20.2.2015.Udruga hrvatskih pacijenata javno protestira zbog izbacivanja udruga pacijenata iz konačnog prijedloga Nacrta Zakona o zaštiti prava, dužnostima i odgovornostima pacijenata

Napustili smo sastanak sa ministrom Vargom jer nam nije dao pričati….

Udruga hrvatskih pacijenata (UHP)
Gunduličeva 26/3 (poštu slati na Kopernikova 3)
Zagreb

Javno pismo  ministru zdravlja prim. Siniša Varga, dr. med. dent.

 Udruga hrvatskih pacijenata je 20.2.2015. godine bila pozvana u Ministarstvo zdravlja na sastanak. Tema sastanka je bila predstavljanje konačnog Nacrta prijedloga Zakona o zaštiti prava pacijenata. Na sastanku je bio prisutan i Ministar.

Dugo smo slušali jednu liječnicu na čelu jedne udruge koja uzima za pravo da govori u ime drugih udruga, a koliko znamo nitko je za to nije ovlastio.

Kada smo dobili riječ mi u Udruzi hrvatskih pacijenata poslije nekoliko rečenica nam je oduzeta riječ (upadali su nam u riječ). Kada smo vidjeli da ne možemo iznijeti ono što smo planirali u cca 10-12 minuta mi iz Udruge hrvatskih pacijenata smo napustili sastanak.

Uspjeli smo zapitati autore zašto su iz konačnog Nacrta prijedloga Zakona izbacili Udruge pacijenata. Mi iz Udruge hrvatskih pacijenata smo predložili da se u Nacrt Zakona vrate udruge pacijenata i još doda više staleško neprofesionalno neovisno tijelo za raspravu kada su u sukobu interesi zdravstvenih djelatnika i pacijenata, tada nam je oduzeta riječ i više nismo mogli govoriti …

Molimo i tražimo od svih koji sudjeluju u izradi novog Zakona o zaštiti prava pacijenata da iz Zakona ne izbacuju Udruge pacijenata, a posebno ne na račun političkih imenovanja a koja će se možda omogućiti u novom Zakonu kao Zastupnici pacijenata u bolnicama ili pravobranitelju pacijenata.

Udruge pacijenata su naše bogatstvo i po nama ih ima premalo. Treba stvoriti prostor i mogućnosti za djelovanje kako već postojećih udruga pacijenata tako i za novoosnovane udruge …

Želimo zamoliti sve koji odlučuju da je sada odlična prilika napraviti jedan sveobuhvatan i svakome na prihvatljiv i razumljiv jezik Zakon o zaštiti prava pacijenata sa objašnjenjima na jednom mjestu. Svakako u tom Zakonu mora biti mjesta i za Udruge pacijenata.

Ovo javno pismo pišemo u dobroj vjeri u nadi da je sada upravo trenutak da se napravi prihvatljiv Zakon  po mjeri svi oboljelih, a na taj način bi zaštitili njihovo dostojanstvo u bolesti i umiranju.

S poštovanjem

U Zagrebu 20.2.2015.

Marijo Drlje, predsjednik

0