UHP-a, Marijo Drlje pita ministra Kujundžića i ravnatelja HZZO-a Dorčića ima li sive ekonomije u stomatologiji a ako ima koliko je ima?

Ima li sive ekonomije u stomatologiji?

Kopernikova 3  Zagreb
UHP/17-41
U Zagrebu 19.5.2017.

Poštovani gospodine Ministre zdravstva ​, poštovani gospodine Ravnatelju HZZO-a

prosljeđujemo Vam dopis (sa kopijom  računa kojeg je dobio od stomatologa) od gospodina  J. T. iz B. (podatci su poznati nama i MIZ-u i HZZO-u) u kojem ukazuje na loše postupanje stomatologa prema njenu i na naplaćivanje standardnih usluga.
PITAMO VAS JE LI TU IMA SIVE EKONOMIJE?
Molimo Vas proučite ovu pritužbu i i zaštitite naš osiromašeni hrvatski puk od mogućih nezakonitih postupaka.
Jako puno ovakvih i još gorih priča nam ispričaju mnogi svih dobi iz cijele Hrvatske  koji imaju razna iskustva sa stomatologijom, ali nažalost rijetki to napišu.
O stomatologiji čini nam se svi sve znaju već godinama ali Vi koji vodite zdravstvo šutite i ništa ne činite…..
U očekivanju odgovora nama u UHP-a i oboljelom Jakovu želimo Vam obilje zdravlja sa prve crte oboljelih.
Marijo Drlje

Napomena

Posebno ističemo da smo već jako, jako umorni slušajući o problemima TAJKUNIZIRANE stomatologije (ne daj Bože da i obiteljsku medicinu “stomatolozirate”(TAJKUNIZIRAZE) po modelu stomatologije ….)  a mi u UHP-a smo svim ministrima zdravstva dosad ukazivali na taj problem pa i Vama ali ni jedan ministar ništa nije (koliko mi znamo)  promijenio.

Nažalost tako su stvoreni neki novi tajkuni gdje se u njihovim ordinacijama može raditi  jedan minut  privatno, a moguće drugi minut javno zdravstvo.Gdje to ima i u kojoj državi u svijetu? Pitamo Vas  je li to plodno tlo za cvjetanje sivu ekonomiju i moguće “deranje” osiromašenog hrvatskog puka?

Zašto niste odvojili stomatolozima radno vrijeme koje im je plaćeno iz proračuna i kada rade javno zdravstvo od radnog vremena kada rade privatno. Privatno bi morali raditi izvan tog plaćenoga radnog vremena koje im se plača javnim novcima, zar ne ?

Pitamo Vas zašto na ulaznim vratima nekih stomatologa jasno ne piše kada radi javno zdravstvo a kada privatno . Zašto na mnogim vratima stomatologa nema više one naljepnice (na nekim ordinacijama još stoji Ugovorni partner sa HZZO-om za 2014. godinu…) ugovorni partner sa HZZO-om  ? Danas je već 2017. godina!

Pitamo Vas kako osiromašeni hrvatski puk može znati u koju ordinaciju ( Ugovorni partner,  privatnik ili djelatnik Doma zdravlja ili…:) ulazi ako to na ulaznim vratima jasno ne piše .

Predlažemo Vam da se mora na ulaznim vratima ordinacije stomatologa napisati sljedeće:

1 . Ugovorni partner-koncesionar, djelatnik Doma zdravlja, privatnik ili …..

1. Radno vrijeme kada radi javno zdravstvo i kada mu je to radno vrijeme plaćeno javnim novcem i radno vrijeme kada radi privatno.
  2. Uvedite obavezu da svaki stomatolog na ulaznim vratima ordinacije mora imati istaknutu punu informaciju za oboljele i da svaki oboljeli zna prije ulaska u ordinaciju  gdje ulazi i kakvu uslugu može dobiti.
  3. Uvedite obavezu da svaki stomatolog kada predlaže oboljelom  nešto raditi privatno mora dati oboljelom potpunu obavijest(što će mu raditi i cijenom koliko to mora platiti) u pisanom obliku i nekoliko dana da oboljeli razmisli i potpiše to kao pristanak na ponuđenu uslugu.   Oboljeli mora imati pravo izbora za svaku privatnu uslugu koju mu stomatolog ponudi. Nažalost to danas nije tako po našim saznanjima.

Nažalost po našim iskustvima danas je stanje u stomatologiji takvo gdje vrlo često se oboljeli dovode u  zabludu i nemaju prave informacije a takvo stanje po nama je najčešće uzrok nezadovoljstva i nesporazuma oboljelih sa stomatolozima.

Pitamo Vas ima li sive ekonomije u stomatologiji a ako ima znate li koliko?

Čemu služe stomatološka komora?

Znate li VI gospodine  ministre Kujundžiću i gospodine ravnatelju Dorčiću koji smo mi na ljestvici dentalnog zdravlja zubi u EU? Zar Vam taj podatak ne govori da nešto morate poduzeti ako Vam je zaista stalo do naših građana.

Znate li Vi da su  osiguranici HZZO-a  morali plaćati 700 kn HKDM samo da im upute pritužbu?

Mi u UHP-a smo godinama tražili od njih (HKDM) da se to ukine i nikada nismo dobili pisani odgovor na taj naš prijedlog?

Pitamo Vas gospodine Ministre Kujundžiću kakve Vi ovlasti imate na rad  koncesionara stomatologa i kako ih kontrolirate?

Puno Vam (i Vašim prethodnicima) je o problemima u stomatologiji pisala gđa Živana Radić predsjednica Hrvatske udruge dentalnih tehničara ali što ste napravili Vi i vaši prethodnici? Ništa, koliko mi znamo.

Gđa Živana Radić spremna Vas je upoznati po njenim iskustvima do u detalje o problemima u stomatologiji, a ako Vam je stalo do našeg puka i njihovih prava u stomatologiji molimo Vas pozovite gđu Živanu Radić na razgovor.