UHP-a – Marijo Drlje pita lobiste tajkunizacije SJZS je li humano od nekih obiteljskih liječnika tražiti košaricu usluga sa mogućnosti proširenja privatne djelatnosti dok nam je u Hrvatskoj toliko puka nezaposleno, blokirano, na pučkim kuhinjama, sa malim primanjima, mirovina i plaća, na kontenjerima tražeći ostatke hrane i plastične boce….

Pitamo je li humano da neki obiteljski liječnici traže uvođenje košarice usluga i u obiteljsku medicinu?

Na dopis (možete ga pročitati dolje na kraju) od 10.5.2017. koji sam dobio od dr. obiteljske liječnice a koji  mi je napisala povodom objavljenog članka u Jutarnjem listu 9.5.2017. članak možete pročitati na ovom linku:

http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/doktor-i-profiter-radio-u-svedskoj-a-od-hzzo-a-dobivao-tisuce-za-privatnu-praksu-pa-sto-onda-u-hrvatsku-ordinaciju-sam-dolazio-jednom-mjesecno/6024659/   (s kojim ja nemam  apsolutno ništa)

Obiteljskoj liječnici sam 13.5.2017. odgovorio kako slijedi:

——— Proslijeđena poruka ———-
Šalje: marijo drlje <marijodrlje1@gmail.com>
Datum: 13. svibnja 2017. u 12:32
Predmet: Proširenjem košarica usluga cca 3 000 000 osiromašenog hrvatskog puka ostalo bi možda bez liječenja na zlatnom standardu na načelu solidarnosti. Neki Vaši lobisti menađeri koji radu u SJZS upravo to traže. Je li to humano?
Prima: Dr.

Poštovana dr .
Kada bi se mene pitalo zdravstveni djelatnici bi imali plaće na prvom mjestu po visini u Hrvatskoj.

1.u privitku na ovom linku  (https://udrugahrvatskihpacijenata.hr/2017/05/21/uhp-a-marijo-drlje-ovdje-mozete-u-10-tocaka-procitati-kako-je-akademik-andrija-stampar-stvarao-zdravstvenu-civilizaciju-na-nacelu-solidarnosti-je-li-neki-novi-tajkuni-ruse-sjzs/)

pogledajte neke citate velikog akademika Andrije Štampara a posebno točku 5 i 6. . Bio je toliko velik i prije 100 godina a i danas  je…..nije bio pohlepan ni lobist tajkunizacije već je zagovarao dostupno i humano zdravstvo na načelu solidarnosti za cijeli puk.

Znate li tko ga je najžešće napadao?   (pročitajte u

Neki lobisti – menađeri iz vašeg staleža kada dobiju medijski prostor uglavnom “kukaju” o većim plaćama…o proširenju već postojećih košarica usluga i na obiteljsku medicinu (čitaj manja dostupnost liječenja na načelu solidarnosti  u SJZS) sa konačnim ciljem  otvaranje mogućnosti proširene privatne djelatnosti(čitaj naplatu od ovih  cca 3 000 000 osiromašenih za  privatne usluge koje nisu u toj vašoj zamišljenoj košarici)

Samo ste zaboravili da puno našeg puka živi sa malim primanjima npr … 1500 kn mirovine ili plaće, ili 1700 kn mjesečno ili 2500 kn mjesečno ili 3500 kn mjesečno ….zatim blokirani , nezaposleni,oboljeli, zatim oni koji su svaki dan na kantama za smeće tražeći ostatke hrane i boce, zatim one koji idu u Caritas  itd, itd….i vrlo lako možemo doći do cca 3000 000 osiromašenog našeg puka….

Kada neki lobisti- menađeri u javnom prostoru iznose kako im je malo…. 8, 9, 10, 12, 15, ili koliko već tisuća kn mjesečno  a to gledaju ovi gori navedeni možete li zamisliti kakva se slika stvara….i ovi sutra dođu možda i gladni u neku ordinaciju sa slikom iz medija…..Vjerujte mi žao mi je za svaki necivilizirani postupak oboljelih prema zdravstvenim djelatnicima i to osuđujem kao i obratno.

