Udruga hrvatskih pacijenata. Drlje  se najoštrije protivi kažnjavanju oboljelih i traži od zdravstvene vlasti uvedite “dva osigurača” i sve će dobro funkcionirati

Tražimo uvedite dva osigurača a najoštrije osuđujemo najavu kažnjavanja oboljelih.

UDRUGA HRVATSKIH PACIJENATA
Kopernikova 3,  Zagreb
U Zagrebu 20. 2. 2014.
UHP/14-13
Javno pismo ministru zdravlja,

prof. dr. sc. Rajku Ostojiću, dr.med. i  ravnatelju HZZO-a prim. Siniši  Vargi, dr. dent. med.

Na najave danas u dnevnom tisku o kažnjavanju oboljelih zbog nedolaska na preglede najoštrije se protivimo kažnjavaju oboljelih (zar im sama bolest i duge liste čekanja nisu kazna) jer smatramo da malo boljom organizacijom u SJZS sve može odlično funkcionirati. Na potezu je zdravstvena vlast.

U situaciji kada su liste čekanja  preduge, neiskorišteni termini za preglede i različita snimanja uistinu su luksuz koji hrvatski solidarni javni zdravstveni sustav (SJZS) sebi ne smije priuštiti.

Da ne bi propadali naručeni termini,  već pet godina mi u Udruzi hrvatskih pacijenata predlažemo da se ugrade :

Dva osigurača

1.       Da se pacijentima uvede obveza (da mu se to napiše na narudžbi za termin) da se tri dana prije dogovorenog pregleda mora javiti u bolnicu na broj telefona xy (mora se osigurati da se netko javlja na taj broj telefona) kako bi potvrdili ili otkazali svoj termin.

No, budući da se u sustavu solidarnog javnog zdravstva često nitko ne javlja na telefon, a kad se i javi ne znamo s kim smo pričali jer se neće predstaviti smatramo potrebnim uvesti i drugi osigurač

2.        kao drugi osigurač, treba obvezati bolnice (ustanove) da medicinska sestra ili administrator dan prije termina nazove one pacijente koji se nisu javili ili nisu uspjeli dobiti bolnicu tri dana prije i provjeri dolaze li na pregled, kako bi po potrebi mogli pozvati nekog drugog bolesnika.

U organizacijskom smislu ako se uistinu želi, ovo je lako riješiti i ubuduće se baviti mnogo važnijim temama u SJZS.

Spinati velike probleme u SJZS i prebacivanje  odgovornost na nas običnih smrtnika je zaista po nama prevršilo svaku mjeru.

Poštovana gospodo, privatnici (gdje nekad rade i zaposlenici u SJZS) ne kažnjavaju oboljele već ih ljubazno nazivaju dan ili dva ranije i objašnjavaju kako se oboljeli trebaju ponašati dan prije termina za pregled.

Koliko znamo mi  u UHP u privatnom zdravstvu je puno manje zaposlenika po pacijentu koje obrađuju.          Zašto može privatni a ne može se u SJZS?

Jeli ljudi koji vode SJZS uzimaju zadaću sudstva ili policije i izgleda žele naplaćivati kazne.

Mi u UHP-a smo smatrali da zaposlenici u SJZS su tu da liječe ljude. Jesmo li u zabludi?

Svakako mi u UHP ne podržavamo neodgovornost pacijenata ali prije svega mora se organizacijski sustav napraviti tako da to funkcionira.

Nažalost po našim iskustvima danas možete zvati satima neke brojeve telefone u SJZS i nitko se neće javiti. Zašto uopće postoje svi ti telefoni ako se zaposlenici ne javljaju kada oboljeli zovu?

U dobroj vjeri

S poštovanjem                                                                          Predsjednik

Marijo   Drlje dipl. oec.

0