Udruga hrvatskih pacijenata, molimo ministra Nakića, ne dirajte uputnice C1 (ako Vam je stalo do nas oboljelih) jer su odlično rješenje za nas oboljele

Ne dirajte ministre Nakiću Uputnice C1 ako Vam je doista stalo do nas oboljelih

Udruga hrvatskih pacijenata (UHP)
Kopernikova 3, Zagreb
Marijo Drlje, predsjednik, 0911877654
U Zagrebu 29.6.2016.

                                  OTVORENO PISMO MINISTRU ZDRAVLJA NAKIĆU

Poštovani gospodine Ministre
zašto uporno mijenjate ono što je odlično postavljeno u solidarnom javnom zdravstvenom sustavu (SJZS) prema  nama oboljelima po nama na puno lošija rješenja gdje svi oni oboljeli koji nemaju novca i veza se udaljavaju od dostupnosti prava na liječenje. Put do specijalista im izgleda sve više otežavate a mi u UHP smatramo da je Vaša zadaća da nam taj put morate olakšati. Znate li Vi da su bolnički hodnici iza 12, 13 sati uglavnom prazni. Zašto te slobodne kapacitete ne stavite u punu funkciju.
Pitamo se zaista je li Vi uopće razumijete osiromašeni hrvatski puk kada se razboli.
Ukinuli ste po nama odličan „Program plus i 72 sata“ koji je po nama bio po mjeri svih teško oboljelih. Ukinuli ste  već 4 mjeseca taj program od 72 sata koji je bio nada za nas oboljele u spas i ulazak bez stresa u program dobivanja smjernica obrade ili  liječenja a nove rokove niste ni do danas donijeli.
Pitamo Vas zašto niste donijeli nove rokove  i je li to zbog toga što Vi ne razumijete položaj nas oboljelih koji nemamo veza i novca (to je po nama većina  našeg puka) u SJZS?
Sada čujemo najavu ukidanja ili ograničavanja Uputnica C1.
Molimo Vas u ime života i zdravlja osiromašenog hrvatskog puka nemojte to činiti, to bi bilo po nama u UHP-a vrlo nehumano i štetno rješenje za osiromašene i oboljele koji nemaju veza i novca.
Mi  oboljeli i UHP-a smo godinama tražili ovakvo rješenje kao što je sada sa uputnicom C1( i ne samo sa uputnicom C1) to je bilo odlično rješenje i zadovoljni smo sa mogućnostima koje pruža uputnica C1. S njom je pacijent mogao na jednom mjestu dobiti potpunu obradu prema utvrđenoj dijagnozi.
Oboljeli kada bi došao u bolnicu sa uputnicom C1 bi bio obrađen tu na jednom mjestu i nije se ponižavajuće šetao od bolnici do obiteljskog liječnika (gdje nekada treba čekati na uputnicu cijeli dan).. i  ponovo sa uputnicom u bolnicu to je zaista bilo maltretiranje i ponižavanje nas oboljelih kao „stoke sitnog zuba“
Ne želimo vjerovati da Vi ponovo hoćete vratiti odlična rješenja na vrlo loša po nas pacijente.
Ovu Vašu najavu mogućeg  ograničenja uputnica smatramo korakom unazad jer će za svaku pretragu trebati tražiti novu uputnicu, nepotrebno šetati teško oboljelie od bolnica i obiteljskih liječnika i natrag u bolnice. Strašno, po nama ako je to doista istina pitamo se jeste se Vi totalno odnarodili i koliko Vi doista razumijete nas oboljele i funkcioniranje SJZS? Je li Vam doista nešto zaći patnja teško oboljelih.
Molimo Vas nemojte kažnjavati teško oboljele jer oni su ionako kažnjeni svojom bolešću i pustite sve humane i odgovorne liječnike da jednostavno liječe na najlakši mogući način svoje oboljele a ako ima liječnika koji to ne rade ili pružaju otpor, njih „natjerajte“ neka zarade svoju plaću i prestanu „kukati“a možda i lobirati za tajkunizaciju SJZS a ne ukidati odlična rješenja kao što je uputnica C1
Umjesto ukidanja ili ograničavanja odličnih rješenja predlažemo Vam: zabranite miješanje praksi, stavite slobodne bolničke kapacitete iza 13 sati u punu funkciju, uvedite informatizaciju u bolnički sustav i maknite otpore za to….itd. Informatizacija bolničkog sustava dugo godina je najavljivana ali vidimo ništa od toga…. u razgovoru sa ljudima koji se bave informatizacijom kažu nam da je to moguće napraviti za 6 mjeseci.
Možda niste upoznati obiteljska medicina je informatizirana već 7-8 godina i to je odlična stvar. Pitamo Vas zašto nije uspjela informatizacija bolničkog sustava i tko je odgovoran za to?
Vi govorite da nisu dovoljno upoznati naši obiteljski liječnici sa našim liječenjem preko uputnice C1….molimo Vas uozbiljite se gospodine Ministre, nisu u ovom slučaju problem obiteljski liječnici i nemojte molimo Vas vašim lošim rješenjima otežavati rad obiteljskim liječnicima i nama teško oboljelim.
Ako ima propusta ili zloupotreba u SJZS sankcionirajte to a ne ukidati ono što je po nama odlično za nas pacijente u SJZS.
Mi u UHP-a smatramo da bi se najavljeno ograničenje moglo jako negativno odraziti na zdravlje bolesnika, jer bi se pretrage nepotrebno vremenski razvukle.
Po nama trpilo bi i  gospodarstvo, jer bi se gubilo mnogo više radnih dana.
Molimo Vas ne ubijajte nam nadu i ne donosite nam veću patnju. Molimo odustanite od ovih i sličnih loših nakana.
U očekivanju uvažavanja ovog našeg krika i pozitivnog odgovora želimo Vam obilje zdravlja sa prve crte oboljelih.
U dobroj vjeri.
S poštovanjem                                                                                                                 Marijo Drlje

0