 Pitam ja Vas bi li puno bolje stanje bilo u SJZS kada bi ti lobisti-menađeri vašeg staleža kada dobiju javni prostor to iskoristili za edukaciju i za borbu za očuvanje solidarnog javnog zdravstvenog sustava (SJZS) … ja vjerujem da bi puno , puno manje problema bilo……

Mi u UHP-a stalno se borimo za očuvanje općeg dobra osiromašenog hrvatskog puka a to je SJZS i zbog toga od nekih od vas budemo žestoko napadani već evo 14 godina…..eto možete pročitati i Vaš dopis neki dan meni pun zamagljene mržnje i kletve….Nema veze Vi na to imate pravo jer se ne slažete sa nama i to je ok sve dok nema nasilja…..

Pustimo sve sudu vremena kao što vidite i poslije 100 godina djela ostaju kao npr velikog Akademika Andrije Štampara   kojemu je liječenje puka bilo ispred osobnog bogačenja (pohlepe) .

Danas neki lobisti nazivaju portale u kojima oboljeli pišu loše komentare o njima i traže da se to briše pod prijetnjama njihovih odvjetnika ali ti neki ne mogu spriječiti nezadovoljstvo oboljelih njihovim uslugama i to pričati po ulicama, tramvaju, stadionima…i raznim  forumima i portalima…..

Već sam Vam napisao da stvari nisu crne niti bijele i ne želim nikoga prozivati imenom ali možda se neki pepoznaju….umjesto da se poradi na komunikaciji na svim razinama i na taj način podigne informiranost i međusobno uvažavanje svih u sustavu  …

  1. Svi ovi problemi (možda su dijelom posljedica i gore opisanih stvari…) koje ste mi pisali su trebali poslužiti ka prijelazna faza u proširenja postojećih košarica usluga pa čak i na obiteljsku medicinu (ispričavam se ako griješim) a onda  bi išlo uz košaricu usluga i proširenje privatne djelatnosti….u prijevodu manje posla puno više novca iz buđeta i privatna naplata privatnih usluga od upisanih pacijenata.

To već imamo otprilike u tajkuniziranoj stomatologiji i to je vrlo vrlo loše za osiromašeni hrvatski puk a izgleda dobro za nove tajkune (velike ili male…)

Pitam Vas je li Vi znate koji smo mi u EU po kvaliteti zdravlja zubi (na samom začelju) Pitam Vas što Vi mislite je li to posljedica tajkunizirane stomatologije u kojoj se miješa praksa i za vrijeme  plaćenog radnog vremena mogu raditi i privatno….i svega onoga što se događa u 4 zida? Možda je to posljedica što osiromašeni hrvatski puk nema novca za plaćati skupe te privatne usluge…..

Ponavljam kada bi se mene pitalo Liječnici  bi  morali biti na prvom mjestu po plaćama u Republici Hrvatske (ovo ponavljam gdje god stignem u javnom prostoru)

Neki liječnici su mi i osobno pokazali svoja primanja, ovdje ču navesti samo jedan primjer.

Abdominalni kirurg doc. dr sa 4 mjesečna dežurstva ima 11.440 kn. S obzirom na odgovoran posao koji radi i odgovornost koju ima a svaki dan su mu ruke u krvi…po meni plača je mala….. sada ja  Vas pitam kome je teže, stresnije i odgovornije Vama ili ovom abdominalnom kirurgu?

Ali što ako Država ne može više platiti……Slažem se da se stalež zdravstvenih djelatnika bori za svoja prava neposredno sa poslodavcem  ali mislim da je to pogrešno raditi na dosadašnji način u javnom prostoru jer to slušaju i oni koji nemaju ni za kruh …ni za režije…ni za djeci kupiti patike….i oni koji za svoju mjesečnu terapiju nemaju doplatiti 2, 3 ili 5 kn doplatiti lijekove….ovakvim slučajevima sam i osobno svjedočio na stotine puta…….pitali ste me za moja primanja , to zaista nije bitno jer ja ne radim ovo oko Udruge hrvatskih pacijenata za novce to radimo besplatno, humanitarno…ali nisu ni blizu upola koliko su Vaši.

I na kraju ste mi rekli da sam zlo i kompleksaš. Vama na znanje.

Ja živim zaista skromnim životom. Prebolio sam naj gori oblik leukemije posljedice su ostale…..  nepoznati ljudi su mi poklonili ljubav i dali priliku, kroz tu ljubav darovali mi 16 litara krvi i novu priliku….Pokušavam svjedočiti o toj ljubavi kroz moj humanitarni rad…..

