UHP-a uputila je upit MIZ-u i HZZO kada se možemo liječiti u zemljama EU ako ne možemo dobiti kako oni kažu uslugu u propisanom roku u SJZS.

Pitali smo koji su to propisani rokovi? Umjesto našeg komentara, pročitajte odgovore MIZ-a i HZZO-a i sami zaključite.

Kopernikova 3 , Zagreb

marijodrlje1@gmail.com

Udruga hrvatskih pacijenata zaprimila je odgovor Glasnogovornika HZZO-a  i glasnogovornice MIZ-a na upit:

1.      koji su to propisani rokovi da dobijemo zdravstvenu zaštitu u SJZS …?

2.      kada se možemo liječiti u zemljama EU na teret HZZO-a ako ne dobijemo uslugu u tom propisanom roku?

Odgovor prenosimo u cijelosti:

__________________________________________________________________________

Poštovani gospodine Drlje,

dobili smo pitanja koja Vam je uputio novinar Siniša Bogdanić, naime, mi smo mu jučer baš odgovarali na pitanja o mogućnosti da se hrvatski građani liječe u zemljama članicama Europske unije kada se liječenja u Hrvatskoj ne mogu obaviti u medicinski opravdanom roku.

HZZO Vam može odgovoriti na pitanje „Zašto hrvatski pacijenti ne znaju da imaju pravo na liječenje na teret HZZO-a u drugim zemljama EU, ukoliko im hrvatsko zdravstvo uslugu ne može pružiti u propisanom roku?“

Nije točno da hrvatski pacijenti ne znaju da imaju pravo na liječenje na teret HZZO-a u drugim zemljama EU ukoliko im hrvatsko zdravstveno uslugu ne može pružiti u propisanom roku.

O toj mogućnosti je HZZO slao priopćenje medijima, vijest je objavljena na web stranici HZZO –a (http://www.hzzo.hr/lijecenje-u-inozemstvu/vasa-prava-zakonodavstvo-eu), te je održan briefing s novinarima. Objavljeni su mnogi tekstovi i članci u novinama, a naši su djelatnici gostovali u tv i radio emisijama o toj temi.

Za primjer šaljemo Vam link što je o ovoj temi pisao Večernji list.

Za sva pitanja o listama čekanja upućujemo novinare na Ministarstvo zdravlja.
S poštovanjem,

Služba za odnose s javnošću

_________________________________________________________________________

U cijelosti vam prilažemo i tekst o listi čekanja kojega smo zaprimili od glasnogovornice MIZ-a gospođe Tamare Marinković – Margetić:

Liste čekanja

Liste čekanja u bolnicama vode se prema vrsti pretrage ili operativnog zahvata. Elektroničkim putem (eListe) HZZO  prati se više od 500 pretraga i zahvata, a dužina čekanja na prve preglede specijalista, za dijagnostičke i terapijske postupke, operativne zahvate i kontrolne preglede specijalista razlikuju se od bolnice do bolnice. Njihovo kretanje ovisi o organizaciji rada, stanju medicinske opreme te bolničkim proračunima.

Od donošenja Akcijskog plana za smanjenje listi čekanja 2012. godine i uvođenja eListe, nabavljen je veliki broj najsuvremenijih medicinskih uređaja (MR,CT, PET-CT, Bi-plane) za državne i županijske bolnice, što je pridonijelo smanjenju lista čekanja.

U proteklom razdoblju za neke su se dijagnostičke postupke i zahvate liste čekanja smanjile dok su se za neke povećale. Povećanju je pridonijelo u više navrata smanjenje bolničkih proračuna tijekom 2013. godine kao i štrajk liječnika.

Štrajk liječnika trajao je dva mjeseca i liste čekanja su se povećale za četiri puta. Značajan porast listi čekanja prvo se pojavio u nekim bolnicama (Dubrovnik, Karlovac, Čakovec, Vinkovci) koje smo detektirali kao kritične točke, ali s trajanjem štrajka liste su se povećavale i u drugim bolnicama i u kliničkim bolničkim centrima, što je bio glavni razlog za uvođenje radne obveze.

Zbog štrajka tijekom rujna, listopada i studenog 2013. značajno su se povećale liste čekanja na sve operativne zahvate jer su odgađane zakazane operacije. Zbog toga je Ministarstvo zdravlja tijekom štrajka svakodnevno primalo prijave građana i interveniralo ako smo procijenili da bi zbog odgode moglo doći do pogoršanja zdravlja bolesnika ili do nastanka invalidnosti.

U značajnom broju otkazivani su dijagnostički postupci, pa je dijelom je opseg poslova ukupno smanjen jer pacijenti, znajući da je štrajk, nisu dolazili u bolnice.

Sve to se sada u bolnicama sada nadoknađuje. Zbog povećanja listi čekanja tijekom štrajka zdravstvene ustanove dobile su zadatak napraviti akcijski plan smanjivanja listi čekanja. Plan se provodi od prosinca u većim kliničkim bolnicama, a provodi se  kroz organizaciju dodatnog rada u poslijepodnevnim satima i subotom.