Udruga hrvatskih pacijenata – Marijo Drlje, u Osijeku 7.4.2018. je održana tribina u organizaciji dr. Gorjanskog na temu “Zašto je važno obilježiti dan borbe protiv privatizacije javnog zdravstva”

Dajemo nedvosmislenu i bezrezervnu podršku solidarnom javnom zdravstvenom sustavu, općem dobru Hrvatskog puka.

Tratinska 27/1 (poštu slati na Kopernikova 3)
udrugahrvatskihpacijenata.hr ili fb

Poštovani,

Povodom 7. travnja, Dana zdravlja i Dana borbe protiv privatizacije i komercijalizacije zdravstva i socijalnih službi, u Osijeku, u knjižari Nova, održana je tribina pod nazivom

PROBUDITE SE!

O NAŠEM ZDRAVSTVU JE RIJEČ!

Na početku tribine održana su predavanja:

–     Bioetički aspekti privatizacije zdravstva kao javnog sektora, dr. sc. Darija Rupčić Kelam

–     Značenje i posljedice privatizacije javnog zdravstva, Dražen Gorjanski. dr. med. spec.

Nakon predavanja predstavnici vodećih stranaka iznijeli su svoje stavove o javnom zdravstvu: Dražen Bedeković, dr. med., spec. int. med. (SDP), Dejan Kutičić, dr. med. (ŽIVI ZID), Sanja Mišević, dipl. iur. (MOST) dok HDZ nije poslao svog predstavnika.

Svi su se govornici složili da javno zdravstvo nema alternative te da je ono civilizacijski doseg koji se ne smije izgubiti. Dr. Dražen Bedeković naglasio je potrebu za boljim uređenjem javnog zdravstva i stavljanjem većeg naglaska na prevenciju. Dr. Kutličić naglašava da je nedostatak sredstava jedna od poteškoća koja se može riješiti boljom zaposlenošću te predlaže jačanje javnog zdravstva kao najbolju mjeru protiv moguće privatizacije. Gđa. Mišević ističe problem nedovoljne plaćenosti medicinskog osoblja i nepoštivanje ugovornih odnosa.

Tribinu su organizirali Fond Hipokrat, Udruga hrvatskih pacijenata i Hrvatsko bioetičko društvo – podružnica Osijek u suradnji s Europskom mrežom protiv privatizacije i komercijalizacije zdravstva i socijalnih službi.

Za organizatora Dražen Gorjanski dr. med. spec. obit. med. tekst autora dr. dražena Gorjanskog možete možete pročitati ovdje:  ZAŠTO JE VAŽNO OBILJEŽITI DAN BORBE PROTIV PRIVATIZACIJE JAVNOG ZDRAVSTVA dr Gorjanski

Ovdje možete pročitati i izlaganje Marijo Drlje na Konferenciji za medije 5.4.2018 u Zagrebu:

Udruga hrvatskih pacijenata – Marijo Drlje, danas 5.4.2018. na Konferenciji za medije smo dali bezrezervnu podršku solidarnom javnom zdravstvenom sustavu.