Udruga hrvatskih pacijenata odgovorila na Javno pismo koje smo dobili od Predsjednice Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata a u kome traži odgovornost predsjednika KUZ-a Ivice Beline

UHP-a odgovor Đuli Rušinović na njeno Otvoreno pismo

UDRUGA HRVATSKIH PACIJENATA
Kopernikova 3
Zagreb
UHP/15-35
U Zagrebu 29.5.2015.

———- Proslijeđena poruka ———-

Šalje: marijo drlje <marijodrlje1@gmail.com>
Datum: 29. svibnja 2015. u 12:51
Predmet: Fwd: progovorite
Prima: pravapacijenata <pravapacijenata@st.t-com.hr>, “kuz@zg.t-com.hr” <kuz@zg.t-com.hr>, sinisa.varga@miz.hr, Tatjana Prendja-Trupec <tatjana.prendja-trupec@hzzo.hr>
Poštovana gospođo Predsjednice

​hvala Vam na dopisu i​ drago nam je da ste se probudili i shvatili o čemu se radi ….kao što vidite (pogledajte​ uprivitaku) mi smo u UHP-ai dr. Gorjanski a i drugi​ davno progovorili

​ i molili i još uvijek molimo ministra Vargu da odustane od  reforme ova dva Zakona o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenog osiguranja​

ali HVALA i Vama što  ste danas ( možda jeste i prije ali​ nismo vidjeli ,ako jeste ispričavamo se...) progovorili.

Na toj 27.5.2016 tribini koju je bila organizirana u HND u maloj dvorani od KUZ na čelu sa Ivicom Belinom i Zbor zdravstvenih i medicinskih novinara HND-a predsjednica Selma Mijatović a ​ gdje je bilo sa novinarima i izlagačima cca 16-17​ljudi (nisam brojao)​.

Došao sam na tribinu i ja Marijo Drlje, predsjednik Udruge hrvatskih pacijenata​ali​

 nisam govorio jer nisam bio službeno ni pozvan(doznao sam od medija i hvala im na tome)​ali sam ja Marijo Drlje​ na mojim prsima nosio natpis”​da smo ​protiv

​ tajkunizacije-koncesija- privatnoga na račun slabljena (pokopa) solidarnog javnog zdravstvenog sustava​(SJZS) i mislimo da je ovo LOŠA​ reforme za većinu  osiromašenog hrvatskog puka.

​ Molimo Ministra Vargu  odustanite od ove reforme jer se bojimo i strah nas je da bi moglo ostati cca 3 000 000 naših građana bez kvalitetne zdravstvene zaštite u trenutku kada im stigne neka opaka bolest.

Mi u Udruzi hrvatskih pacijenata smo za jačanje SJZS”

Poslije izlaganja ministra Varge još smo čvršći u stavu da smo protiv ove reforme koju gura Ministar Varga i njegovi istomišljenici​.

U dobroj vjeri​ mi mislimo i zalažemo se​ ovako.

​ Ne želimo nikome suditi. Vrijeme i sud vremena će pokazati jesmo li mi bili u pravu ili Ministar Varga i njegovi istomišljenici.

Još jednom zahvaljujemo Vam na​ reakciji i želimo Vam obilje zdravlja.

S poštovanjem

Marijo Drlje, predsjednik

 

———- Proslijeđena poruka ———-

Šalje: pravapacijenata <pravapacijenata@st.t-com.hr>
Datum: 29. svibnja 2015. u 09:29
Predmet: progovorite
Prima: krijesnica@krijesnica.hr, Sladjana.ivezic@bolnica-vrapce.hr, savez@hsuti.hr, sanjap@sumins.hr, sanus@st.t-com.hr, rijetke.bolesti@gmail.com, pws.cro@gmail.com, pcelicaudruga@gmail.com, “naya12@net.hr” <naya12@net.hr>, “marijodrlje1@gmail.com” <marijodrlje1@gmail.com>, mijodrag.kovacevic@vt.t-com.hr

Preksinoć je na javnom predstavljanju zakona o zdr. zaštiti i zdr. osiguranju, u Zagrebu u HND-u,  bila i naša predstavnica koja je imala za zadatak da prenese naše neslaganje s hitnom procedurom ovih zakona te također sa smjerom u kojem se tim zakonima otvara put sustavu zdravstva u potpunu privatizaciju tj. amerikanizaciju.

