Udruga hrvatskih pacijenata protivi se uvođenju nadstandarda koji najavljuje ministar zdravlja Nakić

Je li ministar Nakić potpuno izgubio kompas (odnarodio se) kada najavljuje uvođenje nadstandarda (zdravstvo za bogate)  u SJZS

Kopernikova 3,   Zagreb
Marijo Drlje, predsjednik

U Zagrebu 2.2.2016.                  Ministarstvo zdravlja

n/p ministra doc.dr.sc. Dario Nakić

Poštovani gospodine Ministre

U posljednih nekoliko dana stalno nam šaljete strah putem medija sa uvođenjem nadstandarda. Što je to i što tamo kanite staviti? Je li u taj Vaš nadstandard kanite staviti skupe lijekove, pametne lijekove, iskusne zdravstvene djelatnike koje bi bogati mogli birati ili jednokrevetne sobe, tv u sobama, apartmane , posebna prehrana… Pitamo Vas što kanite ostaviti osiromašenom hrvatskom puku i je li se VI njih odričete a njih je po nama većina naših građana. Je li Vi uvodite liječenje  posebno za bogate a posebno liječenje za siromašne. Molimo Vas objasnite nam što hitnije da manje imamo stresa jer smo mi oboljeli zabrinuti za naše buduće liječenje na načelu solidarnosti. Bol ne zna trpiti a dolazi podmuklo, ne najavljeno i iznenada.

Ovako nas u UHP-a uče naši liječnici učitelji i to potpuno besplatno jer su zajedno sa nama na prvoj crti oboljelih i sa nama dijele sve dobro i loše.

Ovom prilikom Vas gospodine Ministre  sa zabrinutošću pitamo što je to taj Vaš nadstandard u modernoj medicini.
Današnja klinička medicina poznaje pojam ZLATNI standard, što je pojam za najoptimalnije liječenje po današnjim protokolima i algoritmima liječenja. Liječenje iznad zlatnog standarda ne postoji. Upute svih stručnih medicinskih udruženja i po nekoliko puta godišnje obnavljaju i objavljuju standarde i protokole liječenja koje hrvatska  medicina ponosno prati što nas je do sada činilo jednim od najsocijalnijih i najdostupnijih zdravstvenih sustava u svijetu, a istovremeno i sustavom koji prati svjetski zdravstveni napredak u smislu zlatnog standarda liječenja.
Ono što postoji je eventualno liječenje ispod zlatnog standarda sto moderna medicina a i liječnici odbijaju znajući da neće pomoći bolesniku na najbolji mogući način. Je li Vi to upravo planirate uvesti?
Postavljanje tog Vašeg nadstandardna je samim time po nama apsurdno i dovodi do pitanja tko će dobiti Zlatni standard a tko neće.

Je li zdravlje postaje privilegija za bogate i je li zdravlje pretvarate u robu za kupiti?
Hrvatska država i HZZO-a ima na listi svojih lijekova i ugradbenog materijala sve sto je potrebno (koliko mi znamo) za zlatni standard,a svi naši građani imaju pravo na iste te na jednako liječenje po HZZO-u.
Svjetska zdravstvena organizacija je u svojoj povelji a i u povelji UN  jasna da svaki čovjek ima pravo na liječenje i zdravlje po zlatnim standardima.

Iz ovih navedenih razloga mi u UHP-a smo protiv tog Vašeg nadstandarda jer vjerujemo našim liječnicima koji nas uče.  Molimo Vas u ime svih oboljelih a posebno siromašnih i oboljelih odustanite od tih po nama loših i štetnih namjera već danas. Sutra je već kasno.

U očekivanju  Vašeg pozitivnog odgovora želimo Vam obilje zdravlja sa prve crte oboljelih u traženju prava na sveobuhvatno liječenje po zlatnom standardu a po odluci savjesnih, stručnih, humanih i odgovornih zdravstvenih djelatnika na načelu solidarnosti.

S poštovanjem                                                                              Predsjednik

Marijo Drlje dipl.oec