Osvrt UHP-a na reformu zdravstva od 1.rujna 2013. godine

Ministre predložena reforma SJZS je na štetu osiromašenom hrvatskom puku

Udruga hrvatskih pacijenata (UHP)

Kopernikova 3, Zagreb

UHP/13-45.                                                 Ministarstvo zdravlja

U Zagrebu  6. rujna 2013.           n/p ministra prof. dr. Rajko Ostojić, dr. med.

 Osvrt UHP-a na reformu zdravstva od 1. rujna 2013. godine.        

Poštovani gospodine Ministre,

Nova reforma u solidarnom javnom zdravstvenom sustavu (SJZS), koja je počela 1. rujna 2013. godine, nas u Udruzi hrvatskih pacijenata zaista zabrinjava i zbog toga Vam u dobroj vjeri želimo uputiti nekoliko pitanja koja nas muče.

Sigurni smo da će buduće vrijeme dati najtočnije odgovore, no sada Vas, gospodine Ministre, pitamo sljedeće:

1. Je li ovo reforma po mjeri bogatih građana i novih tajkuna u zdravstvu?

2. Miču li se pomalo siromašni i bolesni građani iz javnih bolnica i od dostupnosti specijalističkih pregleda?

3. Zašto ova reforma nije stavila ogromne neiskorištene kapacitete u službu oboljelih u cilju smanjenja lista čekanja, nego ih je još više ostavila neiskorištenima? Što ćemo sa sve većim slobodnim bolničkim kapacitetima?

 4. Je li ovo možda uvod u stavljanje bolničkih slobodnih kapaciteta u službu bogatih i privatnih zdravstvenih ustanova u smislu iznajmljivanja, kao što ste nedavno najavili?

5. Jeste li dopustili miješanje praksi u obiteljskoj medicini? Je li točno da se u obiteljskoj medicini svi medicinski postupci, uključujući i dijagnostiku,  mogu i moraju dobiti preko polica zdravstvenog osiguranja HZZO-a?

Čuli smo neke informacije da će od 1. rujna 2013. obiteljski liječnici moći raditi privatnu dijagnostiku i to naplaćivati osiguranicima HZZO-a. Je li to točno? Je li to način kako planirate smanjiti liste čekanja?

Što ako obiteljski liječnik kaže pacijentu da je potrebno što prije napraviti ultrazvuk, a pacijent odgovori kako nema novaca: onda je oboljeli prepušten na milost i nemilost obiteljskog liječnika koji mu može reći neka se u tom slučaju naruči i čeka pregled nekoliko mjeseci. Ponavljamo, obiteljski liječnik mu je rekao da pregled treba obaviti što prije…. Je li ovo način na koji planirate obezvrijediti police osnovnog i dopunskog osiguranja i do kraja TAJKUNIZIRATI i AMERIKANIZIRATI  SJZS? Podsjećamo da i Amerikanci napuštaju takav sustav!

Mi u UHP-u već dugo predlažemo strogo odvajanje javnog zdravstva od privatnog i donošenje jasnih pravila igre, što znači da kada oboljeli ulazi u ordinaciju obiteljske medicine unaprijed zna kako svu uslugu može dobiti preko zdravstvenih iskaznica HZZO-a. Takvom organizacijom ne bi bilo nesporazuma i sukoba, a posebno ne bi bilo ponižavanja siromašnih i bolesnih.

Zahtijevamo od Vas da spriječite tajkunizaciju i amerikanizaciju obiteljske medicine. Nemojte dragocjenu obiteljsku medicinu pretvarati u ono loše  što je već napravljeno sa stomatološkim ordinacijama, a što je jako loše za većinu hrvatskih građana!

6. Molimo Vas  također za pomoć i objašnjenje: što se to „preko noći“ desilo sa obiteljskom medicinom pa sad mogu raditi sve, čak i dodatni obim posla koji ste im dali, a do jučer su godinama „neki kukali“ da su preopterećeni, da imaju previše pacijenata, da imaju previše posla s papirologijom, itd…

7. Već duže vrijeme postoji praksa prekidanja i zaključivanja bolovanja od strane kontrolora HZZO-a bez izravnog kontakta s oboljelim. Za nas u UHP-u na bolovanju mogu i trebaju biti samo stvarno bolesni, ali prilikom zaključenja bolovanja osobe koje to rade (obiteljski liječnici ili kontrolori) moraju neposredno kroz razgovor s oboljelima detaljno objasniti razloge prekida bolovanja.

8. Predlažemo Vam uvođenje preporuke za propisivanje lijekova na način da propisani lijek mora biti  NAJDJELOTVORNIJI za tu vrstu terapije ZA SVAKOG POJEDINOG OBOLJELOG, pa makar u pitanju bio i najjeftiniji lijek. Ukoliko ostane odredba po kojoj se propisuje najjeftiniji lijek čak i ako on nije djelotvoran za danog pacijenta, oboljeli može nemati novaca za nadoplatu djelotvornijeg, skupljeg lijeka kojeg mu liječnik preporuča  – nije li to ponižavanje siromašnih i bolesnih?

9. Nije li kvaliteta prije operativne pripreme jako važna? Po našim saznanjima, a razgovarao sam s mnogim bolničkim liječnicima, neprocjenjivo je važna za onoga koji operira oboljelog: nije svejedno gdje pacijent radi pripremu (npr. CT glave) i tko mu je taj nalaz očitao. U ime svih oboljelih, a i u ime zdravstvenih djelatnika koji ih liječe, dopustite prije operativnu pripremu izvršiti u ustanovi gdje se oboljeli liječi, a ne u domovima zdravlja.

Nadamo se razumijevanju, jer najkvalitetnija priprema može biti i najjeftinije liječenje, što bi trebalo biti u interesu zdravstvene vlasti, a u interesu oboljelog svakako jest. Držimo da u ovakvim situacijama nije dobro namicati posao domovima zdravlja na uštrb kvalitete pripreme pacijenata dok ogromni bolnički kapaciteti stoje neiskorišteni.

10. U zadnje vrijeme nam se žale oboljeli koji idu po raznim komisijama kako od njih zahtijevaju da sve kopije dokumenata moraju ovjeravati kod javnog bilježnika. To je nepotreban trošak (za neke  i od 700 kn , 1500 kn itd!) kojeg je vrlo lako riješiti ukoliko ima dobre volje i ukoliko su oboljeli u središtu odlučivanja.

Predlažemo da se komisiji dostave fotokopije, a kada se na komisiju pozove oboljeli neka donese na uvid originale dokumenata. Onu kopiju za koji ne pokaže original ne treba priznati  i stvar je riješena, a siromašnima i bolesnima je ostala koja kuna za kruh i mlijeko.

Postoji li volja za riješiti ovaj problem ili su se strukture odlučivanja u potpunosti otuđile od svog naroda?

U očekivanju ispunjenja Vaših predizbornih obećanja, dvostruka solidarnost zdravih i bolesnih, i bogatih i siromašnih,  želimo Vam obilje zdravlja.

 

S poštovanjem                                                               Predsjednik

Marijo Drlje, dipl. oec.

0