Da živim skromnim životom, ne idem u kafiće, restorane, ne pijem, ne pušim, ne

nosim markiranu odjeću ni obuću niti to želim, pokušavam pomagati oboljelima koliko mogu, pokušavam dati doprinos u zaustavljanju tajkunizacije SJZS….eto ako je to moje zlo i kompleksi kao što Vi kažete… onda  valjda ste Vi u pravu pa Vi ste liječnica (možda Bog) zar ne!

Evo zaboravio sam godišnje nekoliko puta idem u kazalište i na koncerte….

Na kraju Vama na znanje. Od ovih Vaših medijskih lobista nikad nitko nije sam mnom sjeo i razgovara onako da razmijenimo neposredno stajališta i promišljanja….

Uspoređivati naš standard i kulturu življenja sa bogatijim zemalja po meni je demagogija….naprimjer u Irskoj se plača stan cca 1500 eura a u Hrvatskoj tko ima mjesečno 700-800 eura ako je skroman može se dobro živjeti. Onaj tko je skroman i ima plaću 1500 eura u Hrvatskoj po meni može jako dobro živjeti ako nije kompleksaš kako Vi kažete i ne  juri za markiranim proizvodima

Vidim da ste dobro upoznati sa djelima dr Malnara. Molimo bih Vas za odgovor tko je dr Malnaru platio specijalizaciju?

U dobroj vjeri.

Srdačan pozdrav i obilje zdravlja Vam želim sa prve crte oboljelih.
S poštovanjem
Marijo Drlje
U Zagrebu 13.5 .2017.

Osobno pokušavam moliti citirajući biblijsku Knjigu Mudrih izreka, 

“da nam Bog ne da ni bogatstva ni siromaštva, nego ono što je za život potrebno”.
Nakon izlaska članka u Jutarnjem listu od dr. obiteljske medicine sam dobio ovaj dolje dopis…vi ocijenite ima li a ako ima koliko u ovom dolje dopisu ima mržnje i kletve.

———- Proslijeđena poruka ———-
Šalje:
Datum: srijeda, 10. svibnja 2017.
Predmet: DOKTOR I PROFITER Radio u Švedskoj, a od HZZO-a dobivao tisuće za privatnu praksu: ‘Pa što onda, u hrvatsku ordinaciju sam dolazio jednom mjesečno!’ – Jutarnji List
Prima: marijo drlje <marijodrlje1@gmail.com>

Zloba nikad nikome ništa dobroga nije donijela. Zlobnicima se njihova vlastita zloba uvijek vrati i obije o glavu. No, kako ja nisam zlobna, ne veselim se tome, već mi ih je žao.

Ni Mario nije zlobna osoba. Zato se nikada nije svetio nikome za zlo koje su mu nanosili, već pokušavao pomoći svakome, dok se nije opametio i maknuo od svega.

U članku se vidi nastavak Vašeg sramotnog bloga.
Brojne inspekcije su dolazile u bivšu Mariovu ordinaciju i niti jedna nije našla ništa protuzakonito ni protupropisno. Pa kako bi kad ništa nije bilo protuzakonito? I kad mu tako niste mogli napakostiti, onda je dobar i čisto klevetnički i huškački tekst u medijima, bez ikakvih dokaza.

No, ponovno, niste napakostili Mariu. On se smije svemu ovome. Napakostili ste sebi i onima koje kobajagi zastupate. Mariovim odlaskom ova zemlja je izgubila jednog odličnog doktora. Ali izgubit će ih još puno. Jer sa svakim ovakvim člankom – neutemeljenim, bezobraznim, huškačkim protiv svih doktora, svi oni koji već neko vrijeme (a među njima sam i ja) vode listu za i protiv odlaska iz Hrvatske, u rubriku ZA stavljaju veliku kvačicu.
I iako mi je žao brojnih krasnih ljudi ove zemlje, koji trebaju i zaslužuju dobrog doktora,  svejedno se veselim odlasku van svakog hrvatskog doktora –  i zbog toga doktora koji će konačno početi živjeti onako kako zaslužuje i zbog čega se krvavo i mukotrpno školovao.
Ali veselim se i zbog vas g. Drlje i vama sličnih, koji ćete tako riješiti svoj unutarnji kompleks i problem koji imate sa “tajkunima doktorima”. (Zanimljivo kako vas ne smetaju oni pravi tajkuni koji su ovu zemlju pokrali i upropastili?!)

Ostajte dobro i želim vam da se riješite zlobe prije nego vas previše ošteti.

dr. Lj.

Namjerno sam izostavio ime i prezime dr koja mi je pisala.

 

0