Ministar Varga, osim što nije ničim mogao argumentirati da se ne radi o amerikanizaciji (valjda misli da je dovoljno da  ponudi časnu pionirsku riječ), još je i izjavio kako je odluka o tome da se zakone mijenja po hitnoj proceduri:

“ zbog zahtjeva EU koji je odredio da se ove izmjene provedu SADA (što još uvijek ne objašnjava pravnu regulativu) jer bi inače dobili mjere prekomjernog deficita (čitaj kaznu za nesposobno upravljanje javnim financijama i/ili financijama javnog zdravstva), a to bi u konačnici dovelo do smanjenja broja radnih mjesta u zdravstvu za 30%, smanjenju kvalitete/dostupnosti zdravstvenih usluga za 50% i smanjenje još nečeg što nisam zapamtila…”

– ovo je napisala osoba koja nas je izvjestila sa sinoćnjeg skupa

Činjenično:

EU nas je u cijelosti prevarila jer nam iscrpljuje sve resurse u zdravstvu i za to neće odgavarati nikome jer je u svojim Direktivama baš tako i napisala, a sve zemlje članice pristale .. ali nisu svi budale koji su pristali na odredbe tih direktiva (naročito pak ovdje je interesantna 2011/24/EU o prekograničnom korištenju zdravstvenim uslugama), jer najvće smo budale tu ispali mi Hrvati koji od toga imamo izravno i ogromnu štetu, dok svi drugi na tome profitiraju.

Naime, kao što se zna, samo je naše zdravstvo toliko dobro a toliko jeftino da smo zapravo u tome mi i jedina meta za uništenje tj za uništenje našeg zdravstva, na način da se čim više toga privatizira pa da su zdravstvene usluge u RH na raspolaganju daleko bogatijim stanovnicima bogatih europskih zemalja koje će kod nas te usluge daleko manje plaćati, a kojih ima dovoljno da za naše ljude nema tko više raditi (naročito kada su smanjivali cijene usluga u zdravstvu pa društveni liječnici rade “za čavle” ). Naši građani neka pomru….koga za to briga?

Zato molim da svim udrugama s kojima surađujete izravno prenesete kako je KUZ izdao interese hrvatskih građana kada je javno podupro ove izmjene zakona te da ukoliko se neka od udruga nalazi na popisu članova KUZ-a neka sa svojim vodstvom raspravi je li doista na strani ovoga što je Ivica Belina kao čelnik KUZ-a izjavio ispred svig članica KUZ-a.

Predlažemo:

1) Ukoliko nije, neka se pod hitno o tome očituje KUZ-u u smislu prozivanja na odgovornost za ovakve izjave o podupiranju izmjena zakona jer “da je to dobro za građane”.

2) Ukoliko su se doista udruge povele za krivom slikom o tome što se dešava izmjenama ovih ključnih zakona u zdravstvu, a sada im se čini da ipak svi koji kude izmjene i naročito kritiziraju hitnu proceduru, ipak imaju pravo da to ne treba činiti, onda da se o tome i na taj način očituje izravno MInistarstvu zdravlja, KUZ-u i svim medijima .

U ovom drugom slučaju to bi značilo da svaka udruga napiše Otvoreno pismo Ministru i Predsjedniku KUZ-a kojega će uputiti svim medijima i:

da se  jasno u pismu distancira od paušalne izjave čelnika KUZa te jasno izjavi da potpisana udruga nije za nikakvu hitnu izmjenu zakona poradi brisanja nekih dugova za koje mi građani nismo ni malo krivi. Neka ih briše onaj tko ih je stvarao! Ne bolesni, pokradeni, obespravljeni i izigrani hrvatski stanovnici.

Ujedno se zahtjeva  javna isprika od predsjednika KUZ-a i povlačenje izjave kako su izmjene zakona po hitnoj proceduri poželjene i dobre jer “da se kvaliteta usluga podiže za naše građane, a kojima nije važno je li neka ordinacija u privatnom ili državnom vlasništvu”. 

Od takvog mišljenja se mora svatko normalan ograditi a ukoliko gopodin Belina ne podnese ostavku na mjesto predsjednika KUZ-a zbog ovakve izdaje interesa svih bolesnih i svoh zdravih i svih još nerođenih stanovnika Hrvatske, onda se udruga potpisnik ne smatra dalje   članicom KUZ-a i skida mandat Ivici Belini da zastupa interese potpisane udruge….

Srdačni pozdrav

Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata,

predsjednica: mr.sc. Đula Rušinović-Sunara, dr. med.

 

0