Udruga hrvatskih pacijenata, Marijo Drlje danas smo službeno dostavili Radnoj skupini i Ministru Kujundžiću naš osvrt na Nacrt novog ZZZ.

OSVRT NA NACRT PRIJEDLOGA NOVOG ZAKONA O ZDRAVSTVENOJ ZAŠTITI

———- Proslijeđena poruka ———-
Šalje: marijo drlje <marijodrlje1@gmail.com>
Datum: 26. listopada 2017. u 12:14
Predmet: Fwd: Odgovor: RADNA SKUPINA ZZZ
Prima: Sekačić Kristina <Kristina.Sekacic@miz.hr>, Drakulić Velibor <Velibor.Drakulic@miz.hr>, Kujundžić Milan , Kovačić Denis, Fedor Dorčić
Udruga hrvatskih pacijenata (UHP)

Kopernikova 3

Zagreb

UHP/17-75
U Zagrebu 26.10.2017.

 

Poštovani/e

na vaš poziv dostavljamo Vam službeno naš OSVRT NA NACRT PRIJEDLOGA NOVOG ZAKONA O ZDRAVSTVENOJ ZAŠTITI

​  UHP/17​-67 od 19.10.2017. pročitaj u nastavku.

Ako ste zainteresirani više saznati o  našim stajalištima i prijedlozima, to možete nači i proučiti na našoj stranici :udrugahrvatskihpacijenata.hr ili fb.

Solidarni javni zdravstveni sustav(SJZS) je opće dobro hrvatskog puka i po nama nema alternativu. Molimo sve u SJZS koji odlučuju zaustavite neke lobiste-menađere tajkunizacije SJZS i spriječite mogućeg uspostavu PLEMSTVA na rodijaćkoj osnovi.

Po nama zdravstvena vlast mora sačuvati i unaprijediti (tražiti strogu odgovornost na svim razinama koji upravljaju istim) SJZS i u njemu omogućiti lijčenje na načelu solidarnosti na zlatnom standardu svakom pučaninu Lijepe naše. U SJZS uvesti specijalizirani zdravstveni USKOK  koji bi strogo vodio računa o svakoj potrošenoj lipi. Uvijereni smo da u SJZS ima dovoljno novca, ali po nama nedostaje odgovornosti u upravljanju sa istim.

Predlažemo zdravstvenoj vlasti ako imate dileme sačuvati opće dobro SJZS ili isti tajkunizirati u tom slučaju raspišite REFERENDUM (to bi bilo najpoštenije) i pitajte hrvatski puka kakvo zdravstvo želi SJZS ili privatni.

 

Ovdje ponavljamo naše prijedloge iz 2015 kako reformirati SJZS.

https://udrugahrvatskihpacijenata.hr/2015/09/15/14-9-2015-udruga-hrvatskih-pacijenata-ne-kosarici-usluga-u-sjzs-ne-tajkunizaciji-i-amerikanizaciji-trazimo-osnivanje-samostalnog-zdravstvenog-uskoka-za-sjzs/

Srdačno vas pozdravljamo i želimo obilje zdravlja sa prve crte oboljelih.

U dobroj vjeri

S poštovanjem

Marijo Drlje


Udruga hrvatskih pacijenata (UHP)

Kopernikova 3 

Zagreb

UHP/17-67
U Zagrebu  19.10.2017. 

Poštovani gospodine Ministre zdravstva, dr Kujundžiću

Poštovani gospodine Ravnatelju HZZO-a, dr Dorčiću

Poštovani članovi Radne skupine za izradu Nacrta prijedloga Zakona o zdravstvenoj zaštiti,

OSVRT NA NACRT PRIJEDLOGA NOVOG ZAKONA O ZDRAVSTVENOJ ZAŠTITI

Iako se navodi kako postoji radna skupina koja izrađuje nacrt prijedloga novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, istina je nešto drugačija: taj je nacrt već napravljen, a radna skupina treba samo biti paravan.

