Udruga hrvatskih pacijenata predlaže da se 2.12. proglasi Dan sigurnog liječenja

Predlažemo da se 2.12. proglasi za dan sigurnog liječenja.

Udruga hrvatskih pacijenata (UHP)
Kopernikova 3
Zagreb
marijodrlje1@gmail.com,  mob. 0911877654
U Zagrebu 1.12.2016.

Poštovani
Pozivamo Vas da nas oboljele iz UHP-a podržite i odazovete se na   ovaj naš poziv i aktivno sudjelujete  na Konferenciji za medije koju planiramo održati 1.12.2016.
Ne želimo se svrstavati ni na jednu stalešku stranu već istinski smo iz dana u dan zbunjeni i molimo liječnike da se usuglase i da nam pomognu otkloniti naš strah od mogućih posljedica jer su naši životi u pitanju.

Prijedlog je da proglasimo 2.12.2016. DAN SIGURNOG LIJEČENJA

Na čemu temeljimo zahtjev za sigurnim liječenjem?
Duge liste čekanja. Zdravlje sve više tajkunizacijom postaje roba pa tko može neka kupi i liječi se a tko ne može kupiti neka pati i trpi čekajući zakon biologije. Nisu definirani rokovi za pojedinu dijagnostičku pretragu ili ulazak u protokol liječenja.(ukinut program PLUS i 72 sata a je li to bilo možda zbog pogodovanja privatnicima?) Nemogućnost obavljanja potrebnih pretraga do zakazanih kontrolnih pregleda. Je li to sustav (lobisti u njemu) gura siromašne oboljele kod privatnika? U SJZS nikada (ako griješimo ispričavamo se, pokušamo razmišljati brojkama…)nismo mali više novca, manje stanovnika a dužih lista čekanja. Pitamo je li to povezano sa nikada većom mogućnosti miješanja praksi i koncesijama-tajkunizacijom? Ukidanje bolovanja ponekad bez razgovara sa oboljelima pa čak nekada i za vrijeme fizikalne terapije… Slaba komunikacija nekih zdravstvenih djelatnika sa oboljelima. Nemogućnost ponekad ostvarivanja prava na fizikalnu terapiju i toplice u trenutku potrebe – boli već za par mjeseci ili nikako.  Nemogućnost ostvarivanja prava na drugo stručno mišljenje iako oboljeli temeljem Zakona o zaštiti prava pacijenata na to imaju pravo. NN br.169/04 Ćlanak 10. itd. itd. itd.
Neki lobisti zagovaraju  donošenje (tamo gdje je nema) košarice usluga tzv.  standard i nad standard  (pitamo vas je li to odvojeno zdravstvo za siromašne i bogate?) a ako se to dogodi siromašni i bolesni će ostati  bez zdravstvene zaštiti na zlatnom standardu. Zlatni standard na načelu solidarnost je civilizacijska dostignuta razina zdravstvene u SJZS .
Za one koji nisu upoznati čak i u Bugarskoj je Ustavni sud srušio standard i nad standard u njihovom zdravstvu.  Vidi na ovom linku  http://www.bilten.org/?p=12153
Pitamo zdravstvenu vlast je li normalno da neki zaposlenici u solidarnom javnom zdravstvenom sustavu (SJZS) lobiraju za donošenje košarice usluga i koncesije -tajkunizaciju?
Udruzi hrvatskih pacijenata sve više stižu prigovori pacijenata da im neki liječnici primarne zaštite uskraćuju lijekove koje im preporučuju neki bolnički specijalisti (onkolozi, kirurzi, kardiolozi, hematolozi, psihijatri,  itd.
·                Učestali su prigovori nekih pacijenata da mnoge lijekove koji su na listi lijekova, moraju sami kupovati jer, nemaju pravo na njih?
·                 Pacijenti (pričamo iz naših iskustava) su zbunjeni stanjem u kojemu neki obiteljski liječnici  prozivaju neke bolničke da  preporučuju lijekove koje ne smiju (Po nama ne mogućnost  bolničkih liječnika da predlažu terapiju svojim pacijentima poslije otpusta iz bolnice je ponižavajuće i kao da im se „oduzme pola mozga“ (znanja );  s druge strane nama pacijentima je nerazumljivo da neki obiteljski liječnici ne prihvaćaju preporuke nekih bolničkih liječnika (Kod nas oboljelih  se ponekad stvara dojam da na nama oboljelima neki obiteljski liječnici  možda  štede i na taj način budu možda nagrađeni od svog poslodavca.)
·                Glasinama (tko nam može garantirati da to nije istina?) među nama oboljelima da se na oboljelima sve više primjenjuje „američko liječenje“ (nenamjensko, off label)  koje znači da se liječenje provodi lijekovima koji nisu ni ispitani ni registrirani za bolest od koje pacijent boluje.
·                Ako u tim glasinama ima istine onda da stvar bude gora takvo se liječenje provodi bez znanja samih bolesnika čime se izravno krši Zakon o zaštiti prava pacijenata, a bolesnike dovodi u uvredljiv položaj pokusnih kunića.
·                Poseban problem  čini ponekad moguće izmišljanje dijagnoza kako bi pacijent stekao pravo na lijek koji nije namijenjen njegovoj bolesti.

U tom smislu u dobroj vjeri, mi oboljeli, želimo sljedeće:
·         Provođenje samo sigurnog i na vrijeme liječenja (znanstveno dokazanog i provjerenog), koje je u skladu s postojećim zakonima. Prestanak međusobnog optuživanja nekih bolničkih i nekih obiteljskih liječnika jer to zbunjuje nas oboljele, obične smrtnike, smanjuje povjerenje i u jedne i druge te unosi nesigurnost i strah u nas oboljele.
·         Ne želimo da se na nama (bez naše pune pisane informiranosti i našeg pisanog pristanka) primjenjuju lijekovi koji nisu ispitani i registrirani za bolesti za koju se daju.
·         Ne želimo da nam se možda dodaju dijagnoze od kojih ne bolujemo, a sve radi možda propisivanja lijekova koji nisu za našu bolest
·         Želimo primjenu samo onih dijagnostičkih, preventivnih i operacijskih postupaka koji su znanstveno dokazani kao najbolji (zlatni standard)
·         Želimo i molimo  znanstvenike koji znaju da progovore i zaštite nas pacijente koji ne znamo.
·         Želimo da svi koje nas liječe međusobno surađuju na dobrobit oboljelih.
·          Želimo da oboljeli i njihovo liječenje na zlatnom standardu u SJZS moraju biti  u centru (na prvoj crti zdravlja) svakog odlučivanja zdravstvene vlasti a ne možda osobni interesi nekih pohlepnih pojedinaca.
·         Želimo da zdravlje ne bude roba i da se sačuva i ojača SJZS kao opće dobro svih nas. Nismo protiv privatnog zdravstva neka se razvija privatnim kapitalom na tržištu
Kao prekretnicu u dosadašnjim odnosima u našem solidarnom javnom zdravstvenom sustavu (SJZS) predlažemo svim navedenim da se od ove godine 2. prosinca počne obilježavati kao DAN SIGURNOG LIJEČENJA.
Želimo učiti iz prošlosti a datum je izabran kao podsjetnik na 2. prosinac 1961. kada je iz uporabe povučen Talidomid – lijek koji je u svega 8 mjeseci korištenja uzrokovao  unakaženosti u nekoliko tisuća novorođenčadi. Otprilike polovica od njih nije preživjela, a otprilike druga polovica bila je trajno tjelesno obilježena.
U dobroj vjeri
S poštovanjem

Marijo Drlje

0