Jesu li javne bolnice oglasni prostor i je li u SJZS dozvoljeno reklamiranje?

Jesu li javne bolnice oglasni prostor za razne pravne subjekte pa čak i privatne?

Molimo Vas ako je takvo reklamiranje dozvoljeno u solidarnom javnom zdravstvenom sustavu (SJZS), onda neka se propišu jasni uvjeti tko i kako i pod kakvim uvjetima se može oglašavati u SJZS.

Udruga hrvatskih pacijenata (UHP)
Kopernikova 3,  Zagreb
marijodrlje1@gmail.com
UHP/17-29
U Zagrebu 28. 3. 2017.
n/p ravnatelja KBC Rebro Zagreb prof dr. sc. Ante Čorušić, dr. med.

Poštovani gospodine Ravnatelju
Jesu li javne bolnice oglasni prostor za razne pravne subjekte pa čak i privatne?Molimo Vas gospodine Ravnatelju obiđite bolnicu koju vodite i pogledajte na što to sve sliči.
Različiti oglasi nalaze se na nekim šalterima, vratima ordinacija,direktno zalijepljeni na zidove pa čak i u novim zgradama!
Gotovo za ne povjerovati je da se neki oglasi lijepe selojtepom čak i direktno po  zidovima …to lijepljene po zidovima ostavlja crni trag (prljavštinu) i to netko treba  s vremenom popravljati (nepotrebno češće bojati…)
I za to trošiti novce iz proračuna u vrijeme kada se sve „više“ kuka da nema novca u SJZS i kada se limiti (kako neslužbeno čujemo, a o tome se priča  u javnosti) za liječenje smanjuju, a pitamo Vas je li to istina.
Pitamo Vas gospodine Ravnatelju je li se doista  smanjuju limiti a posebno za skupe lijekove za liječenje teško oboljelih u vašoj ustanovi?.
Po nama to do sada reklamiranje i na taj način je ružno  vidjeti u našoj najvećoj bolnici.
Pitamo Vas je li dozvoljeno takvo (čak i privatno) oglašavanju u bolnici?
Pitamo sve zdravstvene djelatnika kojima su puna usta naprednog zapadnog svijeta (Švedska, Danska, Njemačka, Austrija….) je li takvo reklamiranje (gdje tko zaželi) dopušteno u javnim ustanovama u tim naprednim zemljama.
Pozivamo te zdravstvene djelatnike (kojima su usta puna naprednog zapadnog svijeta…) da dignu svoj glas i protiv ovakvog po nama ružnog reklamiranja u SJZS.
Molimo Vas ako je takvo reklamiranje ipak dozvoljeno u solidarnom javnom zdravstvenom sustavu (SJZS), onda neka se propišu jasni uvjeti tko i kako i pod kakvim uvjetima se može oglašavati u SJZS.
Ovo dosada po nama izgleda ružno i sliči nam na bezvlašće (ili možda ipak nije, to zasad mi ne znamo i zato pitamo) jer izgleda može tko god želi i gdje zaželi se reklamirati u SJZS i lijepiti svoje plakate gdje god želi pa i direktno na neke zidove hodnika, na šaltere, na vrata ordinacija i sl.
Pitamo Vas tko će platiti nastalu štetu recimo direktnom lijepljenu na zidove u javnim ustanovama.
Je li i ovo možda samo dio tajkunizacije SJZS?
Ovakvih pojava ima i u drugim ustanovama u SJZS, a o tome ćemo pitati Ministra zdravstva prof dr. sc. Milana Kujundžića dr. med.
U očekivanju odgovora želimo Vam obilje zdravlja sa prve crte oboljelih.
U dobroj vjeri.
S poštovanjem                                                        Marijo Drlje

1+