Udruga hrvatskih pacijenata pita Ministra zdravstva, čemu služi inspekcija MIZa?

Čemu služi inspekcija u Ministarstvu zdravstva

Udruga hrvatskih pacijenata(UHP)
Kopernikova 3 , Zagreb
Marijo Drlje, predsjednik, 0911877654

U Zagrebu 16.12.2016.
dopunjeno i ponovljeno 22.3.2017.

Otvoreno pismo: Čemu služi inspekcija u MIZ-u, i HZZO-u u                                        solidarnom javnom zdravstvenom sustavu ( SJZS)

Poštovani gospodine ministre prof. dr. sc Milan Kujundžić, dr. med.
Poštovani gospodine ravnatelju HZZO-a mr. sc. Fedor Dorčić, dr. med. spec,

12.12.2016. godine dobili smo vrlo uznemirujući  dopis od dvije kćerke, XY i NN koje su bile jako zabrinute za tijek liječenja svoje majke i u dopisu su iznijele vrlo ozbiljnu sumnju za tijek liječenja njihove majke.
Ovaj slučaj je vrlo složen a podatke ne smijemo iznositi u javnost. Dopis smo obradili i proslijedili  zdravstvenim institucijama i molili za hitnu intervenciju sa molbom da se pomogne oboljeloj.
Od  hitne intervencije po nama u smislu hitnog inspekcijskog nadzora, ništa, stvari su se odvijale sporo.
Nitko nije kontaktirao kćerke oboljele a mi u UHP-a smo 3 puta u kratkom vremenu ponavljali zamolbu za pomoć.
Očekivali smo hitan nenajavljen inspekcijski nadzor i mi u UHP-a i kćerke oboljele ali od toga ništa!
15.12. u 10:46 sati dobili smo obavijest iz Ministarstva zdravstva ovo:
Poštovani,
 Vezano za dostavljenu predstavku, obavještavamo Vas da smo zatražili očitovanje i medicinsku dokumentaciju gospođe XY a o daljnjem tijeku biti ćete obaviješteni.
S poštovanjem,
NN
Umjesto izvanrednog-hitnog inspekcijskog nadzora vi ste poslali dopis u kome tražite očitovanje….. pitamo vas je li ovo možda dato vrijeme da  se „ušminkaju nalazi i urede isti u smislu“ rađeno je sve po pravilima struke“.?
U ovih 13 godina tako nam je poznat ovaj zaključak „rađeno je sve po pravilima struke“)
Pitamo Vas jeste li nam htjeli poručiti  ovom obavijesti da se nema smisla žaliti jer „vrana vrani nikada…“ a oboljelima kao bude i kako budu imali sreće?
Molimo Vas za odgovor čemu služe Vaše inspekcije u smislu hitnog nadzora ako ne u ovakvim i sličnim slučajevima.
Ispričavamo se ako ne znamo i iskreno Vas pozivamo da zajedno organiziramo javnu tribinu na ovu temu sa ciljem da educirate i nas u Udrugama (koji ne znamo) ali i cjelokupni osiromašeni hrvatski puk koji ne zna.
Dragi naši vjerujte nam mnogi naši građani polažu velike nade u SJZS pa i inspekcije ako nešto ne daj Bože krene po zlu ali nažalost iz naših iskustava kada vam se obrate dožive razočarenje zbog ne činjenja a zatim trpljenje i patnju jer su bespomoćni.
ČEMU SLUŽE VAŠE INSPEKCIJE?
SJZS je po nama opće dobro  i za početak  može se spasiti  i ojačati jedino  i isključivo boljom komunikacijom i iskrenim dijalogom na svim staleškim razinama (isključiti neke lobiste tajkunizacije kojima je možda pohlepa i profit jedina vodilja…) a posebno nekih zdravstvenih djelatnika prema nama oboljelima,običnim smrtnicima.
Ističemo
Ove dvije kćerke koje su tražile pomoć u liječenju za svoju oboljelu majku od  solidarnog javnog zdravstvenog sustava, a i šire, pomoć nisu dobili. Javile su nam da im je majka u međuvremenu umrla!
Kćerima Izražavamo duboku sućut povodom smrti njihove majke.
Marijo Drlje dipl.oec.

Napomena:
Za one koji ne znaju (neki me stalno propituju i neka…), naš a i moj jedini cilj je pokušati spasiti i ojačati opće dobro SJZS i u njemu liječenje na zlatnom standardu  svih naših građana. Nemam nikakvih financijskih interesa za ovo što radimo, niti radimo sa novcima a to možete vidjeti i na mom blogu. Nadam se da zbog mog humanitarnog rada i zalaganja za  spas općeg dobra  SJZS ne ću morati platiti skupu cijenu . Ovo je moja jedina zemlja koju volim i za koju sam se borio i želim dati maksimalno svoj doprinos za očuvanje općeg dobra SJZS koji nema alternativu. Nadam se da ne ću završiti na „nekim novim modernim golim otocima“