Udruga hrvatskih pacijenata – Marijo Drlje, pitamo Ministra je li se zaista može dogoditi ovo iz sadržaja pritužbe u SJZS?

U dobroj vjeri proslijedili smo ovu anonimnu pritužbu ministru Kujundžiću i ravnatelju HZZO-a Dorčiću.

Kopernikova 3,

———- Proslijeđena poruka ———-
Šalje: marijo drlje <marijodrlje1@gmail.com>
Datum: 1. rujna 2017. u 16:42
Predmet: Fwd: prituzba
Prima: Kujundžić Milan MIZ,  Fedor Dorčić HZZO,

Poštovani

Pitamo je li ovo moguće u Hrvatskoj kao posljedica tajkunizacije i miješanja praksi. Pitamo Vas  ima li još možda sličnih situacija?

Pitamo Vas mogu li se slične situacije događati u budućnosti u SJZS.  Iskreno strah nas je. Veliki  nas je strah što nas čeka u budućnosti u solidarnom javnom zdravstvenom sustavu (SJZS) ako se nastavi tajkunizacija istog.

U dobroj vjeri proslijeđujemo (to smo obavezni učiniti. Zar ne?) ovu anonimnu pritužbu iz Z…… koju smo dobili, a ograđujemo se od sadržaja iste, gotovo nam ovo izgleda ne vjerojatno.

Marijo Drlje

PRITUŽBA

———- Proslijeđena poruka ———-
Šalje: a ……
Datum: 29. kolovoza 2017. u 07:19
Predmet: prituzba
Prima:  marijodrlje1@gmail.com,

Poštovana /poštovani,

obraćam vam se ogorčena svime što mi se dogodilo posljednjih tjedana, a povezano je sa zdravstvenim stanjem moga oca A.R. i nemogućnošću ostarivanja prava na zdravstvenu zaštitu jednaku za sve građane Republike Hrvatske neovisno o financijskom statusu.

Da krenem otpočetka: moj otac koji je rođen 195x. posljednjih nekoliko godina ima aritmije koje su se u najprije javljale rijetko, da bi zadnjih godinu dana napadi aritmije postali gotovo svakodnevni. Kako smo u medijima čuli i pročitali da se dr. XX u …. bolnici uspješno bavi rješavanjem aritmija tako sam oca s uputnicom izdanom od njegovog obiteljskog liječnika još krajem prošle godine upisala na pregled u ambulantu dr XX.   Termin pregleda smo dobili jedan utorak za otprilike 4 mjeseca. Otac je uredno čekao ta 4 mjeseca trpeći aritmije i otišao na pregled na kojemu mu je dr XX rekao da će tu aritmiju vjerojatno trebati „spaliti“ ali da će još koji mjesec vidjeti da li će se smiriti na tablete koje mu je propisao te da se javi na pregled za 3 mjeseca.

Kako se aritmije nisu smirivale,  ja sam nazvala …… bolnicu da naručim oca na kontrolni pregled, kako ju preporučio dr XX, ali su mi dali novi termin tek za 6 mjeseci. Na moju primjedbu kako je dr XX rekao za 3 mj, rečeno mi je da nema slobodnih termina u bolnici, ali da dr XX radi u dvije privatne ambulante u ….. pa da možemo otići tamo na pregled (poliklinika A.. i poliklinika B..). Obzirom da moj otac ima mizernu penziju od 1200 kuna nismo bili u mogućnosti otići privatno te se otac odlučio čekati svoj termin pregleda.

Međutim, početkom srpnja iz .….. bolnice mi je javljeno da dr XX više ne radi kardiološku ambulantu u …….. bolnici jer odlazi u ….. te da ćemo dobiti novi termin kod nekog drugog kardiologa.   Kako je ocu upravo dr  XX obećao raditi zahvat spaljivanja aritmije, htjeli smo ići kod njega, pa sam nazvala i KBC ….. gdje su mi rekli da ni tamo dr XX ne radi kardiološku ambulantu već, koliko oni znaju, samo privatno u ….. i …….. (poliklinika C…..) ???!  Ponovo sam nazvala bolnicu u ….. gdje mi je sada detaljnije objašnjeno da dr XX radi pola radnog vremena u ……, a drugu polovicu radnog vremena u …… ali da kardiološku ambulantu radi SAMO PRIVATNO (!). Pitala samo kako je to moguće, ali sestre na šalteru su samo šutile.

Dakle,  pacijenti koji trebaju liječenje aritmije moraju ići najprije u jednu od privatnih ambulanti kod dr XX (X….., Y…., i vjerovatno sada i u Q….) pa se samo odatle naručuju  s  uputnicom na zahvat u javne bolnice (Y, Q), a potom se opet kontroliraju u privatnim ambulantama…Zar to nije sukob interesa, privatizacija zdravstva, što li već…

Pa je li to uopće moguće i po zakonu, da netko radi u dvije bolnice u Hrvatskoj a da se kod njega na pregled može doći samo u privatne ambulante!!!

Usput sam se raspitala, pregled u Poliklinici N…….. košta 600 kn (slovima šest stotina kuna) i može se dobiti termin za 2 tjedana.

Pa tko je tu lud, moj otac cijeli život uplaćuje zdravstveno i socijalno osiguranje da bi sada trebao ići na pregled u privatnu ambulantu kod doktora koji službeno radi u dvije bolnice u Hrvatskoj…

Ovo je, ne samo za novine, nego za sud…

Molim vas pomozite da se ova apsurdna situacija razriješi.

Oprostiti ćete mi sto sam anonimna, ali moj otac i dalje treba to spaljivanje aritmije…

Z….., kolovoz 2017.