Udruga hrvatskih pacijenata odabrala najsestru Maricu Čavar i najliječnika dr Dražena Gorjanskog za 2015. godinu

Za 2015. god. najsestra Marica Čavar i najliječnik Dražen Gorjanski

Kopernikova 3, Zagreb
U Zagrebu 3.2.2016.
Predsjednik, Marijo Drlje , 0911877654

Na konferenciji za medije 3.2.2016 u Zagrebu Ilica 223  proglasili  smo  za najsestru med.sestru Maricu Čavar a za najliječnika dr Dražena Gorjanskog.

Medicinska sestra Marica Ćavar i liječnik Dražen Gorjanski ovogodišnji su naš(UHP) izbor  za najsestru i najliječnika u 2015. godini, priznanja koje dodjeljujemo proteklih deset godina na osnovu prijedloga koje nam pristižu od pacijenata ili zdravstvenih djelatnika.

Predsjednik UHP-a Marijo Drlje, koji je dobitnicima uručio zahvale u ime pacijenata, rekao je kako udruga želi jednom godišnje odati priznanjepreko pojedinaca svim liječnicima i medicinskim sestrama za sve što dobro čine za pacijente i solidarni javni zdravstveni sustav.

Maricu Ćavar su za najsestru predložili njezini kolege, anesteziološke sestre, tehničari i liječnici iz Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj, u kojoj radi 15 godina.

Motiv za to bio je požrtvovni rad s pacijentima, ali i njezin humani čin prošloga ljeta na plaži u Lumbardi na otoku Korčuli, kada je uspjela oživjeti četverogodišnju djevojčicu koja je beživotno plutala u moru, koja je danas dobro i živi bez posljedica tog nemilog događaja.

“Primijetivši da se nešto događa, spontano sam otrčala na mjesto događaja i vidjela beživotno tijelo djevojčice. Automatski sam počela reanimaciju djeteta, borile smo se za život nas dvije oko tri minute. Mislila sam da neću uspjeti, ali nakon tri minute dijete je proplakalo, došla je Hitna pomoć i odvezla je u bolnicu u Split”, ispričala je najsestra za 2015. god. Marica Ćavar dodavši kako je posao medicinske sestre potpuno ispunjava i da je sretna što su svi kolege uz nju.

Liječnik Dražen Gorjanski, iako ne sudjeluje u neposrednom liječenju pacijenata već je zaposlen u HZZO-u u Osijeku, u javnosti je poznat kao kritičar slabosti zdravstvenog sustava, borac za javno zdravstvo i protivnik korupcije u zdravstvu, a stalni je suradnik i imenovani Savjetnik UHP-a.

“Mi smo gotovo svakodnevno u kontaktu. Koji god bude prijedlog ministra, mi ga javno komentiramo da vidimo ide li u smjeru jačanja javnog zdravstva ili privatizacije”, rekao je Gorjanski.

Mi u UHP-a cijenimo višegodišnju želju i stalnu borbu dr Dražena Gorjanskog u želji da se sačuva opće dobro hrvatskog puka solidarni javni zdravstveni sustav a to radi potpuno humanitarno i besplatno. Savjetnik je Predsjednika UHP.a za medicinska pitanja.
U Zagrebu 3.2.2016. godine                                                                                                                                                                   Predsjednik
Marijo Drlje dipl. oec.