Javno pismo ministru zdravlja, prim. Siniši Vargi, dr.dent.med. i lošoj ideji o osnivanja Ureda pravobranitelja za pacijente

Je li pokušaj osnivanja pravobranitelja za pacijente novo “uhljebivanje” političkih podobnih poslušnika?

Udruga hrvatskih pacijenata (UHP)
Kopernikova 3
Zagreb
marijodrlje1@gmail.com

Poštovani gospodine ministre zdravlja,

Danas smo preko medija saznali da planirate osnovati Ured pravobranitelja za pacijente.

Mi u UHP-u smatramo da je Vaša ideja loša i mislimo da će oboljeli od toga u praksi imati vrlo malo koristi.

Zašto smatramo da je to loša ideja?

Želimo Vas podsjetiti da danas ima više od 400 udruga iz područja zdravstva koje štite prava pacijenata. S tim udrugama treba samo uspostaviti dobru komunikaciju i vi u MIZ-u i HZZO-u samo trebate saslušati te udruge i uvažiti njihove prijedloge.

Želimo Vas još podsjetiti da u Ministarstvu zdravlja imate Povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata. Čime se bavi to povjerenstvo? Također, postoje i županijska povjerenstva itd.

Ponavljamo, pravobranitelj za pacijente nije dobro rješenje, a posebno kada ga osnivaju i financiraju ministar zdravlja ili politika.

Uvjereni smo da nam je potrebno jedinstvo svih staleža i zdravih snaga našeg društva u zaštiti prava oboljelih, a to bi se moglo ostvariti  kroz osnivanje višestaleškog neovisnog tijela za zaštitu prava oboljelih pri Medicinskom fakultetu ili pri nekoj drugoj neovisnoj ustanovi. Po nama u UHP-u Medicinski fakultet bi bio najbolje rješenje.

Ponavljamo (dosadašnje zdravstvene vlasti nisu bile zainteresirane za naše prijedloge) neke naše prijedloge za poboljšanje solidarnog javnog zdravstvenog sustava (SJZS). Činimo to jer mi u Udruzi hrvatskih pacijenata smatramo da je prijeko potrebno zbog zaštite prava pacijenata i njihova dostojanstva u bolesti i umiranju osnovati jedno više staleško NEOVISNO TIJELO za zaštitu prava pacijenata. Ono bi funkcioniralo pri Medicinskom fakultetu u Zagrebu  kao RAVNOPRAVNI SUDIONIK U RASPRAVI S LIJEČNIČKOM KOMOROM  kada ona daje stručne ekspertize u kojima su u sukobu interesi liječnika i pacijenata.

Prijedlog 1.  – osnivanje više staleškog neovisnog tijela za zaštitu prava pacijenata

Mišljenja smo da bi to moralo biti više staleško neovisno tijelo za zaštitu prava pacijenata koje ne bi bilo profesionalno.

Zašto više staleško neovisno tijelo?  Mi u UHP-u imamo jako loša iskustva s raznim staleškim tijelima, komorama, nekim udrugama i sl. i ne treba nam neko novo staleško tijelo, već po nama isključivo javno više staleško neovisno tijelo koje ne bi bilo profesionalno.

Zašto ne treba biti profesionalno? Jer bi to bilo skupo i netko bi se od (ne)vladinih organizacija mogao uvaliti u fotelju i ubuduće štititi svoje radno mjesto(a), a ne prava bolesnika. Također, zbog naših loših iskustava, sumnjamo da bi tijelo vremenom postalo vladina organizacija.

Mandat predlažemo na dvije godine s mogućnošću produljena najviše za još dvije godine. Trajanje mandata jednog člana bilo bi maksimalno četiri godine i ta osoba koja bi postala članom može za maksimalno četiri godine dati od sebe sve što može u zaštiti prava bolesnika, a onda osloboditi mjesto za nove ljude s novim idejama i motivima.

Poslije svake dvije godine obavezno bi se mijenjalo četiri člana i na taj način bi se osigurao kontinuitet rada neovisnog tijela.

Razlozi za osnivanje neovisnog tijela su više nego očiti, ipak, izdvojit ćemo samo neke, po našoj prosudbi, važne napomene:

1. Komora  je staleška organizacija i prije svega brani svoj stalež. Budući da u procesu procjene slučajeva kad su involvirani i pacijenti Komora daje svoje mišljenje, jasno je da su tad neravnopravno postavljena prava pacijenata, jer njih dosad u tom procesu nitko nije zastupao. Oboljeli ni na koji način ne sudjeluju u procjeni i raspravi. Pacijenata tu nema i ne mogu sudjelovati iako se radi o njihovim životima. Tu su samo papiri.

2. Opće je poznato da se pacijenti vrlo teško odlučuju na pisane pritužbe, npr. na sto neposrednih razgovora oboljeli se odluče na jednu pisanu predstavku. Pritužbe mogu proizaći i iz nesporazuma, a one nerazjašnjene situacije nose gorčinu i nepovjerenje.

Neovisno tijelo bi svojom transparentnošću imalo mogućnosti pacijentu na njemu razumljivom jeziku dati objašnjenje, umjesto vrlo često rabljenog izričaja HLK «rađeno je po pravilima struke» što u «prijevodu» nama pacijentima znači da se ponekad brani što se možda braniti ne može?