O Nacrtu možemo govoriti iz dva kuta:

  1. Što u njemu nije učinjeno (a trebalo je)
  2. Što je u njemu učinjeno

ŠTO U NACRTU NIJE UČINJENO

  1. Gledajući stalne tegobe našeg zdravstva, lako je uočiti kako su one najvećim dijelom uzrokovane bolničkim sustavom:bolnice proizvode najveće gubitke i dugove, proizvode neprimjereno duge liste čekanja i, što je trenutno osobito važno, iz bolničkog sustava odlazi najviše liječnika. Dakle, za očekivati je da će se novi Zakon najviše baviti upravo najvećim problemom – bolničkim sustavom. Umjesto toga, o bilo kojoj promjeni u bolničkom sustavu – ni riječi. Bolnice i dalje ostaju vlasničko podijeljene (državne: KB-ovi i KBC-ovi te županijske/gradske bolnice), a u njima i dalje caruje političko vođenje (u državnim se voditelji smjenjuju nakon parlamentarnih izbora, u županijskim nakon lokalnih).

O antikorupcijskim mjerama, transparentnosti rada i potrošnje, o zaštiti prijavitelja nepravilnosti – ni riječi.

O unaprjeđenju rada i nagrađivanju izvrsnosti i/ili inovacija u sustavu – ni riječi.

O jačanju javnog zdravstva, njegovom odijeljivanju od privatnog i prestanku isisavanja javnog novca u privatne ustanove također – ni riječi.

O izjednačavanju svih liječnika koji rade u javnom zdravstvu (pa bi po logici trebali biti u istom položaju – dakle svi javni djelatnici) – ni riječi.

O prestanku naopakog tržišnog (profitnog) vrednovanju rada u zdravstvu koji vrednuje bolest, što više pretraga, što više liječenja, što više klikanja na računalu i što veću potrošnju – ni riječi.

Ukratko: predloženi se Nacrt uopće ne bavi presudno važnom temom našeg javnog zdravstva – bolničkim sustavom.

ŠTO JE U NACRTU UČINJENO

No zato se Nacrt obilno, zapravo jedino, bavi dvjema temama koje uopće ne pripadaju javnom​

zdravstvu: uvođenjem zdravstvenog turizma i privatizacijom primarne zaštite.

Što se tiče zdravstvenog turizma to je tema o kojoj je sve, u jednoj rečenici, lijepo rekao Ilan Geva (svjetski stručnjak za brendiranje): “Hrvatski javni sektor ne treba ni razmišljati o medicinskom turizmu. Za to postoje privatnici.[1]

Problem leži u činjenici što većina privatnih ustanova želi imati ugovor s HZZO-om. Tako ima stalne i sigurne prihode od javnog novca, ali zarada ostaje privatna. Tome teže i kandidati za zdravstveni turizam – pokrivati sve troškove od javnog novca, a zarađivati kao privatnik

U Nacrtu je gotovo isti model primijenjen i u načinu privatizacije primarne zaštite – imati ugovor s HZZO-om, ubirati sigurne, stalne i velike javne novce, a svu zaradu pretvarati u privatnu.

​ Za privatizaciju-tajkunizaciju lobiraju neki zaposlenici-menadžeri koji rade u solidarnom javnom zdravstvenom sustavu (SJZS)!

Pitamo Vas gdje to ima još u svijetu raditi u SJZS a lobirati za sebe, privatnika? Molimo Vas za odgovor.​

Zamisao do te mjere djetinjasta i nevjerojatna da je gotovo nemoguće povjerovati da bi je itko ostvario. Ipak, ona je ostvarena u dijelu primarne zaštite i ne samo što je ostvarena (npr- stomatologija itd)​ nego se teži proširiti na cijelu primarnu zaštitu.

No, ne samo da se teži potpunoj privatizaciji primarne zaštite nego se predlaže uspostavljenje  Plemstva od primarne zaštite. Naime, prođe li ovakav Nacrt, liječnici koji sada kao privatnici popune mrežu ambulanti koja ima ugovor s HZZO-om, mogu svoju ambulantu (i ugovor s HZZO-om) prenijeti na svoju djecu (ako su liječnici), a ovi opet na svoju i tako dalje. Ukratko, Nacrt predviđa stvaranje Plemstva koje će nasljeđivati pravo na poseban društveni status već samim rođenjem. Bude li ambulanta imala dovoljno pacijenata, mladi Plemić ne mora ni raditi – dovoljno je zaposliti drugog (neplemenitog) liječnika koji će raditi, a Plemić se može baviti zanimljivijim poslovima.

