Udruga hrvatskih pacijenata. Marijo Drlje Ministre umjesto Fonda za liječenje oboljelih, predlažemo Vam osnujte Fond za isplatu plača političara.

Ministre Kujundžiću oboljeli se moraju liječiti na načelu solidarnosti na zlatnom standardu u SJZS.

Udruga hrvatskih pacijenata (UHP)
Tratinska 27 (poštu slati na Kopernikova 3)
Zagreb

U Zagrebu 5.12.2017.

Poštovani gospodine ministru Kujundžiću predlažemo Vam umjesto humanitarnog Fonda za liječenje teško oboljelih osnujte humanitarni Fond za plače političarima.

Vi ministre Kujundžiću preko medija  kažete , nema novca za liječit svu djecu i najavljujete isto tako preko medija osnivanje humanitarnog Fonda za liječenje oboljelih sa skupim lijekovima.

…. Ti moj voljeni Narode i dalje šuti dok nam u proteklih 15-tak godina po meni uništavaju tajkunizacijom opće dobro, solidarni javni zdravstveni sustav (SJZS), a koji nema alternativu. Imaš pravo na šutnju!

Ti danas hvala Bogu nisi u potrebi jer nisi obolio i možda nije te „briga“. Ja Marijo Drlje obični mali smrtnik nemam pravo ti prigovarati, a ti i dalje „trpi“ i šuti.

Želim Ti samo reći jednog dana kada i Ti oboliš nemoj kukati jer će biti kasno. Jednog dana kada  i Ti oboliš možda će sve biti tajkunizirano i zdravlje pretvoreno u robu , pa ako imaš novca kupi na polici i liječi se, a ako nemaš novca trpi, pati i moli se da ta patnja što kraće traje.

Ti moj voljeni Narode imaš pravo na šutnju i oprosti mi što te uznemiravam. Ja pokušavam civilizirano dignuti svoj glas protiv tajkunizacije općeg dobra SJZS. Nadam se da nisam dosadan i da vas ne daj Bože uznemiravam. Voljeni moj Narode oprosti mi ali ja mislim i živim ovako.
Mi u UHP-a i dalje mislimo da bi se svi oboljeli morali liječiti na načelu solidarnosti iz proračuna.

Ministar kaže nema novca. Pitamo Ministra gdje iscure 23 milijarde s kojima raspolaže SJZS? Želimo podsjetiti Ministra da nikada u zadnjih 25 godina nismo imali više novca, manje stanovnika,a nikada NE dostupniju (zbog predugačkih lista čekanja) zdravstvenu zaštitu. Pitamo vas je li to posljedica miješanja praksi?

Želimo podsjetiti ministra Kujundžića da hrvatski puk već sudjeluje u svom liječenju, plaćanjem iz đepa sa cca 20%.  Zar ni to nije dosta?

Želimo podsjetiti zdravstvenu vlast da je Republika Hrvatska druga najsiromašnija zemlja EU.

Neću dužiti Ministre ali još Vas jednom molim zaustavite tajkunizaciju SJZS, odbacite novi Nacrt konačnog prijedloga Zakona o ZZ ako vam je stalo do osiromašenog hrvatskog puka i njegovog liječenja na načelu solidarnosti na zlatnom standardu.

Ministre ima rješenja, predlažemo samo neka:

  1. Objedinite javnu nabavu i na taj način se može uštedjeti između 600 milijuna i 1 milijarde.
  2. Neka DRŽAVA uplati HZZO-u ono što bi morala
  3. Uvedite odgovornost pri upravljanju na svim razinama u SJZS na način, za sve loše poteze neka se odgovara i osobnom imovinom, kao i za sve dobre poteze nagrađivanje.
  4. Sve u SJZS plaćajte po kvaliteti i kvantiteti njihovog rada.

Pitamo Vas Ministre što to može napraviti neka privatna klinika a ne može KBC Rebro?

Nadamo se ako samo ova četiri prijedloga realizirate SJZS je u suficitu.

Što se tiče gospodine Ministre za osnivanje fondova, predlažemo Vam osnujte humanitarni Fond za plaće političara i koliko god novca hrvatski puk prikupi u taj fond, NEKA SE DODA JOŠ DUPLO iz proračuna i na taj način neka političari sebi isplaćuju plaće.

U očekivanju odgovora  želimo vam obilje zdravlja sa prve crte oboljelih.

U dobroj vjeri .
S poštovanjem                                                                Marijo Drlje dipl. oec

0