Udruga hrvatskih pacijenata predlaže MIZ-a žurno zadužite nekoga u MIZ-a da može rješavati u najkraćem mogućem roku opravdane pritužbe na duge liste čekanja, kada zakaže sustav na nižim razinama.

Liste čekanja su sve duže, a stanje u SJZS je sve gore

Udruga hrvatskih pacijenata (UHP)
Kopernikova 3, Zagreb

UHP/14-12

U Zagrebu, 19.veljače 2014

Republika Hrvatska

Ministarstvo zdravlja,

n/p   ministra, prof. dr, sc. Rajko Ostojić, dr. med.

Poštovani gospodine Ministre,

u svakodnevnom životu oboljelih nemogućnost na zdravstvenu zaštitu u trenutku potrebe je realan, stvaran i veliki problem danas u solidarnom javnom zdravstvenom sustavu.(SJZS)

Pritužbe koje Vam šaljemo se preusmjeravaju na niže razine i time MIZ-a „pere“ ruke znajući da će proteći puno vremena i administriranja a da oboljeli ne će dobiti potrebnu zdravstvenu zaštitu!

Po našim iskustvima danas su siromašni i bolesni koji su oboljeli gotovo  bez nade. Stanje je iz dana u dan sve gore i gore.

Sve do nedavno je u Ministarstvu zdravstva bilo zaduženo nekoliko osoba koje su rješavale u praksi opravdane pritužbe oboljelih na liste čekanja.

To je dobro funkcioniralo a onda je ukinuto! Zašto je ukinuto nešto što je bilo dobro za oboljele?

Jeli se može to tumačiti kao poruka iz MIZ-a tko nema novca i veza mora trpjeti i čekati zakon biologije?

Jeli se baš sve mora ukinuti što je dobro za oboljele a dobro je bilo i zbog toga jer su djelatnici Ministarstva zdravstva neposredno mogli vidjeti kako stvari stoje na prvoj crti u SJZS?

Predlažemo Vam žurno zadužite nekoga u MIZ-u da može rješavati u praksi u najkraćem mogućem roku opravdane pritužbe na duge liste čekanja kada zakaže sustav na nižim razinama.

To bi bila kapljica nade za mnoge siromašne i bolesne u SJZS.

Nažalost danas prusmjeravate pritužbe iz MIZ-a na niže razine znajući da će proteći puno vremena a oboljeli neće dobiti potrebnu pomoć.

U dobroj vjeri.

U očekivanju pozitivnog odgovora želimo Vam obilje zdravlja.

S poštovanjem                                                  Marijo Drlje,dipl oec.

 

0