Kada i pod kojim uvjetima osiguranik HZZO-a može dovesti liječnika izvana (koji nije zaposlenik u SJZS) za liječiti se u SJZS?

Ako može osiguranik HZZO-a Ivo Josipović može li i bilo koji drugi osiguranik HZZO-a dovesti liječnika iz inizemstva i liječiti se u SJZS?


Udruga hrvatskih pacijenata  (UHP)
Gunduličeva 3
Zagreb
U Zagrebu 20.1.2014.
marijodrlje1@gmail.com
Ministarstvo zdravlja

                                                       n/p ministra prof. dr. sc.Rajko Ostojić dr .

HZZO

n/p ravnatelje prim. Siniša Varga, dr.med.dent.

Poštovani gospodine Ministre, poštovani gospodine Ravnatelju

zadnjih dana među nama i oko nas u UHP-a pored sve dužih lista čekanja je i tema, tko ima pravo od osiguranika HZZO-a u slučaju bolesti koristiti bolničke kapacitete u solidarnom javnom zdravstvenom sustavu(SJZS) a da dovede liječnika izvana, dakle koji nije zaposlenik u SJZS? Ako imamo na to pravo koji su to uvjeti a da sve bude po Zakonu?

Sve nam ovo nije jasno i nismo htjeli sudjelovati javno po ovim pitanjima.Iskreno zbunjeni smo.

Jeli to znači ako nema dovoljno liječnika u SJZS za napraviti npr  MR ili UZV srca ili…na koje se dugo čeka, mi osiguranici (obični smrtnici) možemo koristiti kapacitete u drugoj smjeni u SJZS  i dovesti poznanika ili prijatelja  koji nije zaposlenik u SJZS da nam napravi MR ili neku drugu pretragu?

Molimo Vas za pomoć i jasan jednostavan odgovor koji će i nama laicima biti jasan bez pozivanja na članke te i te i n.n.(napominjemo da nemamo novca za „obične“ a još manje za vrhunske odvjetnike za tumačenje članaka…)

Jeli Hrvatsko zdravstvo  toliko dobro da je najbolje pozvati stručnjaka izvana ili se liječiti vani, za to nam primjere  daju neki vodeći političari kroz blisku prošlost?

Za nas u UHP-a zdravlje nema cijenu i zdravlje je najveće bogatstvo. Za nas je zdravlje Hrvatskog puka opće dobro i o tome se mora brinuti na načelu solidarnosti Država Republika Hrvatska a ne da to opće dobro prepustimo privatnicima (tajkunima) kojima je u prvom interesu profit. Zar ne?

U dobroj vjeri,  očekujemo jednostavan odgovor i pomoći te Vam želimo obilje zdravlja.

S poštovanjem
Predsjednik

Marijo Drlje, dipl.oec.

0