijesti civilizacije i nema alternativu.

Nismo protiv privatnog zdravstva i svi koji žele biti privatnici neka osnuju svoje ordinacije, poliklinke i sl. i rade na tržištu ali bez ugovora sa HZZO-e.

U iščekivanju Vašeg odgovora, želimo Vam obilje zdravlja sa prve crte oboljelih

U dobroj vjeri.

Srdačan pozdrav
Marijo Drlje, predsjednik

Na ovom portalu možete pročitati (potražite po naslovima)   su neka loša iskustva privatizacije iz Švedske i Engleske. Mi ne bi trebali srljati u privatizaciju (tajkunizaciju), kada možemo ućiti iz grešaka drugih.

Ovdje možete saznati tko su članovi radne skupine:

25.5.2018. Radna grupa za Zakon o zdravstvenom osiguranju

1+