Udruga hrvatskih pacijenata .Otvoreno pismo Ministru Kujundžiću, ne nastavku tajkunizacije SJZS.

Otvoreno pismo Ministru zdravstva Kujundžiću i Ravnatelju HZZO-a Dorčiću

Udruga hrvatskih pacijenata (UHP)
Kopernikova 3
Zagreb

Ministru zdravstva i  Ravnatelju HZZO-a

27.5.2017. na Dnevniku RTL-a slušam i gledam  Jasnu Karađić u ulozi zaštite prava pacijenata (procijenite vi sami je li ona doista u  praksi štiti prava pacijenata i koliko ….) i dr. Golužu, predsjednika HLK koji podržavaju preusmjeravanje oboljelih  iz solidarnog javnog zdravstvenog sustava (SJZS) u privatni i to bi kako sam shvatio trebao platiti HZZO ! (ako nisam dobro razumio ispričavam se )

Mi u Udruzi hrvatskih pacijenata već 14.godinu govorimo o slabljenju i urušavanju SJZS, kao i o TAJKUNIZACIJI istog.

Pitamo vas je li se sve ove godine možda ovo pripremalo kroz:

  1. 1. Miješanje praksi. Jesu li možda liste čekanja (Ministar je večeras izjavio da 85% dijagnostike je negativno-nepotrebno) posljedica miješanja praksi? Jesu li liste čekanja možda i „napuhane“?  Zašto bolnice nisu informatizirane? Tko „blokira“ informatizaciju bolnica koja se najavljuje već 10-tak godina?
  2. 2. Dopuštanjem miješanja praksi neki zdravstveni djelatnici su radili u SJZS i istovremeno u privatnom, a neki čak osnivali i svoje privatne poliklinike. Pitamo vas gdje to još ima u svijetu? Pitamo vas je li to možda doprinijelo ,a ako je  i koliko dugim listama čekanja? Pitamo vas je li to doprinijelo mogućem “legaliziranju” preusmjeravanja oboljelih iz SJZS u privatni ?

3 Što vi mislite o tome dok su neki radili u SJZS, a istovremeno i u privatnom zdravstvu, a neki zaposlenici SJZS i osnivali privatne poliklinike, je li to bila možda priprema (tajkunizacije) za ovo što smo večeras čuli od gđe Karačić i dr Goluže?

  1. Pitamo gđu Jasnu Karađić i dr Golužu jesu li svjesni ako se zaista dogodi preusmjeravanju oboljelih iz SJZS u privatni sektor na teret HZZO-a      da bi u tom trenutku moglo doći do odljeva “lakog” (dijagnostika i sl…) novca iz SJZS u privatne ruke, a istovremeno  bi taj novac nedostajao još više u SJZS za liječenje teških-umirućih pacijenata?

SVI TEŠKI-UMIRUĆI pacijenti bi ostali  u SJZS a njihovo liječenje je najskuplje i po našem mišljenju falit (nedostajati) će upravo ovaj “laki” novac ako ode u privatne ruke i na taj način SJZS po nama dovesti u nemoguću situaciju.

  1. 5. Mi u Udruzi hrvatskih pacijenata predlažemo ministru dr Kujundžiću da se svi slobodni kapaciteti u SJZS stave u punu funkciju i u drugoj smjeni pa čak i subotom i da se za taj rad subotom plate zdravstveni djelatnici koji žele raditi prekovremeno.
    Uvjereni smo da bi svi bili na dobitku i SJZS jer bi “laki” novac ostao u SJZS i mogao bi se utrošiti na liječenje teško oboljelih a nešto bi zaradili i zdravstveni djelatnici koji bi htjeli raditi prekovremeno.
  2. Pitamo vas gos. Ministre i gos. Ravnatelju što vi mislite je li miješanje praksi možda uzrok urušavanju SJZS?

U ovakvoj situaciji kada neki koji rade u SJZS i lobiraju (lobisti-menađeri) za nastavak tajkunizacije mi u Udruzi hrvatskih pacijenata jedino što možemo civilizirano učiniti, a to je jasno i glasno reći nemojte to molimo vas  raditi i rušiti opće dobro SJZS.

SJZS nema alternativu i dostignuta je civilizacijska razina solidarnosti u kojoj nema mjesta pohlepi i sebičnosti.

Mi u UHP-a pozdravljamo svakog privatnika u zdravstvu koji radi na tržištu i taj posao razvija vlastitim novcima a ne na račun urušavanja općeg dobra SJZS.

U dobroj vjeri

U Zagrebu  29.5.2017.                                                            Marijo Drlje dipl.oec

U privitku: Citati velikog akademika Andrije Štampara pročitajte ovdje: https://udrugahrvatskihpacijenata.hr/2017/05/24/udruga-hrvatskih-pacijenata-ovako-je-akademik-stampar-stvarao-zdravstvenu-civilizaciju-je-li-je-vi-mi-danas-unistavate/

0