Otvoreno pismo štrajkašima i Ministru zdravlja – Je li medicinski opravdano pacijente sa sumnjom na malignu bolest naručiti na neophodan pregled za šest mjeseci ili više?

Otvoreno pismo štrajkašima i Ministru zdravlja Ostojiću


UDRUGA HRVATSKIH PACIJENATA (UHP)
Kopernikova 3,  10 000 Zagreb
U Zagrebu 25. 9. 2013.
091 1877654

                  Otvoreno pismo štrajkašima i Ministru zdravlja

Je li medicinski opravdano pacijente sa sumnjom na malignu bolest naručiti

na neophodan pregled za šest mjeseci ili više?

 Poštujući vaše zakonsko pravo na štrajk i pregovore, podsjećamo da vrijeme prolazi i ne donosi nikakve pomake u smislu bolje dostupnosti liječenja oboljelima, već naprotiv. Poštovana gospodo u štrajku i gospodine Ministre, pita li se itko od vas gdje su u toj vašoj priči bolesnici?

Znate  li, recimo, što sve moraju pacijenti proživljavati u trenutku kada im liječnici otkriju neku bolest? Primjera radi: kada danas pacijentica na UZV dojke sazna da joj je nađeno nešto što bi moglo biti i smrtonosno te da bi morala obaviti pregled magnetskom rezonancom, zdravstveni joj djelatnik kaže da se na taj pregled čeka više od šest mjeseci i nudi joj da potpiše izjavu kako je suglasna s tolikim čekanjem. Možete li uopće zamisliti što bolesnici i njihove obitelji proživljavaju u sljedećim mjesecima? Jeste li i pomislili da se takvim dugim čekanjem bolest samo pogoršava što ugrožava i poskupljuje potencijalno liječenje, a da se zbog golemog pritiska neizvjesnosti možda stvaraju i novi psihički bolesnici koji se opet moraju liječiti na teret budžeta?

Biste li vi ili netko vaš pristali da čekate šest mjeseci na životno odlučujući pregled i pri tome potpišete takvu izjavu? Dobro znamo da je bolestan čovjek spreman sve poduzeti i žrtvovati za svoje ozdravljenje te mu ne preostaje drugo nego potražiti pomoć izvan solidarnog javnog zdravstvenog sustava.

Poštovana gospodo, je li doista slučajno što se ovakvim listama čekanja oboljele silom prilika preusmjerava u privatnu praksu?

Primjer drugi: Zašto se laboratorijska dijagnostika vezana za kontrolu kroničkih i teških bolesti ne obavlja na jednom mjestu? Nije li lakše da jednom bolesniku krv vadi jedna sestra jednom iglom preko jedne uputnice nego da se krv istom oboljelom vadi na više mjesta, s više uputnica i kod više zdravstvenih djelatnika, s više uboda više igala…? Objedinjavanje pregleda za kronične bolesnike bilo bi istovremeno najbolje za pacijente i najjeftinije za budžet zdravstva. Tražimo od vas da dignete svoj glas i za rješenje tog problema na koji mi u UHP-u ukazujemo već deset godina.

Uporno od vas tražimo da dignete svoj glas protiv tajkunizacije i amerikanizacije solidarnog javnog zdravstvenog sustava, da osigurate odvajanje javnog od privatnog zdravstva i jasnim pravilima onemogućite miješanje praksi. Neka pacijenti koji žele i mogu platiti privatnu zdravstvenu uslugu to čine po slobodnoj volji, no kada oboljeli ulazi u ordinaciju liječnika u sustavu SJZS-a mora biti siguran da u njoj može dobiti isključivo uslugu na načelu solidarnosti preko zdravstvenih iskaznica bez dodatne naplate.

Gospodo štrajkaši i gospodine Ministre, dignite već jednom svoj glas da bi svi građani Republike Hrvatske, bez obzira na svoj trenutni materijalni status, mogli početi s liječenjem u trenutku spoznaje postojanja bolesti, a po odluci savjesnih, stručnih, odgovornih i humanih zdravstvenih djelatnika.

 

S poštovanjem,                                                                    Predsjednik

Marijo Drlje, dipl.oec.

0