UHP-a-Marijo Drlje ministru Kujundžiču liste čekanja su sve duže i duže, vrijema je za spasiti SJZS ako želite služiti osiromašenom hrvatskom puku

Otvoreno pismo ministru zdravstva Kujundžiću i Ravnatelju HZZO-a  po pitanju sve dužih lista čekanja

Udruga hrvatskih pacijenata (UHP)
Kopernikova 3, Zagreb
U Zagrebu 3.4.2017.

Poštovani gospodine Ministre zdravstva ​, poštovani gospodine Ravnatelju HZZO-a
Po našim iskustvima u UHP-a stanje u SJZS je sve lošije iz dana u dan u smislu dostupnosti prava na liječenje u praksi. Molimo Vas zaustavite tajkunizaciju SJZS i spasite i ojačajte SJZS opće dobro hrvatskog puka.
Molimo Vas učinite sve što je u Vašoj moći i zaustavite urušavanje i propadanje SJZS.
Nemojte dozvoliti da se zdravlje pretvori u robu , pa tko ima novca neka kupi i liječi se a tko nema novca neka trpi i pati čekajući pomoć sa neba i zakon biologije.
 Ukoliko se nastavi tajkunizacija i proširivanje već postojećih košarica usluga, strah nas je da bi u tom slučaju moglo ostati cca 3000000 naših građana bez mogućnosti kvalitetnog liječenja na zlatnom standardu u trenutku potrebe na načelu solidarnosti.
Ovdje ćemo navesti u dobroj vjeri samo neka naša iskustva sa LISTAMA ČEKANJA u solidarnom javnom zdravstvenom sustavu (SJZS).
–  na MR čeka se 370 dana …..oboljeli je naručen u listopadu 2016. za studeni 2017!
–  CT ruke čeka 14 mjeseci…. oboljeli je naručen u 7 mjesecu 2016. za 9 mj. 2017!
–  EMNG čeka se 5 i po mjeseci
–  6 mjeseci čeka na pregled kod onkologa a radi se o nepokretnoj pacijentici kod koje je na RTG snimci izražena sumnja na tumorske stanice…( naručena u 3 mjesecu 2017. za 9. mjesec 2017!
–  7 mjeseci čeka na kontrolni pregled kod Fizijatra, a oboljeli je završio tek prvih 10 dana fizikalne terapije….oboljelog i dalje boli, a mora čekati kontrolni pregled Fizijatra više od 7 mjeseci ! Nema novca za privatno liječenje. (na kontrolni pregled naručen u 3. mjesecu 2017. za kraj listopada 2017!)
–  11 mjeseci čeka na već odobrenu fizikalnu terapiju u kući.  Radi se o teško oboljelom (nepokretan je) itd, itd. itd
Pitamo Ministra zdravstva i Ravnatelja HZZO-a koje liste čekanja su medicinski opravdane i kada čete donijeti ROKOVE za pojedinu dijagnostičku pretragu u kojima oboljeli mora dobiti uslugu?

Vidi ovaj link dolje a odgovor još nismo dobili!

https://udrugahrvatskihpacijenata.hr/…/uhp-a-pitamo-minist…/

U očekivanju odgovora želimo vam obilje zdravlja sa prve crte oboljelih.
U dobroj vjeri.
S poštovanjem                                                          Marijo Drlje

 

1+