Udruga hrvatskih pacijenata proglasila najsestru, Šteficu Bagarić i najliječnicu, Željku Perić za 2014, godinu

Najsestra i najliječnik za 2014.

Udruga hrvatskih pacijenata
Kopernikova 3, Zagreb
predsjednik, Marijo Drlje
0911877654
U Zagrebu 6.2.2015.

Udruga hrvatskih pacijenata na godišnjoj razini dodjeljuje Zahvalnicu za najsestru i najliječnika.

Cilj nam je potaknuti društvo na više solidarnosti, plemenitosti, humanosti i zahvalnosti te istaknuti pojedince, a preko pojedinaca zahvaliti svima u SJZS koji rade na dobrobit bolesnika.
Zdravlje je za nas u UHP-u najveća vrednota našeg društva, a solidarni javni zdravstveni sustav (SJZS) opće dobro svih građana Republike Hrvatske. Preko SJZS bi se na načelu solidarnosti moralo zaštitit dostojanstvo u bolesti i umiranju svih oboljelih a posebno siromašnih i oboljelih koji nemaju veza i novca.
Udruga hrvatskih pacijenata je na Skupštini od 3.2.2015. godine donijela slijedeće odluke:

 

1. Najsestra za 2014.godinu je: Štefica Bagarić, dipl.m.s., glavna sestru Klinike za psihijatriju Vrapče.

Svojim požrtvovanim i stručnim radom doprinijela je u značajnom poboljšanju skrbi za osobe s duševnim smetnjama u zadnjih 25 godina, poglavito od kada je glavna sestra bolnice.

U Klinici za psihijatriju Vrapče imenovana je službena osoba za pritužbe pacijenata i članova obitelji. Uvijek je na raspolaganju oboljelima i njihovim obiteljima. Dobitnica je brojnih priznanja struke.

Kandidaturu za najsestru gđe Štefice Bagarić je podržala i Hrvatska udruga medicinskih sestara.

2. Najliječnik za 2014. godinu je: Željka Perić, dr. med.

Uvijek dostupna svojim pacijentima za nju ne postoji radno vrijeme. Ističe se svojom osobnošću i želji da pomogne svima. Dr. Željka Perić je tipični primjer obiteljskog liječnika na selu, koji doslovce živi sa svojim pacijentima. PROŽIVLJAVA sve njihove NE samo medicinske probleme, već zna i sudjeluje u svim njihovim životnim događajima.

Cijeli svoj životni radni vijek provela je u Zdencima, gdje je otišla u mirovinu, koju je na kraju stavila u mirovanje i aktivirala se, budući nema mladih liječnika koji bi nastavili njenim stopama.

Za doktoricu Perić bi se moglo reći da će raditi dok je živa, jer njen posao i ljubav prema pacijentima nije samo posao već njen život.

Uspjeli  smo doznati da je dr. Perić bila jedan od najboljih studenata svoje generacije, te je prva na godini diplomirala. Mogla je birati gdje će raditi. Svjesno se odlučila na običan život seoskog liječnika kojega ne krase titule, ali nju krasi veliko ljudsko srce te je svoj život stavila u službu ljudi. U tom malom slavonskom mjestu ne libi se svoj vlastiti novac iz novčanika dati svojim pacijentima kada nemaju za autobus, kada moraju ići u bolnicu. Ovi problemi oko problema putnih troškova nastali su kada je 27.2.2012. godine povećano pravo na putne troškove sa 30 km na 50 km.

Nama u UHP-u je 2006. godine trebalo 7 mjeseci borbe sa peticijama da se pravo na putne troškove spusti na 30 km. U tome smo uspjeli, a onda 2012. godine to je ukinuto i podignuto na 50 km, što pogađa mnoge siromašne i bolesne. O tome može svjedočit i ova žena i liječnica sa velikim srcem dr. Željka Perić kojoj su njeni pacijenti njena ljubav i život. Koliko sam saznao, postala je zaštitni znak Zdenaca.

Ali ne brine dr. Perić samo o svojim pacijentima, već brine i o svojim kolegama. Tako njena kolegica kaže, citiram:

„Kada sam zbog komplikaciji u trudnoći završila u bolnici, ona je prekinula svoj godišnji odmor i mijenjala me u mojoj ambulanti. Pitam se koliko ima ljudi spremnih na takve stvari?“ završen citat.

Daje sebe. Možda je nekad i neshvaćena od kolega, a posebno onih sa titulama koji rade i žive u većim mjestima i gradovima, kojima nije problem otići na godišnji i bolovanje …

Imam hrabrosti poslije svega onog što sam čuo o dr. Željki Perić ovdje reći ovo je živa, hodajuća  legenda obiteljske medicine i šire okolice u Zdencima. Ovu ženu i liječnicu će njeni oboljeli ponijeti sa sobom u svojim srcima i duši kada pođu na onaj drugi svijet, ali nisam siguran da će to tako biti za one neke sa titulama i svjetlima pozornica kojima su oboljeli, a posebno siromašni i oboljeli sve dalje i dalje …

Iskreno, svi mi možemo puno dobroga naučiti od najliječnice za 2014. godinu dr. Željke Perić i najsrdačnije Vam zahvaljujemo za sve dobro što činite za dobrobit oboljelih.

Kandidaturu dr. Perić je podržao i KoHOM.

U Zagrebu, 6.2.2015.

 

0