3. Dobrim i javnim, naglašavamo javnim, radom neovisnog tijela zasigurno bi bili na dobitku pacijenti, zdravstveni djelatnici, Komore i Udruge jer bi javnosti bile dostupne jasne informacije, na koje ona ima legalno pravo, a nesporazumi i neželjeni slučajevi sveli bi se na opće prihvatljiv način i mjeru.

4. Učinkovitosti radi smatramo dovoljnim da tijelo ima 7 članova, i to: 3 liječnika (jedini uvjet bi bio da nisu liječnici političari), predstavnik medija, medicinska sestra, predstavnik Udruga (koji nije u sukobu interesa) i pacijent ili isključivo njegov pravni zastupnik,( posebno ističemo nikako tu nije mjesto mogućem Vašem Pravobranitelju za oboljele…) o kome se raspravlja.

Posebno želimo istaći da bi svi članovi ovog tijela morali biti novi «nepotrošeni» ljudi kojima bi oboljeli mogli vjerovati. Nadamo se da će ova naša nastojanja zaživjeti, a ne doživjeti sudbinu Povjerenstava za zaštitu prava pacijenata, od nacionalnog pa na niže…

Mi u UHP-u smo mišljenja da je povjerenje u zdravstveni sustav jako (možda nekada i neopravdano) narušeno i zato smatramo da bi formiranje više staleškog neovisnog tijela, otvorenog javnosti i oboljelima, to povjerenje vratilo, što nam je i cilj.

Ni u kojem slučaju ovim prijedlogom ne želimo omalovažavanje Hrvatske liječničke komore ili bilo kojeg mjerodavnog tijela, samo želimo vratiti po nama u UHP-a na jedini pravi način  povjerenje u solidarni javni zdravstveni sustav (SJZS).

Želimo Vam obilje zdravlja, ispunjenje predizbornih obećanja „dvostruka solidarnost-zdravih s bolesnima i bogatih sa siromašnima“ i više razumijevanja za nas pacijente na listi čekanja dok kapaciteti (prije svega za dijagnostiku) u SJZS-u stoje neiskorišteni.

Prijedlog 2. – zabrana miješanja rada u privatnom i javnom zdravstvu

Tražimo od Vas gospodine ministre Varga da zabranite miješanje praksi i da omogućite svim zdravstvenim djelatnicima da biraju gdje će raditi, u solidarnom javnom zdravstvenom sustavu ili u privatnom. Mi u UHP-u smatramo da je miješanje praksi bitan razlog urušavanja SJZS-a.

Koliko znamo danas nije moguće da igrač Hajduka prijepodne igra za Hajduk, a poslijepodne za Dinamo. Isto tako, nije moguće da vojni pilot prijepodne vozi vojni avion, a poslijepodne privatni za neku privatnu tvrtku. Također, nije moguće da suci prijepodne sude u javnom sudstvu, a popodne rade za recimo neko privatno odvjetničko društvo itd. Tko zna, možda smo mi u UHP-u loše informirani.

Svakako se želimo ispričati zbog ovakvih usporedbi ali željeli smo malo iznijeti promišljanja iz drugih kuteva.

Prijedlog 3. – kodeks o dvosmjernoj komunikaciji

Poštovani gospodine ministre predlažemo Vam i da se što prije donese dvosmjerni kodeks o komunikaciji u SJZS-u.

Komunikacija u SJZS sustavu po našim iskustvima (ovih dana smo čuli i Vaša loša iskustva u vezi Vaše operacije i brijanja međunožja) je na niskoj razini, a uvjereni smo da bi se donošenjem i implementacijom takvog kodeksa nesporazumi u SJZS-u smanjili i do 50 posto, možda i više. Za ovo ne treba novac već samo Vaša dobra volja.

Mi koji smo ponekad morali koristiti privatno zdravstvo znamo da je tamo komunikacija na puno višoj razini pa čak i kod osoba koji su završili iste fakultete, iste specijalizacije i rade u privatnoj praksi i u SJZS-u. Dakle, neki su liječnici za vrijeme rada u privatnoj praksi jako” pričljivi” i oboljelom objasne sve detalje, a isti ti liječnici za vrijeme rada u SJZS-u jedva da koju riječ kažu oboljelom.

Zašto je to tako i mora li baš tako biti?

Kodeks o dvosmjernoj komunikaciji u solidarnom javnom zdravstvenom sustavu (SJZS) bi to bitno riješio na bolje. Uvjereni smo.

Za ova naša tri prijedloga nisu potrebni novci, a svaka uložena lipa bi se oplodila bar tisuću puta kroz vraćanje povjerenja u SJZS. Pitanje je samo prepoznaje li zdravstvena vlast ovu inicijativu i ima li istinske želje u očuvanju općeg dobra, SJZS-a?

U dobroj vjeri i očekivanju i prihvaćanju ovih naših prijedloga želimo Vam obilje zdravlja.

S poštovanjem,

Udruga hrvatskih pacijenata (UHP)

Marijo Drlje

099 512 9494

0