Udruga hrvatskih pacijenata – Marijo Drlje, pitamo ministra zdravstva prof.dr. sc. Kujundžića i ravnatelja HZZO-a Vukelića, je li moguće da isti lijek pojeftini za HZZO 15%, a za oboljelog poskupi 128%?

Je li moguće poskupljenje nekog lijeka za oboljele cca 128% u zemlji bez inflacije?

Tratinska 27 (poštu slati na Kopernikova 3)

U Zagrebu 19.03. 2018

Poštovani

u dobroj vjeri proslijeđujemo Vam dopis oboljelog gos  B​​…. J…..​

Pitamo Vas je li doista moguće da  neki lijek za HZZO  pojeftini 15% a taj isti lijek, poskupi za oboljelog 128%. Ukoliko je to istina , tko je odgovoran? Jesu li se oni koji donose takve odluke, a koji imaju možda 10 000, 12 000, 15000 kn ili više mjesečno plaču u javnom zdravstvu potpuno odnarodili i ne razumiju bilo osiromašenog hrvatskog puka?  Znaju li ti da smo mi druga (2) najsiromašnija zemlja u EU?

Pitamo Vas jesu li neki lijekovi jeftiniji u Sloveniji, Mađarskoj ….a, ako jesu zašto?
Molimo sve Vas da proučite ovaj dopis i sukladno svojim mogućnostima promijenite ovakvu politiku cijene lijekova.

Nadamo se žurnom pozitivnom odgovoru.

Srdačan pozdrav i obilje zdravlja Vam želimo sa prve crte oboljelih.

Marijo Drlje dipl. oec

Napomena: Podatci iz dopisa oboljelog su tajna i namijenjeni su isključivo osobama u ovim mail adresama.

———- Proslijeđena poruka ———-
Šalje: B……​ J…….​

……… @inet.hr>
Datum: 17. ožujka 2018. u 19:44
Predmet: Jesmo li ovce?!
Prima: marijodrlje1@gmail.com
Poštovani gospodine,

Zahvaljujem Vam osobno na zaštitničkom stavu nas malih i nemočnih …

Želio bih Vam prikazati, da poskupljenje o kome ste upozorili, nije najveće!

U privitku dostavljam screen shoot stavke za ULTIBRO breezhaler sa B liste, koji kao kronični bolesnik (KOPB) moram koristiti (od drugih dobijem aritmije), u prosincu 2017 godine, doplata je bila 29,93 kn, jučer sam platio 68,25 kn, što se vidi na slici u privitku, za llistu lijekova u prodaji od 1.3.2018. Dakle poskupljenje od 128%, a ja sam umirovljenik sa 41 god. Staža.
I da stvar bude još bizarnija; lijek je koštao lani 350,65 kn, a sada ga Zavod plaća po cijeni od 304,69 kn što je 15 % jef​tinije!

Druga stvar koja me također svrbi; kako sam kronični bolesnik, u studenom sam se cijepio protiv gripe. Tako su preporučili svi nadležni i odgovorni za naše zdravlje. I što se događa !?
U siječnju sam obolio od gripe jer sam njegovao (bez straha za sebe – ja sam cjepljen) svoju suprugu oboljelu od gripe u petak, a u nedelju sam i ja legao sa 39,3 temperaturaom. I tako smo proležali sljedeći tjedan. Istina je da sam ja imao malo lakši oblik, jer sam mogao ustati već šesti dan, iako sam bio iscrpljen i još me sve boljelo. Da je to bila gripa za koje nije bilo pripremljeno cjepivo, saznao sam početkom ovog mjeseca iz medija, kada se govorilo o umrlima od gripe… TKO JE ZAKAZAO? I sa cjepivom i sa upozorenjima!?

Od tog vremena bolesti gripe, osjećam se  puno lošije (i bez fizičkih napora teže dišem) i morat ću na konzultaciju svojoj pulmologinji i prije zakazanog kontrolnog termina u svibnju.

Na kraju, što reči?

Ima onih  koji smatraju da smo njihove OVCE.

A OVCE TREBA ŠIŠATI! Jer ONE to vole!

Još malo pa će im i to biti preteško!

Ali i oni će jednog dana postati smrtni.

Ispričavam se na Vašem oduzetom vremenu, ali molim Vas za razumijevanje.

Od srca vam se zahvaljujem na učinjenom uz lijep pozdrav,

B…. J….​