Marijo Drlje mi iz UHP-a tražimo od ministra Kujundžića pisani naputak o realizaciji prioritetnih lista čekanja u praksi

Uputili smo otvoreno pismo Ministru zdravstva i Ravnatelju HZZO-a i tražili pisani naputak kako misle realizirati prioritetne liste čekanja u praksi. Dobili smo samo nepotpisan odgovor od Glasnogovornika   HZZO-a koji možete pročitati dolje

Udruga hrvatskih pacijenata (UHP)
Kopernikova 3
Zagreb

Email: marijodrlje1@gmail.com

U Zagrebu 21.7.2017.

Otvoreno pismo

Ministru zdravstva Kujundžiću i  Ravnatelju HZZO-a Dorčiću

 

Poštovani

23.6.2017. smo Vam uputili zamolbu za pisano objašnjenje u svezi uvođenja prioritetnih lista čekanja i smanjenu čekanja na preglede na liječenje svih teško oboljelih.

Kroz medije ste to najavili kao pilot projekt.  Kada smo to čuli iz medija  mi u UHP-a smo tu ideju javno već nekoliko puta podržali jer smatramo to dobrom idejom, a koja ako zaživi bi mogla  spasiti mnoge oboljele a prvenstveno siromašne  koji nemaju veza i novca.

Mi o tome kako će se u praksi realizirati ova po nama dobra ideja ništa ne znamo a na našu zamolbu za Vaše pisano objašnjenje nikakav odgovor dosada nismo dobili. Pitamo Vas je li Vam doista mi oboljeli tako malo značimo?

Pitamo Vas zašto niste detaljno upoznali (pisanim naputkom ) sve u sustavu i cjelokupnu javnost kako mislite u praksi realizirati ovu po nama dobru ideju (prioritetne lista čekanja za sve teško oboljele).

Naglašavamo da smo kontaktirali neke liječnike i zamolili ih za proceduru u praksi, kako to funkcionira, dobili smo odgovor da ni oni nemaju pisani plan realizacije tog projekta.

Pitamo Vas je li uopće ta Vaša ideja zaživjela u praksi, a ako je gdje je ?

Mi u UHP-a istinski želimo da se ova dobra ideja realizira u praksi. Imali smo izuzetno pozitivna iskustva sa Programom plus i 72 sata i ta pozitivna iskustva nam daju nadu u pozitivan rezultat realizacije ove Vaše ideje o prioritetnim listama čekanja.

U dobroj vjeri Vas molimo za detaljna pisana objašnjenja kako bi to trebalo funkcionirati u praksi.

Imali smo nekoliko upita osiromašenog hrvatskog puka na ovu temu ali ljudima nismo znali odgovoriti. Nažalost ljudima smo morali preporučiti neka zovu ministarstvo i traže odgovore, a neki su nas ponovo zvali i rekli nam da su im tamo rekli da se jave udrugama! (ako su nas lažno informirali ispričavamo se …takve informacije ne možemo provjeriti jer se neke osobe u ministarstvu ne žele predstaviti i ne znaju kada nekoga dobiju s kim su pričali…)

U očekivanju odgovora (pisanog detaljnog objašnjenja) želimo Vam obilje zdravlja sa prve crte oboljelih.

U dobroj vjeri.

S poštovanjem
Marijo Drlje, dipl.oec

 

 

Na naše otvoreno pismo dobili smo samo ovaj odgovor (nepotpisan i nenaslovljen na nikoga ….valjda je to “suvremeni” način komunikacije…) koji možete pročitati u nastavku. Kao što vidite u odgovoru nema ništa o rokovima …..

———- Proslijeđena poruka ———-

Šalje: Glasnogovornik Zavoda <Glasnogovornik@hzzo.hr>
Datum: 21. srpnja 2017. u 13:27
Predmet: FW: Tražimo pisani plan realizacije u praksi za prioritetne liste čekanja.
Prima: “marijodrlje1@gmail.com” <marijodrlje1@gmail.com>

Poštovani,

kako bi se ozbiljna zdravstvena stanja što prije medicinski zbrinula, na inicijativu ministra zdravstva krenulo se s provedbom pilot – projekta prioritetnih list naručivanja. Za sada se pilot projekt provodi u četiri zdravstvene ustanove: Klinički bolnički centar Zagreb, Klinička bolnica Dubrava, Klinička bolnica Merkur i Klinika za dječje bolesti Zagreb. Iz primarne zdravstvene zaštite u taj pilot projekt uključeni su doktori opće/obiteljske medicine i pedijatri s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) dao je jasne upute kao i dodatno pojašnjenje svojim ugovornim partnerima na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije (doktorima obiteljske medicine i pedijatrima, kao i navedenim bolničkim zdravstvenim ustanovama) na koji način da upućuju pacijente kada postoji sumnja na ozbiljnu bolest.

Kako bi se osigurala primjerena medicinska skrb u što kraćem razdoblju za stanja koja sa stručnog medicinskog gledišta ne trpe odgodu o početku liječenja, tim bi se pacijentima sa sumnjom u ozbiljne dijagnoze omogućilo da nakon provedene dijagnostike, koju indicira bolnički specijalist ili subspecijalist, što prije počnu s terapijom, ukoliko se potvrdi ozbiljna bolest.

Posebno naglašavamo da doktori opće/obiteljske medicine i pedijatrije indiciraju prioritetni pregled kod bolničkog doktora specijaliste /subspecijaliste  a daljnju potrebnu dijagnostiku određuje i osigurava termine za istu rješava bolnički doktor specijalista/subspecijalista.

Kreirana je i posebna funkcija „eNaručivanje-Prioritetno naručivanje pacijenta“ koja bi osigurala prioritetne termine za osobe za koju liječnik opće/obiteljske medicine ili pedijatrije postavi indikaciju za prioritetan pregled.

Dakle, nije riječ o klasičnim  hitnim slučajevima,  za koje se ništa ne mijenja i dalje se postupa na dosadašnji uobičajeni način,  već prioritetnim, za koje liječnici smatraju da bi što prije trebalo potvrditi dijagnozu te započeti liječenje.

  1. srpnja 2017. godine u HZZO-u održan je sastanak s predstavnicima koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) i Hrvatske udruge koncesionara u PZZ, gdje  im  je dodatno objašnjeno prioritetno naručivanje. Obzirom da su o istome više puta pismeno obavješteni. Izjasnili su se da im je sve jasno i nisu imali primjedbi ni pitanja na tu temu. Također su obavješteni da će se nakon završetka pilot projekta prioritetno naručivanje provoditi u cijeloj Republici Hrvatskoj.

 

S poštovanjem,

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje

 

 

0