Udruga hrvatskih pacijenata, pitamo ministra Vargu, zašto u KBC Splitu nema mogućnosti napraviti elektrofiziološko ispitivanje srca?

Zašto u KBC Splitu nema mogućnosti za elektrofiziologiju srca

Udruga hrvatskih pacijenata (UHP)
Kopernikova 3
Zagreb
UHP/15-47
U Zagrebu  19. 7. 2015.

                               MINISTARSTVO ZDRAVLJA REPUBLIKE HRVATSKE

n/p ministra prim. Siniše Varga, dr. med. dent.

 HRVATSKI ZAVOD ZA ZDRAVSTVENO OSIGURANJE

              n/p ravnateljice HZZO-a  Tatjane Prenđa Trupec, mag. Ing .el. MBA

Poštovani
u posljednje vrijeme javilo nam se nekoliko oboljelih iz Dalmacije i pitaju nas zašto moraju ići u Zadar zbog pretrage elektrofiziološkog ispitivanja srca.

Oboljeli u poodmakloj životnoj dobi moraju putovati i po 200 i više km u jednom smjeru jer tu pretragu nije moguće napraviti u KBC Split.

Pokušali smo saznati zašto elektrofiziološko ispitivanje srca nije moguće učiniti u KBC Splitu kojem gravitira veliki broj stanovnika a za vrijeme turističke sezone to je puta dva.

Oboljeli su nas upoznali da je ta pretraga  dosta naporna, obavlja se pod lokalnom anestezijom i može trajati od 1-4 sata.

Oboljelima u poodmakloj životnoj dobi naporno je putovati, a i sama pretraga je zahtjevna zbog čega oboljeli trebaju imati i pratnju člana obitelji.

Oboljeli dobivaju najjeftiniji putni trošak što im ne može pokriti ni trošak benzina ako putuju autom (a tu je i trošak cestarine….)

Nažalost od zdravstvenih djelatnika nismo uspjeli saznati ništa jer ste im Vi Ministre navodno zabranili komunicirati sa zainteresiranim van bolnica.

Pitamo Vas gospodine Ministre:

1.        Zašto u KBC Split nema mogućnosti napraviti elektrofiziološko ispitivanje srca?

2.        Tko je odgovoran za ovo?

3.        Jeli ovakav odnos prema Dalmaciji i KBC Splitu ponižavajući prema njenim stručnim djelatnicima, i oboljelima svih ministara dosad?

Predlažemo i molimo Vas da hitno stavite u plan za 2016. godinu KBC Splitu osigurati elektrofiziološko ispitivanje srca kao i edukaciju zdravstvenih djelatnika za tu djelatnost.

Po našim neslužbenim informacijama da bi se ovo osiguralo potrebno je cca 1 200 000 kn.

U očekivanju pozitivnog odgovora želimo Vam obilje zdravlja.

U dobroj vjeri a ukoliko smo nešto u nedostatku stručne potpore krivo napisali u tom slučaju iskreno se ispričavamo.

S poštovanjem                              Predsjednik
Marijo Drlje dipl. oec.

0