Udruga hrvatskih pacijenata protestira na 57.dan štrajka zdravstvenih djelatnika.

Jeli SJZS postaje labirint u kome nade imaju oni koji imaju veza a svi ostali, posebno siromašni i bolesni moraju trpiti i čekati zakon biologije?


Udruga hrvatskih pacijenata
Gunduličeva 26/3, Zagreb

                                                                 Priopćenje za javnost

mi u Udruzi hrvatskih pacijenata smo na početku ovog štrajka izdali priopćenje početkom 9. mjeseca (vidi na našem blogu,  najdoktor.com/blog ) u kome smo podržali zakonsko pravo na štrajk zdravstvenih djelatnika u solidarnom javnom zdravstvenom sustavu  (SJZS). U najavama štrajka zdravstveni djelatnici su isti najavili sa ciljem da zaštite svoje dostojanstvo i to smo podržali ali smo ih molili da u borbi za svoje dostojanstvo ne ugroze dostojanstvo nas oboljelih u pravu na liječenje.

Nažalost posljedice štrajka su da je ugroženo dostojanstvo nas oboljelih a prije svega siromašnih i bolesnih a isto tako velike su posljedice jer je stanje u SJZS po našim iskustvima  (poštujemo i druga mišljenja) ionako loše a sada je i bitno lošije. Liste čekanja po nama su bitno duže od onih koje priznaje zdravstvena vlast jer imamo iskustva da oboljeli sa uputnicama na šalterima doživljavaju da im kažu “javite se kada završi štrajk ili do Nove godine termini su popunjeni javite se u 12. mjesecu kada budemo naručivali za sljedeću godinu.

Ovakvi slučajevi po našim iskustvima nisu rijetki te predlažemo vama novinarima istraživačima da iste istražite.

Svi ovi koji su došli na šaltere ali su vraćeni i nisu dobili svoje termine nigdje nisu evidentirani i na taj način se liste čekanja prikazuje manjim od stvarnih.

Štrajk je unio jednu veliku zbrku među nas oboljele jer se ne može saznati tko je u štrajku a tko nije.Osobno sam mnoge zdravstvene djelatnike pitao jeste li vi u štrajku ili niste a kao odgovor sam dobio šutnju i začuđene poglede.Dakle ne moguće je komunicirati sa njima po pitanju štrajka.

Tužno je za vrijeme štrajka bilo slušati neke zdravstvene djelatnike kako izjavljuju  za medije naša je ustanova odbila toliko i toliko pacijenata kao da su se takmičili.

Javno pitamo zdravstvene djelatnike jesu li oni u SJZS zbog oboljelih i jesu li im oboljeli u središtu svakog odlučivanja ili su u SJZS oboljeli tu zbog zdravstvenih djelatnika?

Tužno je po bolnicama gledati poluprazne i prazne hodnike ( poglavito iza 12.00 pa dalje kada su kapaciteti neiskorišteni) dok nam oboljeli sve duže čekaju na listama  čekanja.

Nažalost SJZS je postao poput labirinta pa ko ima veza ima nade a oni drugi “osuđeni” su trpiti i čekati zakon biologije.

Jeli u SJZS zdravlje postaje roba pa ko ima neka kupi i lijeći se a ko nema neka trpi i čeka zakon biologije?

U dobroj vjeri molimo i tražimo od dr. Ivice Babića i Ministra zdravlja da ovaj štrajk koji po nama u UHP-a štetno utječe na većinu oboljelih u smislu ne mogućnosti liječenja u trenutku potrebe a po odluci stručnih, savjesnih, odgovornih i humanih zdravstvenih djelatnika HITNO već danas 56. dan štrajka privedu kraju a narednih dana da HITNO otpočnu sa saniranjem svih posljedica štrajka.

Ovo je naš KRIK a u očekivanju prestanka štrajka želimo Vam obilje zdravlja.

S poštovanjem                                                           Predsjednik

U Zagrebu 13.11. 2013                                              Marijo Drlje

0