Udruga hrvatskih pacijenata, ovdje možete pročitati otvoreno pismo dr Dražena Gorjanskog Ministru zdravlja

Otvoreno pismo Vargi mapisao je dr. Gorjanski

Vlada Republike Hrvatske
Ministarstvo zdravlja
n/p ministru
prim. Siniši Vargi, dr. med. dent.

Poštovani gospodine Ministre,

Vaša je najava promjena u zdravstvu neugodno iznenadila hrvatsku javnost. Dio je predloženih mjera upitnog ishoda, a dio će vrlo vjerojatno dovesti do daljnjeg urušavanja javnog zdravstva.

Podsjećam Vas da je postojeći život kao i svi društveni sustavi – od obitelji do velikih društvenih zajednica – nastao udruživanjem i zajedništvom, dakle načelima upravo suprotnim Vašim prijedlozima. Ne samo zdravstvo, nego se ni bilo koji sustav ne može razgrađivati u sve manje dijelove, a da pri tome zadrži ranija svojstva. Rastavimo li jedan brak, nećemo dobiti dva mala braka, nego dvoje nesretnih ljudi; prerežemo li slona na pola nećemo dobiti dva mala slona, nego jednog mrtvog slona.

Svakako znate da uvođenje zarađivanja i novčanog vrednovanja rada izobličava motive i ciljeve javnog zdravstva. Težnja za zaradom pretvara bolesnike u izvor zarađivanja, a liječnike u „menadžere“ koji na boli i patnji svojih bolesnika trebaju što više zaraditi. Takve su nove uloge suprotne ne samo medicinskoj etici nego i zdravom razumu – teško da bi uravnotežen čovjek zarađivao na bolesnima i nemoćnima.

Možda niste svjesni, ali će Vaše mjere pretvoriti Hrvatsku u nazadnu i neciviliziranu zemlju. Jer, doista, „nijedno se društvo ne može uistinu nazivati civiliziranim ukoliko je bolesniku uskraćena medicinska pomoć zbog nedostatka sredstava.“[1] Do Vašeg je mandata Hrvatska, po pitanju zdravstva, bila civilizirana zemlja. Hoće li takva ostati i nakon Vašeg mandata ostaje nam vidjeti. Strah me je i pomisliti na budućnost koja će nas, provedete li svoj naum, vratiti u duboku prošlost.

Neka Vas ne zavarava šutnja hrvatskih građana. Oni neće dići glas protiv predloženih mjera. Dijelom stoga što neće ni stići (novi se zakoni donose po hitnom postupku),  a dijelom stoga što su preumorni i nezainteresirani za javna dobra. Građani još nemaju svijest da je naše i ono što tjelesno ne možemo obuhvatiti i posjedovati: more, rijeke, šume, škole, povijest i, naravno, javno zdravstvo. Naši sugrađani još nemaju svijest da vlasništvo nad javnim dobrom nije samo blagodat, nego i obveza – obveza čuvanja, unaprjeđenja i prijenosa budućim naraštajima. No, unatoč nedostatku svijesti o dragocjenosti javnih dobara, građani ipak ne zaslužuju ostati bez njih. Bilo bi to okrutno kažnjavanje za nesnalaženje u novom svjetonazoru koji slavi sebičnost i gramzivost, a prezire solidarnost i humanost.

Ako Vam i nije stalo do hrvatskih građana i budućnosti njihove djece, ne uništavajte javno zdravstvo makar samo zbog sebe i svoje budućnosti. Uništenjem javnog zdravstva brojnim će građanima sadašnja razina zdravstvene skrbi postati nedostupna, veliki će ih dio zbog težih bolesti okusiti i teške posljedice osobnog bankrota, a jedan će dio umrijeti samo zbog toga što si neće moći priuštiti primjerenu zdravstvenu skrb. Savjest ćete si opteretiti tisućama teških sudbina; mislite li da ćete ostatak život moći živjeti s takvim strašnim teretom?

Čvrsto sam uvjeren da nitko ne zaslužuje podnositi takvu kob.

I upravo Vam stoga i pišem.

Pišem Vam jer vjerujem u Vas. Vjerujem da ćete još jednom promisliti i ipak donijeti ispravnu odluku. Odluku koja će ići u smjeru jačanja javnog zdravstva, njegovog ozdravljenja i oporavka. Odluku kojom ćete stati uz bok Bevanu i Štamparu. Odluku kojom ćete ostati upisani zlatnim slovima u povijest hrvatske medicine.

Molim Vas, u ime četiri i pol milijuna građana, kao i milijuna onih kojima ćemo ostaviti naše javno zdravstvo, nemojte nas razočarati.

Budite veliki.

S iskrenom nadom,

Dražen Gorjanski
Osijek, 18. travnja 2015.[1] Izjava Aneurin Bevana (15. studeni 1897. – 6. srpanj 1960.) ministra zdravlja Velike Britanije koji je 1948. utemeljio Nacionalnu zdravstvenu službu (National Health Service), čime je svim Britancima, ali i drugim osobama koje se zateknu na tlu Velike Britanije, omogućena besplatna i sveobuhvatna zdravstvenu skrb.

 

0