UHP-a,Marijo Drlje – Osnivanje neovisnog tijela moglo bi koristiti pacijentima. U Liderpressu piše Edis Felić 31.12. 2013

U Liderpressu piše Edis Felić 31.12. 2013

Osnivanje neovisnog tijela moglo bi koristiti pacijentima

Marijo Drlje, predsjednik Udruge hrvatskih pacijenata (UHP), obratio nam se s prijedlogom poboljšanja odnosa između liječnika i pacijenata.

Ta udruga smatra da je odnos dosta loš, odnosno da su pacijenti zakinuti. No moje je mišljenje da se ne može govoriti o generalnoj neljubaznosti i neprofesionalizmu liječnika i medicinskih sestara, ali svakako se može naći primjera nemara, koje onda struka nastoji opravdati.

Čitajući Drljino pismo, sjetio sam se sudbine svoga pokojnoga kolege za kojeg ni sad ne mogu odrediti, bez imalo patetike, je li bio bolji novinar ili čovjek. Pokojni Hrvoje Mateljić umro je 19. prosinca 2008. tijekom operacije u 35. godini, a da i danas među novinarima, bez obzira na stajalište povjerenstva, postoji sumnja da je podlegao uslijed nestručnosti, možda i nemara medicinskog osoblja.

Protiv staleža Njegova je smrt i dalje obavijena velom tajnosti, pa mi se zato sviđa ideja UHP-a koju iznosi Drlje. Naime, oni predlažu osnivanje neovisnog tijela pri Medicinskom fakultetu u Zagrebu koje bi ravnopravno sudjelovalo u raspravi s Hrvatskom liječničkom komorom (HLK) kada ona daje stručne ekspertize u kojima su u sukobu interesi liječnika i pacijenata. Ideja već na prvu ne izgleda loše, a UHP smatra da bi to bilo neprofesionalno tijelo jer bi u suprotnom bilo skupo i ‘netko bi se od (ne)vladinih organizacija mogao uvaliti u fotelju (i ubuduće štititi moguće svoje radno mjesto, a ne bolesne) i opet, zbog naših loših iskustava, sumnjamo da bi tijelo vremenom postalo vladina organizacija’.
Dalje smatraju da bi mandat članovima tijela trajao dvije godine s mogućnosti produljena najviše za još dvije. Mandat jednog člana maksimalno bi trajao četiri godine, a poslije svake dvije godine obvezno bi se mijenjalo četiri člana i na taj bi se način osigurao kontinuitet rada neovisnog tijela. U toj udruzi ističu razloge takvoj inicijativi. Jedan od njih je da je ‘Komora staleška organizacija i prije svega brani svoj stalež’, što je točno. To bi značilo da postoji opasnost da u procesu procjene slučajeva vezanih uz pacijente Komora daje svoje mišljenje, pa je jasno da su tad neravnopravno postavljena prava pacijenata, jer njih dosad u tom procesu nitko nije zastupao.

Šutnja Ministarstva Zato predlažu da u tom neovisnom tijelu bude sedam članova: tri liječnika, predstavnik medija, medicinska sestra, predstavnik udruga (koji nije u sukobu interesa) i pacijent (ili njegov zastupnik) o kome se raspravlja. To bi tijelo bilo od koristi i zbog toga što se pacijenti inače vrlo teško odlučuju na pisane pritužbe, a osim toga pacijentu bi se moglo dati objašnjenje na njemu razumljivom jeziku umjesto vrlo često rabljenog izričaja HLK-a ‘rađeno je prema pravilima struke, što u prijevodu pacijentima znači da se ponekad brani što se možda braniti ne može’.
U UHP-u ističu da tim nikako ne žele omalovažiti Komoru ili bilo koje mjerodavno tijelo, nego vratiti povjerenje u solidarni javni zdravstveni sustav. Taj su prijedlog slali i ministru zdravlja Rajku Ostojiću, ali zasad u Ministarstvu nisu našli razumijevanja za takvu ideju. Ministar može vjerovati svojim kolegama, pa nema razloga da i ne vjeruje, ali ne može se oteti dojmu da su stvorene sustavne mogućnosti da se liječnici međusobno štite. Toliko smo besmislenih agencija osnovali potrošivši silan novac, zašto ne bismo pokušali vidjeti je li to dobra ideja. Ako ništa, da se izbjegnu sumnje.