Udruga hrvatskih pacijenata o izlazku HZZO-a iz riznice.Kuda plovi SJZS, na hrid tajkunizacije i amerikanizacije ili općem dobru na načelu solidarnosti u SJZS.

Naš stav o izlasku HZZO-a iz riznice

Udruga hrvatskih pacijenata (UHP)
Kopernikova 3 Zagreb
091 18 77654

Priopćenje za medije,

n/ p  Ravnatelja HZZO-a i  Ministru zdravlja

Udruga hrvatskih pacijenata o izlasku HZZO-a iz riznice.  Kuda polovi SJZS, na hrid tajkunizacije i amerikanizacije ili općem dobru na načelu solidarnosti u SJZS?

Poštovani,

UHP o izlasku HZZO-a iz državne riznice u izvan proračunski fond.

Mi u UHP-a nemamo dovoljno informacija  kako će se upravljati u tom izvanproračunskom fondu, što slijedi u praksi i kakva će biti sudbina općeg dobra, solidarnog javnog  zdravstvenog sustava (SJZS)

Smatramo ako će se tim novcima u izvanproračunskom fondu HZZO-a upravljati ekonomskim načelima gdje će na načelu solidarnosti u SJZS oboljeli imati zajamčenu kvalitetnu zdravstvenu zaštitu u trenutku potrebe a po odluci savjesnih, stručnih, odgovornih i humanih zdravstvenih djelatnika, to bi bilo za pozdraviti. To bi bilo nadamo se za dobrobit svih građana (možda osim nekoliko stotina novih tajkuna u zdravstvu) Republike Hrvatske.

Ukoliko će se novcima u izvanproračunskom fondu HZZO i dalje upravljati iz političkih centara moći, dopuštati i dalje miješanje privatne i javne prakse (da isti djelatnici rade u privatnom i u javnom zdravstvu)

te nastaviti tajkunizacija i amerikanizacija SJZS u tom slučaju po našem mišljenju ne piše nam se ništa dodro. Jako nas je strah u moguće gore stanje u SJZS od današnjeg.

Predlažemo zdravstvenoj vlasti o ovoj temi otvaranje  dvosmjerne javne rasprave  preko javnih tribina i okruglih stolova kako bi  se hrvatski građani upoznali u kom smjeru plovi brod, zvan naše opće dobro SJZS.

Javna rasprava po nama u UHP-a  nema smisla ukoliko se bude vodila jednosmjerno preko medija, spinovima i PR.

U dobroj vjeri  nije nam cilj uznemiravati javnost (onima koji tako misle se ispričavamo) već sa svima vama još dok je vrijeme podijeliti naše strahove i brige o mogućem uništavanju SJZS.

Srdačni pozdravi i želje za obiljem zdravlja.

S poštovanjem
Marijo Drlje, predsjednik

 

0