Udruga hrvatskih pacijenata odgovor novinarki na upit o nedostatku anesteziologa.

Nedostatak anesteziologa u SJZSUdruga hrvatskih pacijenata (UHP)
Gunduličeva 26/3 (poštu slati na Kopernikova 3)
predsjednik
Marijo Drlje
U Zagrebu 6.3.2015.

UHP odgovor novinarki D.Z. na upit o nedostatku anesteziologa

Tema nedostatak anesteziologa u solidarnom javnom zdravstvenom sustavu (SJZS) je pogodak u sridu, od srca Vam čestitam. Manjak specijalista anesteziologije a koji se premošćuje , raspoređivanjem specijalizanata na poslove za koje nisu kompetentni, čime se izravno utječe na zdravstvenu sigurnost nas bolesnika mi u Udruzi hrvatskih pacijenata ukazujemo već više od dvije godine jer smo dobili zamolbu od liječnika koje ne možemo imenovati jer se boje otkaza. Ni liječnicima nije lako, pod velikim su stresom jer moraju pokrivati više radnih mjesta odjednom.

Koliko je nama u UHP-a poznato,nama  oboljelima koji idemo na operaciju nitko ništa ne govori i uglavnom iz naših iskustava ne znamo tko sve sudjeluje u timu prilikom operacije pojedinog oboljelog. Da znamo da o našim životima odlučuju neiskusni pa i neki nekompetentni anesteziolozi ili drugi zdravstveni djelatnici sigurno prije uspavljivanja ne bi potpisali ( a prisiljava nas se) suglasnost da pristajemo na operaciju. Dakle ključno je iz naših iskustava da se nama oboljelima uglavnom ništa o ovim problemima ne govori, gotovo da komunikacija ne postoji a radi se o našim životima koji nemaju reprizu.

Znamo da liječnici u strahu od kazni nekih svojih šefova liječnika političara ne smiju javno govoriti o ovome ali ih ipak javno pozivamo da zajedno sa nama oboljelima dignu svoj glas protiv ovakvog po oboljele velikog rizika pa i mogućih neželjenih teških posljedica.

Smatramo da bi oboljeli morali prije potpisivanja pristanka na operaciju, ponavljam morali dobiti pisanu (jedan pisani primjerak ostaviti za sebe) sveobuhvatnu, iscrpnu, i preciznu informaciju što ga čeka, mogući rizik ishoda operacije kao i poslije operativnog oporavka a svakako poimenično popis zdravstvenog osoblja koji sve sudjeluje u našim operacijama a tek onda dati svoj pristanak na operaciju. Nažalost danas to nije tako pa nam ostaje samo u strahu od neželjenih smrtnih ishoda da se molimo dragom Bogu, nadajući se sretnom ishodu.

Za ovakvu po nama lošu situaciju u SJZS  nismo krivi mi oboljeli a ni mladi liječnici, po nama odgovornost treba tražiti među liječnicima političarima koji su sve ove godine vodili SJZS.

Ovakvim načinom rada bez potpune i precizne komunikacije sa nama oboljelima i uvođenje ne kompetentnih zdravstvenih djelatnika u proces odlučivanja o  životima oboljelih po nama jako ugrožava našu sigurnost prilikom liječenja.

S poštovanjem.