Udruga hrvatskih pacijenata reagirala na tekst; HZZO: ako netko nema 23 kune za Levemir, može dobiti lijek za dijabetes s A liste

Je li ovo pljačka hrvatske sirotinje? je li netko tko ima plaću 10 000, 12 000 kn ili više , a odlučuje o ovakvim cijenama može razumjeti hrvatsku sirotinju koja ne može doplatiti ovaj (i druge ) lijek?


Udruga hrvatskih pacijenata (UHP)
Gundulićeva 26/3, Zagreb
(poštu slati na Kopernikova 3 Zagreb)   

 UHP/14-15
U Zagrebu 23. 2.2014.
Ravnatelju HZZO, prim. Siniši Vargi, dr. dent. med.
Poštovani

Jeli to baš tako?
Navesti ćemo Vam samo jedan jednostavan (a mogli bih i više) primjer.
Lijek Opatanol kapi 1MG/ML 5ml je na listi B i oboljeli ga moraju plaćati 31.25. kn. HZZO sudjeluje sa plaćanjem tog lijeka sa cca 10 kn.
Dakle oboljeli ga moraju plaćati 31.25 kuna iako imaju osnovno i dopunsko osiguranje.
HZZO sudjeluje u plaćanju tog lijeka cca 10 kuna!
Pitamo Vas poštovana gospodo zašto ljudi imaju osnovno i dopunsko osiguranje?
U nekoliko Ljekarni smo se raspitivali, jeli ima zamjenski lijek i u tih nekoliko ljekarni (u centru Zagreba) smo dobili odgovor da  nema  zamjenskog lijeka?
Ovako stvari po nama običnim smrtnicima izgleda u praksi.
Moramo naglasiti kada se raspitujemo po ljekarnama o lijekovima i porukama iz HZZO-a koje dobivamo preko medija, djelatnici nam nerado o tome govore.(po našim iskustvima većina djelatnika s kojima smo pokušali razgovarati, kaže da ne smije davati objašnjenja.)
Oboljeli nam iznose svoja iskustva da od nekih obiteljskih liječnika gotovo ništa ne mogu saznati jer su ovi u strahu od kazni! Na upite oboljelih neki dobivaju odgovore uzmite karton i idite kod drugih liječnika!
Gdje mi oboljeli možemo dobiti točnu i pouzdanu informaciju?
Pitanja koje dobijemo od oboljelih a koja nas u UHP-a brinu i muče je kome vjerovati? Vama iz HZZO koji preko spinova i PR šaljete jedne poruke a u  svakodnevnom životu u praksi doživljavamo ipak nešto drugo?
Ukoliko smo došli do netočnih podataka (iako smo ove podatke kao i mnoge druge dobili usmeno u nekoliko Ljekarni) u tom slučaju se ispričavamo. Ponavljamo ovako stvari nas oboljelih običnih smrtnika izgledaju u praksi.
U dobroj vjeri.
S poštovanjem
Udruga hrvatskih pacijenata
Marijo Drlje, predsjednik

 

0