UHP-a. Pitamo Ministra zdravstva i Ravnatelja HZZO-a koju je bol na listama čekanja medicinski opravdano čekati? Kad čete te rokove propisati ?

Ministre Kujundžiću kada planirate donijete rokove u kojima se mora dobiti pojedina dijagnostička usluga u SJZS

Udruga hrvatskih pacijenata (UHP)
Kopernikova 3 , Zagreb
predsjednik Marijo Drlje dipl.oec
0911877654

Poštovani gospodine ministre prof. dr. sc Milan Kujundžić, dr. med. 

Poštovani gospodine ravnatelju HZZO-a mr. sc. Fedor Dorčić, dr. med. spec,

kada čete solidarni javni zdravstveni sustav (SJZS) spasiti daljnjeg propadanja i omogućiti svima onima koji nemaju veza i novca dostupnost liječenja u trenutku stvarne boli?

Ovdje ču navesti samo jedan primjer:

Osiguranik HZZO-a koji ima osnovno i dopunsko osiguranje imao je prometnu nesreću (nije bio kriv) u travnju 2016. godine. Imao je poslije prometne zdravstvenih problema i javlja se liječniku. Pored ostalog savjesni liječnik, uputi oboljelog i na EMNG.  Na EMNG je u travnju 2016 naručen za listopad 2016 (čeka pretragu 6 i po mjeseci) Oboljeli je hvala Bogu dočekao listopad 2016  i javlja se na naručeni termin.

Savjesni liječnik obavi svoje i ustanovi i tada poslije 6 i po mjeseci bolove i probleme.

Liječnik (savjesni) ustanovi da treba napraviti  MR.  Oboljeli uzima Uputnicu i ide se naručiti na MR.

Na šalteru ljubazna službenica uzima Uputnicu i daje formulare oboljelom koje mora popuniti. Oboljeli popunjava dobivene formulare i vrača ih djelatnici na šalteru za naručivanje a onda mu djelatnica da Narudžbu o naručivanju na kojoj piše termin a on je kraj 11. mjeseca 2017.!!!!

Dakle od prometne do MR u SJZS potrebno je proći 19 mjeseci kako bi se mogla točno ustanoviti dijagnoza i propisati najdjelotvornija terapija.

Želimo Vas podsjetiti da cijelo vrijeme oboljeli ima zdravstvene smetnje i to mora trpjeti 19 mjeseci u nadi rješavanja svog zdravstvenog problema.

Pitamo Vas jesu li ovakve i slične duge liste čekanja medicinski opravdane?

 Jesu li za ovakve i slične duge liste čekanja krivo miješanje praksi?.

Je li  za ovakve i slične duge liste čekanja kriva tajkunizacija  SJZS? Jeste li tajkunizacijom SJZS zdravlje pretvorili u robu pa tko ima neka kupi i liječi se a tko nema novca ili veza neka pati i trpi čekajući pomoć sa neba ili zakon biologije?  Kako se Vi osjećate i možete li s tim živjeti kada ljudi trpe i pate u Vašem resoru?

Pitamo Vas jesu li krivi neki lobisti djelatnici u SJZS.   PITAMO VAS KONAČNO TKO JE KRIV i ODGOVORAN ZA OVAKVO LOŠE( po nama) STANJE u SJZS? Mi u UHP-a jedno sigurno znamo da mi oboljeli za ovakvo loše stanje nismo krivi …. ili možda jesmo samo zato što smo još živi i bolesni?

Ovdje smo naveli samo jedan primjer iz naših iskustava (možda srednjeg stanja) a mogli smo navesti na desetine i puno gorih primjera.

Poštovani gospodine Ministre zdravlja, poštovani gospodine Ravnatelju HZZO-a molimo Vas prijeđite sa obećanja i medijskih spinova na djela i spasite i ojačajte SJZS u smislu dostupnosti prava na liječenje na načelu solidarnosti na zlatnom standardu cijelog hrvatskog puka a posebno siromašnih i bolesnih.

U očekivanju Vašeg prelaska sa obećanja na služenje osiromašenom (cca 3 000 000)  hrvatskom puku  želimo Vam obilje zdravlja sa prve crte oboljelih.

U dobroj vjeri.

 

 

0