Što će biti sa svim onim mladim neplemenitim liječnicima, gdje će oni raditi (u primarnoj zaštiti neće jer će sva mjesta biti zauzeta), o tome Nacrt ne govori (vjerojatno ćemo o tome govoriti kada mladi neplemeniti liječnici odu iz Hrvatske).

Još je toliko besmislica vezanih uz privatizaciju primarne zašite napisano u Nacrtu da je to besmisleno i nabrajati. Umjesto svega besmislenog, novi bi Zakon bio smislen kada bi izjednačio sve liječnike u javnom sustavu (bolničke i liječnike primarnoj zaštiti), a svim liječnicima koji žele privatluk (ali bez ugovora s HZZO-om, primjerice kao prof. Gabrić) na zdravim tržišnim načelima to i omogućio. No, o tome, o zdravoj konkurenciji i zdravom tržišnom poslovanju u privatnom zdravstvu opet – ni riječi.

I što reći za kraj: novi je Nacrt očito lista želja male, ali probitačne skupine (lobista -menađera zaposlenika u SJZS)​ koja želi samo jedno:  obogatiti se u zdravstvu, ali na vrlo poseban način: biti plaćen kao javni djelatnik (imati stalne, sigurne i velike prihode od javnih novaca i biti zaštićen od konkurencije i utjecaja tržišta), ali zarađivati i ponašati se kao privatnik.

Eto, a mi mislimo da drveno željezo ne postoji.

​Mogli bi učiti svi od velikog akademika Andrije Štampara​

https://udrugahrvatskihpacijenata.hr/2017/05/21/uhp-a-marijo-drlje-ovdje-mozete-u-10-tocaka-procitati-kako-je-akademik-andrija-stampar-stvarao-zdravstvenu-civilizaciju-na-nacelu-solidarnosti-je-li-neki-novi-tajkuni-ruse-sjzs/

​Srdačan pozdrav i obilje zdravlja vam želimo sa prve crte oboljelih.​

​U dobroj vjeri​.

S poštovanjem

Član i Savjetnik predsjednika UHP-a .
Član radne skupine ZZZ dr. D​ražen Gorjanski

Predsjednik
Marijo Drlje, dipl. oec.

Napomena: dr Dražen Gorjanski je član Rabne skupine ZZZ  ali nažalost nije mogao dolaziti na sastanke jer je u radnom odnosu i nije mogao napustiti svoje radno mjesto. Uputili smo upit po ovom pitanju Ministru ali do danas ​ nismo dobili nikakvo objašnjenje.

 

———- Proslijeđena poruka ———-

Šalje: Sekačić Kristina <Kristina.Sekacic@miz.hr>
Datum: 25. listopada 2017. u 21:46
Predmet: Odgovor: RADNA SKUPINA ZZZ
Prima: “marijodrlje1@gmail.com” <‘marijodrlje1@gmail.com‘>,

Poštovani,

sukladno današnjem dogovoru, molimo Vas da svoje prijedloge i primjedbe vezano uz Nacrt prijedloga Zakona o zdravstvenoj zaštiti dostavite najkasnije do sutra, 26. listopada 2017. godine, do kraja dana, na e-mail: https://udrugahrvatskihpacijenata.hr/2015/09/15/14-9-2015-udruga-hrvatskih-pacijenata-ne-kosarici-usluga-u-sjzs-ne-tajkunizaciji-i-amerikanizaciji-trazimo-osnivanje-samostalnog-zdravstvenog-uskoka-za-sjzs/ te na e-mail: kristina.sekacic@miz.hr.

 

S poštovanjem,

 

—————————-

Kristina Sekačićstruč. spec. admin. publ.

stručna suradnica

0