Udruga hrvatskih pacijenata: Neke dileme o javnom ili privatnom zdravstvu

Neke dileme o javnom ili privatnom zdravstvu sa analizom

Kopernikova 3
U Zagrebu 6.8.2015.godine
Poštovani,
S obzirom da kod nekih postoje dvojbe oko prednosti ili nedostataka privatizacije javnog zdravstva u privitku  imate materijale koji će olakšati razrješenje (u biti nepostojeće) dvojbe.
Prema svojim svojstvima i mogućnostima javno je zdravstvo napredniji, savršeniji oblik zdravstvene zašite od privatnog zdravstva. Privatno je zdravstvo manje moralno, necjelovito, bez sustavnih osobina, manje djelotvorno te temeljeno na natjecanju, a uz sve navedeno glavni je izvor ponekad nepotrebne zdravstvene potrošnje .
Dakle, dvojiti između privatnog i javnog ustroja zdravstvene zaštite po nama je isto  kao i dvojiti između zaprežnih kola i automobila.
Jasno, i javno zdravstvo nije savršeno, treba ga razumijevati, unaprjeđivati i usavršavati i upravo je to zadaća zdravstvenih vlasti, ali je potpuno neprimjereno po nama da u 21. stoljeću još uvijek razmišljamo o povratku na privatni zdravstveni sustav. To je kao da ponovo otvorimo raspravu je li Zemlja možda ipak ravna ploča.
Privatno zdravstvo ima svoju važnu zadaću ( moralo bi se finacirati privatnim kapitalom), ali je ta zadaća u cijelosti odvojena od rada javnog zdravstva. Oba sustava imaju svoju mjesto u zajednici, ali samo kao odvojeni i zasebno djelujući sustavi.
Ni po koju cijenu se ne bi smjelo dopustiti da se privatno zdravstvo razvija na urušavanju solidarnog javnog zdravstvenog sustava
Nadamo se da će  materijali u privitku pomoći u razumijevanju navedenog, a ukoliko držite potrebnim možemo o svemu razgovarati.

U dobroj vjeri
Marijo Drlje

Prilog:

RAZLIKA PRIVATNOG I JAVNOG ZDRAVSTVA.pdf (430.4kB)