Marijo Drlje, ovo je moje iskustvo sa fizikalne terapije 20.3.2017.

Poslije završenog prvog ciklusa fizikalne terapije od 10 dana naručen sam na kontrolni pregled za više od 7 mjeseci

Marijo Drlje
Kopernikova 3

U Zagrebu 20.3.2017. MD / 25

KBC Zagreb
n/p ravnatelja prof dr. sc Ante Čorušić

Poštovani gospodine Ravnatelju

dana 20.3.2017. godine naručen sam na fizikalnu terapiju u 13.00 sati.
Došao sam ranije u 12.50 sati i stavio papire u pretinac. Tog trenutka nas je bilo 12 ispred vrata fizikalne terapije. Sjeo sam i čekao, a u međuvremenu i razgovarao sa nekim oboljelima kada su oni naručeni.
Čekao sam i čekao ali me nitko nije prozivao. Šutio sam sve dok nisu svi prozvani osim mene pa čak i oni koji su bili naručeni u 13.30.sati. U 13.35 sati ostao sam sam ispred vrata fizikalne terapije.

U 13.35 izlazi iz prostorije jedan čovjek visok cca 185 cm u bijelom mantilu i uljudno ga pitam što je sa mojim papirima koje sam predao u 12.50 sati i da su svi ušli osim mene pa čak i oni koji su naručeni u 13.30 sati…gospodin je odgovorio” tako to mora biti” i vratio se u prostoriju.
Ja i dalje stojim sam ispred vrata fizikalne terapije, šutim i dalje čekam…zatim u 13.40 sati izlazi jedna gospođa i pitam i nju u čemu je problem i zašto nisam prozvan a čekam od 12.50 sati….gospođa se vrati u prostoriji i u 13.45 sati izlazi druga gospođa i pita me imam li dopunsko osiguranje? Odgovorim,imam.

U 13.50 konačno me pozivaju unutra, ulazim pozdravim i pitam u čemu je bio problem sa mojim terminom i papirima…nitko mi ništa ne odgovara.
Daju mi papir za potpisat privolu za terapiju i na taj papir napišem da sam naručen u 13.00 sati a došao sam u 12.50 sati i od nikoga ne mogu dobiti nikakvu informaciju, a da sam pozvan tek u 13.50 sati !
Je li to moguće da se prema meni tako ponašaju kao prema stoci sitnog zuba?

Pitam gdje mogu napisati pritužbu voditelju ovog odjela kažu nigdje…..
Pokušao sam saznati imena osoba koje tu rade ali to je nemoguće, kažu nije bitno….

Pa kako nije bitno ako nam netko pruža zdravstvenu pomoć a mi ne znamo tko su te osobe i gotovo da nikakva komunikacija tu ne postoji…
Pitam Vas gospodine Ravnatelju što mi oboljeli civilizirano možemo napraviti u takvim i sličnim situacijama. Ja ŠUTIM JER IZ ISKUSTVA ZNAM AKO IŠTA KAŽEM SVE ĆE OKRENUTI PROTIV MENE.

Napominjem da nisam dao nikakvog povoda za takvo ponižavajuće ponašanje tih zdravstvenih djelatnika prema meni (namjerno pišem samo u moje ime a ima i drugih)…..trudio sam se maksimalno biti kulturan i civiliziran u pokušaju komunikacije ali jednostavno nije išlo.
Zar je moguće da danas 20.3.2017. godine dođete u zdravstvenu ustanovu na liječenje i kada pozdravite djelatnike da se oni ne predstave (bar oni koji nam pružaju uslugu)….Nije li to ponižavajuće pitam ja Vas gospodine Ravnatelju?

Ja i još neki mislimo da je loša komunikacija nekih zdravstvenih djelatnika prema nama oboljelima užasno zaostalo u dalekoj prošlosti, a i bezobrazno ponižavanje nas oboljelih.

Ipak kada mi je terapija krenula na moje kulturni inzistiranje jedva sam saznao da osoba koja mi pruža terapiju se zove Marija (prezime nije htjela reći…), a ona je bila korektna. Vaši zdravstveni djelatnici bi morali znati da je lijepa riječ (dobra komunikacija) pola izlječenja.

Ovim dopisom ne tražim nikakvu privilegiju jedino želim upoznati Vas za ovaj ponižavajući odnos prema meni pacijentu a Rebro je moja “kuća” u kojoj se najviše liječim.
Dugo se liječim i idem po raznim bolnicama uvijek nastojim biti kulturan i max civiliziran ali ne mogu prijeći preko ovakve bahatosti i ponižavajučeg odnosa nekih zdravstvenih djelatnika prema nama (meni) oboljelima.
Vaši zdravstveni djelatnici bi bar morali znati da mi oboljeli dolazimo na liječenje zbog bolesti a ne zato što nemamo što raditi….
U očekivanju odgovora želim Vam obilje zdravlja sa prve crte oboljelih.
U dobroj vjeri želi potaknuti dvosmjernu kulturu dijaloga u solidarnom javnom zdravstvenom sustavu.
Marijo Drlje